10 étel, amiben több a kalcium, mint 1 pohár tejben

10 étel, amiben több a kalcium, mint 1 pohár tejben

Kapcsolódó tünetek:

A kalcium rendkívül fontos a szervezetünk számára. Nem csupán a csontjaink egészségére van jótékony hatással, de izmaink és idegrendszerünk működésére és a véralvadásra is. Egy pohár tej 305 milligramm kalciumot tartalmaz, ami azonban egy felnőtt napi szükségletének (1000 milligramm) kevesebb mint egy harmada. Az alábbi ételek fogyasztásával viszont könnyedén bevihetjük a szervezetünkbe a szükséges mennyiséget.

Lazac

A lazac több kalciumot tartalmaz, mint azt sokan gondolnánk, ugyanis 170 grammban 340 milligramm kalcium van.

Ricotta

Háromnegyed pohár ricotta sajtban 380 milligramm van. Készítsünk belőle egészséges nassolnivalót. Ehhez mindössze pár szem gyümölcsöt kell hozzákevernünk.

Chia-mag

Ezek az apró magok rengeteg kalciumot tartalmaznak: 100 grammban 631 milligramm van. Ez azt jelenti, hogy három teáskanál chia-magban több kalcium van, mint egy pohár tejben. Tegyünk belőle a joghurtba vagy a smoothie-ba. Nem fogjuk megbánni.

Szardínia

A szardínia is remek kalciumforrás, hiszen 85 gramm 370 milligrammot tartalmaz. Ezen kívül az Omega-3 tartalma sem hanyagolható, így két legyet ütünk vele egy csapásra.

Mandula

A mandulának számos jótékony tulajdonsága van, melyek közül az egyik a kalciumtartalma: háromnegyed pohárban 320 milligramm van.

Leveles zöldségek

A leveles zöldségek esetében fontos szem előtt tartanunk, hogy minél sötétebb a színük, annál több kalcium van bennük. Ebből kiindulva a spenót, a bordáskel, a fehérrépa zöldje és a kelkáposzta nagyon jó kalciumforrások. Két pohár kelkáposzta például 188 milligrammot tartalmaz.

Narancslé

Körülbelül 230 ml kalciummal dúsított narancslében 350 milligramm kalcium van. Fontos, hogy mindig jól rázzuk fel a levet, ugyanis a kalcium lerakódhat a doboz aljára.

Aszalt füge

Ha édesszájúak vagyunk, akkor biztos, hogy örömmel tölt el minket az a hír, hogy egy fél pohár aszalt fügében is rengeteg kalcium van. Egészen pontosan 320 milligramm.

Tofu

A tofu egy igazi kalciumbomba, ugyanis egy pohár 861 milligrammot tartalmaz. Főzzük meg pár zöldséggel, és egy szuper egészséges ebédet kapunk.

Zabpehely

Egy pohár zabpehely 200 milligramm kalciumot tartalmaz. Ha egy pohár mandulatejjel készítjük el, akkor akár 300-400 milligrammal többet is ki tudunk hozni belőle.

2021. február 12.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek