Ezek a legfontosabb vitaminok – életkor szerint

Ezek a legfontosabb vitaminok – életkor szerint

Kapcsolódó tünetek:

Tinédzser éveinkben

Ezekben az években rendkívül lényeges, hogy elegendő D-vitaminnal és kalciummal lássuk el a szervezetünket. Utóbbinak fontos szerepe van csontjaink és izmaink erősödésében, a D-vitaminnak köszönhetően pedig könnyebben szívódik fel a kalcium. Naponta 600 nemzetközi egység D-vitaminra és 1300 mg kalciumra van szüksége egy fiatal szervezetnek.

Húszas éveinkben

Életünk ezen szakaszában továbbra is fontos az előbbi két vitaminnak a pótlása, azonban életformától függően akár más anyagokat is be kell vinnünk a szervezetünkbe. Vegetáriánusoknak gyakran B12-vitamint kell szedniük, amely leginkább állati eredetű élelmiszerekben található meg.

Húszas és harmincas éveinkben

A legtöbb nő esetében ekkor jön el a gyermekvállalás időpontja, amikor elkezdenek prenatális vitaminokat szedni, melyekben többek közt folsav és B-komplex található. Előbbi csökkenti például az idegcső-záródási rendellenesség kockázatát, utóbbi pedig a vetélését, illetve segíti a folsav felszívódását. Azon nők esetében, akiknek nagyon erős a menstruációs vérzésük, ajánlott a vas szedése is. Természetesen a kalciumról és a D-vitaminról se feledkezzünk meg.

Harmincas éveinkben

Harmincas éveinkben heti kétszer ajánlott a zsíros halak – lazac, makréla – fogyasztása, hogy a szervezetünk elegendő Omega-3-hoz jusson, amely csökkenti a különböző szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A negyedik X betöltése előtti évtizedben se vonjuk meg a szervezetünktől a kalciumot és D-vitamint.

Negyvenes éveinkben

Életünk ezen szakaszában egyre fontosabb, hogy ne hagyjuk kiürülni D-vitamin raktárainkat, ugyanis hiánya több olyan súlyos betegség kialakulásához köthető, mint például a rák, különböző autoimmun betegségek, cukorbetegség vagy akár az elhízás. Ajánlott egy vérvizsgálat elkészíttetése és annak eredménye alapján beállítani a szükséges D-vitamin mennyiséget. Ezen kívül továbbra is figyeljünk oda az elegendő kalcium és Omega-3 bevitelre is.

Ötvenes éveinkben

Az ötödik X-en túl már nem a csontnövekedés miatt van szükségünk a napi 1200 mg kalciumra, hanem az akkori állapot fenntartására vagy épp javítására. Ajánlott egy orvossal egyeztetni a szükséges mennyiséget. Nők esetében sokkal nagyobb az esélye a csontritkulás kialakulásának.

Hatvanas éveinkben

A D-vitaminnak és a kalciumnak továbbra is nagyon fontos szerepe van egészségünk megőrzésében, azonban ebben az életkorban is ajánlott egy orvossal konzultálni, hogy milyen további vitaminokra van szüksége a szervezetünknek. Szívünkre is fokozottan kell figyelnünk, így ne feledkezzünk meg az Omega-3 zsírsavról sem.

Hetvenes éveinkben

A D-vitamin és a kalcium mellett a B12-vitamin bevitele is egyre fontosabb, amit ebben a korban már egyre nehezebben képes a szervezetünk előállítani, illetve felhasználni.

Nyolcvanas éveinkben

Továbbra is vigyük be célzottan az eddig ajánlott vitaminokat (B12-vitamin, D-vitamin, Omega-3, kalcium), továbbá folyamatosan tartsuk a kapcsolatot az orvosunkkal, annak érdekében, hogy mindig tudja, épp milyen gyógyszereket, készítményeket szedünk.

Kilencvenes éveinkben

Amennyiben betöltöttük a kilencedik X-et, nagy eséllyel mindent jól csináltunk, így nyugodtan folytassuk eddigi életvitelünket. Esetleg nézzünk utána, hogy mit tesznek a hosszú élet érdekében a száz évnél idősebbek.

 

2021. február 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek