Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

helyes borotválkozás szabályai

Kapcsolódó tünetek:

A borotválkozás a nők számára is a legkönnyebb és legkézenfekvőbb szőrtelenítési módszer, hiszen nem időigényes, és túlzott előkészületekre sincsen hozzá szükség. Legyen szó a lábak, a hónalj, vagy intim területek borotválásáról, mindegyik gyorsan megvan, az eredmény pedig magáért beszél. A tavasz kezdetével gyakrabban borotváljuk lábunkat is, hiszen ilyenkor már többször kerül elő a szoknya és gyakran nincs is időnk például gépi szőrtelenítésre, vagy éppen gyantázásra. Van azonban pár apróság, amire még azoknak is érdemes odafigyelniük, akik gyakorlottan végzik már ezt a finom és kényes műveletet.

Mikor érdemes borotválkozni?

A legjobb, ha közvetlen fürdés vagy zuhanyzás után borotválkozunk, ilyenkor ugyanis a víztől és a hőtől puhább, rugalmasabb a bőr, amin könnyebben siklik a penge és kisebb lesz az irritáció veszélye is. Arra figyeljünk csak, hogy olyan 20 percnél tovább tartó fürdőzés esetén már ne kezdjünk el borotválkozni, mert addigra már túl puha is lehet bőrünk, amit viszont fel is sérthetünk borotválkozáskor.

Kell-e borotvahab?

A könnyebb és precízebb borotválkozás érdekében mindenképp, de választhatunk a hab helyett zselét is, ha azt kedveljük inkább. Érdemes nők számára kifejlesztett termékeket vásárolni, mert a férfiaknak tervezett készítmények illata erősebb és azokat az arcbőr borotválására találták ki. Ha nincs kéznél borotvahab vagy zselé, akkor a kímélő tusfürdő is megteszi, de szappannal semmiképp ne készítsük elő a bőrünket ilyen esetben, mert az száríthatja a bőrt.

Milyen irányban kell borotválni?

Ha olyan borotvát használunk, ami ergonómiailag megfelelő, akkor tulajdonképpen mindegy, milyen irányból borotváljuk le a szőrszálakat, a lényeg az, hogy nekünk kényelmes legyen. A hónalj esetén fontos csak, hogy lentről felfelé borotváljunk. A hajlatoknál, nehezebben megközelíthető területeken pedig csak a precizitásra ügyeljünk, ezeket érdemes utoljára hagyni borotválkozás során.

Meddig jó egy penge?

Egy borotvapenge nagyjából 5-6 alkalom erejéig tud megfelelő hatékonysággal szőrteleníteni. Amikor már úgy érezzük, nem siklik olyan könnyen és nem is olyan jó az eredmény, amit kapunk, érdemes lecserélni. Ha egy-egy borotválkozás után például zsebkendővel áttisztítjuk a pengét, hosszabb életű lehet valamivel, de az esetleges fertőzések elkerülésének érdekében túl hosszú ideig akkor sem szabad egy pengét használni.

Bőrápolás borotválkozás után

Borotválkozás után jót tesz a bőrnek, ha átkenjük egy gazdag testápolóval, mellyel elkerülhető a kiszáradás és az irritáció. Ezt érdemes még akkor megtenni, amikor még kicsit nedves a bőr, vagy törülközővel csak finoman itattuk át. Akik érzékenyebb bőrűek, ők használhatnak hűsítő, akár aloe verás géleket, hogy az égető érzést csillapítsák.

2020. június 15.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek