A legfontosabb vitaminok a nagyvárosban élőknek

A legfontosabb vitaminok a nagyvárosban élőknek

Kapcsolódó tünetek:

A légszennyezettség problémája világszintű: a WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint mára a Föld népességének 90 százaléka él olyan helyen, ahol a szennyeződés mértéke meghaladja a biztonságosnak vélt szintet. Kutatások szerint az egyik legveszélyesebbnek ítélt részecske a PM2.5, mely számos tüdő- és szívbetegség kialakulásáért felelős. Ennek oka, hogy mérete kisebb, mint 2.5 mikrométer, ezáltal pedig a tüdő mélyebb rétegeibe is képes eljutni. Vizsgálataik során a kutatók felfedezték, hogy a PM2.5 úgynevezett epigenetikai változásokat képes létrehozni szervezetünk sejtjeiben, ezáltal pedig befolyásolja immunrendszerünk génjeit, és gátolja bizonyos védekező mechanizmusok működését. Azonban a tudósok azt is felfedezték, hogy egyes tápanyagok lassítani, sőt megállítani is képesek ezen folyamatokat: kutatásuk során kiderült, a B-vitamin csoport rendszeres bevitele semlegesíteni képes a PM2.5 által okozott károkat.

Az általuk vizsgált vitamin kombináció 2,5 mg folsavat (vagyis B9-vitamint), 50 mg B6-vitamint és 1 mg B12-vitamint tartalmazott. Annak ellenére, hogy a kutatók hangsúlyozták, további vizsgálatokra van szükség az olyan magas légszennyezettségű városokban élők esetében, mint például Mexikóváros vagy Peking, a vitamin pozitív hatásában teljesen biztosak. A vizsgálatok eredményei szerint már a négy héten keresztül napi szinten szedett B-vitaminok is jelentősen, 28-76 százalékkal képesek csökkenteni a PM2.5 károsító hatását, ami a gyakorlatban szinte teljes semlegesítést jelenthet.

A nagyvárosok másik legfontosabb jellemzője földrajzi elhelyezkedésük: a legtöbb metropolisz ugyanis bőven északra vagy délre található az egyenlítőtől, így pedig az itt élők az egyik legfontosabb, egészségünkhöz elengedhetetlen vitaminból, a D-vitaminból jelentősen kevesebbhez jutnak hozzá, mint a Föld napsütötte részein élő lakosság. Azonban még az ugyanazon a szélességi körön élők között is jelentős különbségekre lehetünk figyelmesek, hiszen a kisebb városok és falvak nyílt elrendezésével szemben a nagyvárosok hatalmas üzletházai, irodaépületei, földalatti közlekedési lehetőségei mind-mind gátolják a napfénnyel való napi érintkezést. Ez azonban létfontosságú a megfelelő D-vitamin termelődéshez. Ezért, ha nem is egész évben, de nagyvárosi lakosként az őszi-téli időszak alatt elengedhetetlen, hogy orvosunkkal egyeztetett mennyiségben, de pótoljuk a vitamint.

2021. február 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek