A napozás veszélyei és előnyei

A napozás veszélyei és előnyei

Kapcsolódó tünetek:

A napozás pozitív hatása

  • A napozás segít a szervezetnek a D-vitamin előállításban. Nem kell azonban a tűző napra kifeküdni- sőt, nem is szabad-, hogy a D-vitamin szintézis beinduljon.
  • A tudatos és nem túlzásba vitt napozástól nem csak a bőrünk lesz szép barna, de a lelki állapotunkra is pozitívan hat. Nem kell elhanyagolni a napfürdőzést, de oda kell figyelni, hogy ne tartózkodjunk túlságosan hosszú időn keresztül a napon, illetve megfelelő fényvédő faktorú naptejet használjunk és a fejünket mindenképpen védjük!
  • A tenger és napsütés kifejezetten jót tesz a bőrnek, ha leégés nélkül sikerül barnulni. A napfénynek és a sós víznek fertőtlenítő, hám-oldó hatása van, ezért bizonyos bőrbetegségek, mint az ekcéma, a pikkelysömör vagy az akne tünetei is enyhülhetnek akár már egy hét tengerparti pihenés alatt.

A napozás veszélyei

  • Bizonyos kórképek esetén kerülni kell a napfényt és a meleget, mert a tünetek súlyosbodhatnak tőle, ilyen például a rosacea. Az autoimmun bőrbetegségek is romlanak a napfény hatására – szerencsére ezek ritkábban fordulnak elő, de ilyen esetben kifejezetten kerülni kell a napot.
  • A napozásnak lehetnek „mellékhatásai” is. Az egyik leggyakoribb panasz a napallergiának nevezett kellemetlen, erősen viszkető kiütés, mely a ruhával nem fedett testrészeken jelenik meg. Legtöbbször az első napozások idején alakul ki, a nyár végére enyhülhet, míg más esetekben a nyár folyamán többször vissza-visszatérhet.
  • Vannak olyan anyagok –például egyes növények hatóanyaga-, amelyek a bőrre kerülve önmagukban nem okoznak allergiás reakciót, de fény hatására mégis erőteljes tüneteket produkálhatnak, viszkető apró göbök, de akár másodfokú égésre emlékeztető, hólyagos kiütések formájában. Ezen kívül léteznek olyan gyógyszerek, pl. egyes antibiotikumok, amelyek a keringésen keresztül jutnak a bőrbe, és így váltanak ki a napfény hatására bőrtüneteket. Ha gyógyszert kell szednünk, olvassuk el a betegtájékoztatót, hogy van-e fényérzékenyítő mellékhatása.
  • Még egy jellegzetes, nyári melegben jelentkező betegség az úgynevezett Mallorca-akné, főként nyár elején jelentkezik és az arcot, dekoltázst lepik el a köles méretű pattanások. Ezt a tünetet legtöbbször a naptej okozza. Érdemes ezért a patikában gyógyszerész tanácsát kérni, hiszen már számos olyan naptej van forgalomban, amely hypoallergén, nem mitesszerképző, sőt még gyulladáscsökkentő, ápoló hatóanyagokat is tartalmaz.
  • Fontos tudni, hogy a hólyagos kiütések, a horzsolásos seb, vagy egy friss műtéti hegvonal esztétikailag zavaró mértékben bebarnulhat a nap hatására, ezért ezeket a területeket érdemes fokozottabb, körültekintőbb fényvédelemben részesíteni, mint az ép bőrt.
2021. július 27.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek