A megbocsátás egészségesebbé tesz

2019. augusztus 9.

Kapcsolódó tünetek:

félelem

Rengeteg kutatás vizsgálta már a megbocsátás jótékony hatásait, és számos tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy pozitívan hat az egészségünkre, ha inkább megenyhülünk, mintsem örökre haragot tartunk.

A megbocsátás egészségesebbé tesz

A megbocsátás egészségesebbé tesz

Egy, a Science Direct című folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint a megbocsátás csökkenti a vérnyomást – annak ellenére, hogy nincs közvetlen kapcsolata a kardiovaszkuláris reakcióképességgel.

Egy másik kutatás, amit az American College of Cardiology nevű szaklapban publikáltak, arra a következtetésre jutott, hogy a düh és a gyűlölködés növeli a koszorúér betegségek kialakulásának a kockázatát, azaz nagyobb eséllyel kapnak szívinfarktust azok, akik nem képesek elengedni a haragjukat.

A John Hopkins Orvostudományi Egyetem klinikai pszichológusa, Neda F. Gould véleménye szerint a megbocsátás összefügg azzal, hogy mennyire vagyunk haragtartóak. Gould úgy véli, hogy a düh a stressznek egy olyan változata, aminek hatására harcolni kezdünk vagy elmenekülünk. Egy másik tanulmány, ami A Health Psychology című újságban jelent meg, szintén azt állítja, hogy a stresszes emberek mentális egészsége rengeteget javult, miután megbocsátóbbak lettek.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Szent-Györgyi Albert Multivitamin Night N Day tabletta 2x60

    Szent-Györgyi Albert Multivitamin Night N Day tab...

    <p>Az egyedi igényekre szabott, komplex multivitamin készítmény 2 hónapra elegendő nappali és éjszakai tablettát tartalmaz.</p> <p>A reggeli tabletta ginzeng és zöld tea kivonatával hozzájárul az aktív nappalokhoz, míg az esti tabletta valeriána kivonatával segíti a nyugodt éjszakát.</p>

    5 299 Ft

Hogyan legyünk megbocsátóbbak?

Az, hogy mennyire vagyunk megbocsátóak, függ a személyiségünktől és a génjeinktől. Everett Worthington, a Virginia Commonwealth Egyetem egyik pszichológia professzora például úgy véli, hogy akik életük során sok rossz tapasztalatot szereztek, sokkal nehezebben enyhülnek meg. A szakember szerint azok a személyek, akiknek rendkívül erős az igazságérzetük, azaz nehezen dolgozzák fel az igazságtalanságot, nagyon nehezen bocsátanak meg. Ha a vétkes elnézést kér és megbánást mutat, akkor talán képes megenyhülni.

Menedzserbetegség – Miről ismerjük fel?

Menedzserbetegség – Miről ismerjük fel?

Menedzserbetegségnek nevezzük általánosságban azokat a testi panaszokat, melyek elsősorban a munkahelyünkön szerzett folyamatos stressz hatására alakulnak ki. A tünetek idővel erősödhetnek, és akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek.

Ezért fontos, hogy ne legyünk egyedül

Ezért fontos, hogy ne legyünk egyedül

Magyarországon minden tizedik ember érzi magát gyakran egyedül. Vannak élethelyzetek, amelyek generálják ezt a hiányérzést, de a magány bárkit elérhet, rombolva az önértékelést, megbetegítve lelket és sok esetben a testet is.

A burnout szindróma

A burnout szindróma

A burnout szindrómáról már rengetegen hallottak, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy mi ez. Pontos fordítása kiégést jelent, ami sajnos egyre több személyt érint. Legfőképpen az emberekre nehezedő állandó nyomás következtében alakul ki.

Így küzdjük le a repüléstől való félelmet

Így küzdjük le a repüléstől való félelmet

Mindegy, hogy először vagy századszor utazunk repülővel nyaralásra vagy üzleti útra, bárkivel előfordulhat, hogy rettegés fogja el felszállás előtt vagy a levegőben. Érdemes tenni szorongásunk ellen, illetve megfogadni néhány jó tanácsot.

5 dolog, amit minden nap mondjunk el egy nőnek

5 dolog, amit minden nap mondjunk el egy nőnek

Minden nő szereti a bókokat, azonban van pár dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy ne nevetés vagy akár egy pofon legyen a vége.

Összes cikk Psziché témában