Hogyan válasszunk naptejet?

Hogyan válasszunk naptejet?

Kapcsolódó tünetek:

Első szempont: Bőrtípus

Az egyik naptejválasztási-szempont a bőrtípus. A legmagasabb faktorszámú krémekre az egyes és a kettes típus tagjainak van szükségük és azoknak, akiknek sok anyajegy található a testén. Az egyes csoportba az egészen világos bőrű, vörös vagy világos szőke hajú és világos szemű, erősen szeplős típusok tartoznak. A kettes kategóriát a szintén világos bőrűek alkotják, akiknek világos vagy középszőke a hajuk és kék, zöld vagy szürke a szemük, szeplősödésre hajlamosak. A két csoport közös jellemzője, hogy rögtön leégnek, ezért az 50 faktoros naptej a leghasznosabb számukra. A harmadik típus szőkésbarna, barna hajú, barna szemű, alap bőrszíne halványbarna, csak intenzív napsütésben ég le és könnyen barnul. Számukra nem szükséges az extrém védelem, legfeljebb csak a nyaralás első napjain.  A negyedik típus jellemzően sötétbarna hajú és kreol bőrű, és gyorsan barnulnak. Megfelelő védelem mellett a leégésre csak kis esélyük van.

Második szempont: A faktorszám és fotostabilitás

A fényvédő krém vásárlásakor fontos a megfelelő faktorszám kiválasztása, amelyet a készítmény csomagolásán SPF rövidítéssel jelölnek. A Sun Protection Factor megmutatja, hogy a fényvédő használatával hányszor hosszabb időt tölthetünk napon, anélkül, hogy leégnénk. A legmagasabb értékű naptej jelenleg az 50-es, ami maximálisan véd. A választás során érdemes olyan terméket keresni, ami fotostabil. Ezek ugyanis lassabban bomlanak le, mint a nem fotostabil társaik, így hatékonyabban védenek a nap káros hatásai ellen.

Harmadik szempont: Fizikai vagy kémiai védelem

A fényvédők mechanizmusuk alapján két csoportot alkotnak, a fizikait és a kémiait. A fizikai fényvédők nem érzékenyítenek, a bőrön megtapadva visszaverik a sugarakat, hátrányuk, hogy kevésbé kellemes a használatuk, mivel fehér réteget képeznek a bőrön és nem szívódnak be, ragacsos érzetet hagynak. A fizikai fényvédők főként 1 éves kor alatti kisgyermekeknek és túlérzékeny bőrű felnőttek számára ajánlottak, mivel azok a bőrbe beszívódó kémiai anyagot nem tartalmaznak. A kémiai fényvédők a felszívódás után elnyelik a sugarakat. Előnyük, hogy gyorsan beszívódnak a bőrbe, nem hagynak ragacsos érzetet, nem színezik a bőrt, ugyanakkor gyakrabban okoznak allergiás reakciót. Ha érzékeny, allergiára hajlamos a bőrünk vagy babának választjuk a terméket, érdemes az illatanyagmentes, hipoallergén termékeket előnyben részesíteni.

Negyedik szempont: Az állag és textúra

Hatalmas választék áll rendelkezésünkre fényvédő termékekből, melyek között van krém, tej, olaj, hab és permet állagú készítmény is. A napolaj a leginkább zsíros, ezért ha zsíros a bőrünk vagy pattanásosodásra hajlamos, ezt érdemes kerülni. A krémek olaj a vízben emulziók, könnyebben beszívódnak a bőrbe, a legkevésbé zsíros forma pedig a naptej, a permet és a hab.  Nagyon fontos, hogy a bőrünk minőségének megfelelő változatot vásároljuk, hogy ne rontsunk a gyakori krémezéssel az állapotán.

Ötödik szempont: Vízállóság

Főként kisgyermekeknél fontos szempont, hogy a vásárolt fényvédő krém vízálló legyen, hogy pancsolás közben ne mosódjon le egy perc alatt a készítmény. Persze, még ha vízálló egy naptej, akkor is újra kell kenni időnként, az arcon, vállon, a fénynek jobban kitett területeken pedig érdemes magasabb faktorú naptejet használni, mint a test többi részén. Kutatások szerint az arcra fél evőkanálnyi, a felső végtagokra 1-1 evőkanálnyi, az alsó végtagokra 2-2 evőkanálnyi, a törzsre elöl és hátul pedig legalább 2-2 evőkanálnyi napkrém szükséges.

Hatodik szempont: Kerülendő összetevők

Az alábbi kémiai fényvédő anyagokat több független labor is kerülendő összetevőként jelölte meg. Ettől függetlenül használatuk nem tiltott, de szigorúan szabályozott, hogy milyen mennyiségben kerülhetnek egy adott készítménybe:
  • Oxybenzone, benzalazin, benzofenon
  • Octocrylene
  • Octinoxate, Octyl-methoxycinnamate (OMC)
  • Para-amino-benzoesav (PABA)
2021. július 24.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek