Tippek alvászavar ellen

Tippek alvászavar ellen

Kapcsolódó tünetek:

A pihentető alvásra nagy szüksége van a szervezetünknek, ellenkező esetben kimerülünk, romlik a koncentrációs képességünk, így több hibát vétünk, hosszú távon pedig gyengül az immunrendszerünk. Az alvászavar egyik fő kiváltója a stressz, a különböző lelki és családi problémák, de a helytelen étkezés, a fény és a zaj is okozhat alvászavart.

Mit tehetünk alvászavar ellen?

A szakemberek azt javasolják, hogy azok akik alvászavartól szenvednek, változtassák meg a szokásaikat, hiszen már pár apróbb változással is nagy eredményt érhetünk el. Alábbiakban mutatunk 7 tippet, melyek segíthetnek az elalvásnál és a nyugodt pihenésnél. #1 tipp Napközben legyünk minél aktívabbak és mozogjunk sokat. Arra azonban ügyeljünk, hogy ezt ne lefekvés előtt tegyük meg, hanem több órával azt megelőzően, ellenkező esetben csak felpörgetjük magunkat. #2 tipp A lefekvést megelőző órákban ne fogyasszunk alkoholt, kávét vagy más olyan italt, ami energiával lát el minket, továbbá a nehezen emészthető ételeket is kerüljük. #3 tipp Az is sokat segíthet az alvászavar leküzdésében, ha kialakítunk magunknak egy saját rituálét, ami segít a relaxálásban és kikapcsolódásban. Például lefekvés előtt olvassunk, esetleg hallgassunk nyugtató zenét. Bármit csinálhatunk, ami segít a megnyugvásban. #4 tipp Mindig sötétítsünk be a hálószobában, szüntessünk meg minden zajt ami zavarhat minket a relaxálásában, továbbá figyeljünk arra, hogy ne legyen meleg a hálóban. #5 tipp A hálószobában semmi keresnivalója a mobiltelefonnak és a tabletnek. Ezeket mindenáron tiltsuk ki ebből a helyiségből, ugyanis kékes fényük megnehezítik a könnyed elalvást. Ugyanígy a televízió is felerősítheti a már meglévő alvászavart. #6 tipp Mindig ugyanabban az időpontban feküdjünk le és keljünk fel, így kialakul egy napi ritmus, ami nagyban megkönnyíti az elalvást. #7 tipp Amennyiben éjszaka felébredünk, ne nézzünk az órára, és ne idegeskedjünk azon, hogy felkeltünk. Az teljesen normális, ha rövidebb időre félbeszakad az alvás, emiatt nem kell aggódnunk!

Mikor lesz az alvászavarból betegség?

Az alvászavar akkor számít betegségnek, ha már kezelni kell. A szakemberek a következőképp szokták ezt meghatározni: ha négy héten belül minimum háromszor annyira rosszul alszunk, hogy az már kihatással van a nappalainkra is, azaz fáradtak vagyunk és nem tudunk koncentrálni. Továbbá szintén kezelésre szorul az, aki több éjszakán keresztül sokszor megébred, és rendkívül nehezen tud csak visszaaludni. Sokan ilyen esetben altatót kezdenek el szedni, ami azonban a rászokás veszélyét hordozza magában. Az altatót a legtöbben jó megoldásnak tartják, azonban csak azért tudunk vele aludni, mert mesterségesen idézi elő a fáradtságot, ami azonban nem annyira pihentető. Sőt, sokkal kevesebb mélyalvási szakaszunk van ilyenkor, amire azonban szüksége van a szervezetünknek a regenerációs folyamatok miatt. A mélyalvásnak köszönhetően leszünk másnap fittek és kipihentek. Ezen kívül az altatók nem oldják meg az alvászavart, idővel pedig csak egyre többet kell belőlük beszedni.
2021. január 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek