5 természetes altató

5 természetes altató

Kapcsolódó tünetek:

  1. Valeriána

Régóta ismert természetes altatószer a valeriána, más néven baldrián vagy macskagyökér. Készítsünk belőle teát, aminek a hatása kb. egy órával az elfogyasztása után érződik. Egy teáskanál valeriánát adjunk 150 milliliter forró vízhez, majd hagyjuk állni 10-15 percig. Ahhoz azonban, hogy valóban érezzük a valeriána altató hatását, több héten keresztül, naponta 2-3 bögrével kell belőle innunk. A tea egyik alternatívája, ha 100 gramm macskagyökeret felforralunk 2 liter vízben, majd hozzáöntjük a fürdővizünkhöz.
  1. Szőlő

A melatonin nevű hormon irányítja az alvási ciklust, így erre szüksége van a szervezetünknek ahhoz, hogy jól tudjon pihenni. Az évek során kiderült, hogy alvásproblémák esetén a szőlő képes a hormon hiányzó mennyiségét pótolni. Ha este eszünk 300 gramm szőlőt, akkor ez olyan pozitív hatással lehet az alvásra, mint egy pohár vörösbor. Utóbbi esetén azonban mindenkit óva intünk, hiszen az alkohol nem oldja meg az alvásproblémáinkat, sőt mi több, tovább ronthat a helyzeten.
  1. Mandulaital

Istenien finom és egyben vegán, alvást segítő esti különlegesség a mandulaital, amit egy kevés vaníliával és fahéjjal is megbolondíthatunk. Keverjünk egy teás- vagy evőkanálnyi mandula pasztát egy kevés meleg vízhez, adjunk hozzá egy csipet vaníliát és fahéjat. Amennyiben hiányoljuk belőle az édes ízt, akkor tegyünk hozzá egy kevés datolyát. A mandulában található triptofán és magnézium ellazítják a testünket, továbbá a vaníliáról és a fahéjról is úgy gondolják, hogy pozitív hatással van az alvásproblémákra.
  1. Gyógynövényes párna

Ezek a gyógynövényekkel kibélelt párnák igazi csodaszerek, ha gondunk van az elalvással, ugyanis segítik csökkenteni a stresszt. Elkészítésükhöz szükségünk lesz egy kicsi párnára, ezt tömjük ki pamuttal, majd tegyünk bele olyan gyógynövényeket, mint a levendula, a fekete üröm, a citromfű, a majoránna vagy a rózsa-, illetve a narancsvirág. Az illóolajoknak hála sokkal nyugodtabban fogunk aludni.
  1. Banán

A mandulához hasonlóan a banán is tartalmazza a triptofán nevű aminosavat, ami serkenti szervezetünk melatonin- és szerotonin-termelését, így rendkívüli módon segít a meglévő alvásproblémákon. A banánt megehetjük magában, de akár készíthetünk belőle banánvizet is. Ehhez forraljunk fel 1 liter vizet, adjunk hozzá egy feldarabolt banánt. Ekkor halkítsunk a tűzön, és főzzük kb. 10 percig. Ha letelt az idő, akkor zárjuk el a tűzet, várjuk meg, amíg egy picit kihűl, ízesítsük egy kevés fahéjjal, majd töltsük egy bögrébe, és már fogyaszthatjuk is.
2020. február 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek