Dengue-láz tünetei és kezelése

Dengue-láz

Kapcsolódó tünetek:

Magas lázzal járó betegségről beszélünk, amelynek négy típusa létezik. Tünetei, mint minden vírusbetegség kezdeti tünetei: a levertség,  a fej-, az  izületi – és az izomfájdalom. Megjelenhetnek még kiütések a bőrön, fájdalom a szem mögött, magas láz. Szúnyogok terjesztik, a szúnyogok csípésével terjed emberről emberre. Trópusi területeken kifejezetten gyakori. A Dengue-láz a trópusokon bárhol előfordulhat, Afrikában, Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában gyakori a fertőződés. Magyarországra behurcolt formában kerülhet, fertőzés nem történhet, csak ha a trópusokon megfertőződött beteg az országba hozza a szervezetében a vírust. Ha a trópusokról magas lázzal érkeznek haza európai betegek, azonnal felmerül a Dengue- láz gyanúja, így alapos kivizsgálás alá vetik őket.

Tünetek

A lázas betegség nagyjából egy hétig lappang, majd influenza-szerű tüneteket okoz a betegeknél. Elesett, fáradt érzéssel indul, majd izom- és ízületi fájdalom alakul ki, lázas lesz a beteg, és bőrtünetek jelentkeznek. Jellemzően a betegek szem mögötti területe is megfájdul. Dengue-láz gyanújával az orvosok szerológiai vizsgálatot végeznek, azaz megnézik, milyen antitesteket mutat ki a beteg vére. Ehhez természetesen bizonyos idő eltelte szükséges a fertőzéstől számítva. A legtöbb Dengue-lázzal fertőzött beteg tünetmentes, és csupán 10 százalékuk mutat tüneteket. Összesen 1 százalékuknál fordul elő, hogy vérzéses láz alakul ki, azonban ez nagyon ritka. A vérzéses Dengue-láz tünetei közé sorolható a véres hányás, véres széklet és akár vérző bőr is. Ha a páciens többször is megfertőződik a Dengue-vírussal, hajlamosabbá válhat a súlyosabb tünetekre, a kór súlyosabb lefolyására. A négy típusú vírus négyféleképpen jelentkezhet a betegeknél, kétszer ugyanúgy nem jellemző.

Gyógyulás

Nagyjából 7-10 nap alatt teljesen tünetmentessé válnak a betegek, a gyógyulás során fokozottan sok ellenanyag termelődik a szervezetben. Mikor a tünetek elmúlnak, a beteg gyógyultnak nyilvánítható. Ha a fertőzött tünetmentes, nem kell kezelni, mivel nincsenek panaszai. Csak azokat kell ellátni, akiknél mutatkoznak a tünetek. A vírus ellen speciális kezelés nem létezik, a tüneteket kezelik az orvosok, így a tüneti kezelés attól függ, miket produkál a beteg. Minden esetben a lázat és a fájdalmakat csillapítják, illetve sok folyadékot kap a beteg.

Védőoltás

Védőoltás egyelőre nem létezik a Dengue-láz ellen, ezért úgy lehet védekezni a betegség ellen, hogy a szúnyogokat kell elkerülni szúnyog ellenes szerekkel a trópusi területeken. Amelyik országokban a Dengue-láz előfordul, ott más olyan betegségek ellen is érdemes védekezni, szintén szúnyog riasztó szerek alkalmazásával, amiket ugyanúgy szúnyogok terjesztenek. Ilyen például a malária is.

A szúnyogok főleg mocsarak vagy állóvizek közelében jellemzőek, a városi területeken nem gyakran fordulnak elő. Főként napközben csípnek a betegséget terjesztő szúnyogok, ezért érdemes olyan ruházatban mocsaras, tavi vízpartra menni, amely nem mutat túl sokat a szabad bőrfelületből.
2017. október 3.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek