Étrend-kiegészítők és vitaminkészítmények bevétele előtt azonban célszerű konzultálni háziorvosunkkal. Míg több esetben elegendő lehet étkezési szokásainkon változtatni, hangsúlyosabbá tenni a szóban forgó vitaminokban gazdag fogásokat, addig vannak esetek, amikor ez nem lehetséges (pl. rágási, emésztési problémák vagy étvágytalanság miatt), és csak vitamintablettákkal érhetjük el a szükséges szintet. Multivitaminok szedése kevésbé ajánlott, mivel előfordul, hogy ezekben a napi ajánlott mennyiségnél sokkal kevesebb található meg a szükséges vitaminokból, így jobb inkább célzottan kialakítani étrendünket, és a hiányzó elemeket specifikusan pótolni.
Milyen vitaminokból érdemes egy kis pluszt magunkhoz venni 50 éves kor felett?
B12-vitamin
Az idegrendszer megfelelő működésében és a vörösvérsejtek előállításában játszik fontos szerepet. A kívánt mennyiség elérése azért okozhat gondot a kor előrehaladtával, mert ha eleget is veszünk magunkhoz belőle az étkezéssel, az idősebb szervezet már nem tudja olyan mértékben felszívni azt. A legtöbb B12-vitamin a halban, a baromfiban, a tojásban, a tejben és tejtermékekben található meg.
D-vitamin
Segít a kalcium felszívódásában, a csontok tömörségének megőrzésében, a csontritkulás elkerülésében. Kutatások kimutatták, hogy a D-vitaminnak szerepe van az 1-es típusú diabétesz, a rák, az ízületi gyulladások és az autoimmun betegségek elleni védelemben is. A természetes D-vitamin képződésben hatalmas szerepe van a napfénnyel érintkező bőrnek, mely azonban ezt a funkcióját kevésbé hatékonyan tudja ellátni idősebb korban. Ezért is ajánlott a kor előrehaladtával a D-vitamin készítményekkel történő pótlását. Kevés étel tartalmazza. Leginkább a tonhal, a lazac és a tojás. Azonban találhatunk többféle, D-vitaminnal dúsított élelmiszert a boltok polcain, ebből a leggyakoribbak a joghurt, a tej, a müzli és a gyümölcslevek.
B6-vitamin
Jelentősége több fiziológiai és élettani folyamatban megfigyelhető. Szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, a bőr egészségében, a hemoglobin (oxigént szállító fehérje a vörösvérsejtekben) előállításában, az aminosavak átalakulásában, és az idegrendszer megfelelő működésében is. Legjobb forrásai a máj, a tejtermékek, a száraz hüvelyesek, az élesztő és a tojássárgája. Bár változatos ételekben fellelhető – emiatt általában nem okoz gondot a szükséges mennyiség bevitele –, szintén az idősebb szervezet csökkent hatékonysága miatt (különösen 65 év után) csappanhat meg a test B6-vitamin szintje. Ilyenkor már érdemes jobban odafigyelni erre, és szükség esetén kiegészítő készítményeket szedni.
C-vitamin
A C-vitamin antioxidáns is egyben, amely segít a méreganyagok, kórokozók és betegségek elleni harcban. Rengeteg C-vitamin tablettát és C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt találhatunk a gyógyszertárakban és drogériákban, azonban szervezetünk igényeit rendszeres napi gyümölcs- és zöldségfogyasztással is fedezhetjük. C-vitamint tartalmaz többek között a kivi, az eper, a paradicsom és a paprika.