Védőoltások – A nagy pró és kontra lista

Védőoltások – A nagy pro kontra lista

Kapcsolódó tünetek:

Érvek a védőoltások mellett
  1. Véd a betegségek ellen
Tény, hogy nagyon ritkán vannak olyan esetek, melyeknél a beadott védőoltás ellenére is kialakul egy bizonyos betegség, de ezek száma nagyon csekély. Az esetek legnagyobb százalékában valóban védelmet nyújtanak akár az olyan veszélyes megbetegedések és azok szövődményei ellen, mint például a kanyaró, a mumpsz, a rubeola vagy a tetanusz.
  1. Védelmet biztosít a lakosság számára
A védőoltásokkal nem csupán magunkat, hanem a teljes társadalmat megóvjuk a különféle betegségek kialakulásától, így a lehető legminimálisabbra csökkentjük egy esetleges járvány kialakulásának kockázatát. Európában például jóformán lehetetlen egy himlőjárvány kirobbanása. A kanyaró 2006 óta is azért üti fel egyre gyakrabban a fejét, mert már nem veszik olyan komolyan ennek a védőoltásnak a szükségességét.
  1. Mellékhatások ritka előfordulása
A legtöbb oltás nem okoz semmilyen mellékhatást. Egy felmérés során 16.000 beoltott gyermeket és szüleiket kérdezték meg ezzel kapcsolatban, és mindössze 300 főnél jelentkezett valamilyen mellékhatás, ami a teljes minta 1,8 százaléka volt.
  1. Nincs befolyással az immunrendszerre
Az oltásellenesek gyakran azzal érvelnek, hogy a védőoltások gyengítik az immunrendszert. A Journal of the American Medical Association nevű folyóiratban megjelent 2018-as kutatás eredményei alapján azonban ez a feltevés hamis, arról nem is beszélve, hogy egy betegség sokkal jobban meggyengítheti a szervezetünket. Érvek a védőoltások ellen
  1. Több allergia és megbetegedés
Eddig egy tudományos kutatás sem tudta teljes bizonyossággal igazolni, hogy a beoltott gyermekek gyakrabban lennének allergiások, illetve betegek, azonban az úgynevezett KiGGs-tanulmány során egyes adatok azt mutatták, hogy az oltott gyerekek picit nagyobb eséllyel lesznek szénanáthásak.
  1. Mellékhatások
A láz és a rosszullét még az enyhe mellékhatások közé sorolandók, viszont – ritkán – előfordul, hogy idegi károsodáshoz, sőt mi több, halálhoz is vezetnek a védőoltások. Az autizmus és a szklerózis-multiplex megjelenését is többször hozták már összefüggésbe az oltásokkal, ennek ellenére nem létezik olyan tudományos kutatás, ami ezt bizonyítaná.
  1. Mérgező anyagok
A védőoltások olyan összetevői, mint a formaldehid vagy a kálium-klorid nagy mennyiségben mérgezőek lehetnek. Tény, hogy egyes oltásokban ezek az anyagok megtalálhatók az összetevők közt, fontos azonban megemlíteni, hogy ekkora adagban ezek egyáltalán nem jelentenek veszélyt az egészségünkre.
  1. Hosszú távú kutatások hiánya
Az olyan alapvető védőoltásokat, mint például a kanyaró vagy a rubeola ellenieket, a szakemberek mostanra már teljesen kiismerték, továbbá az évek során rendkívül jól beváltak, de tény, hogy az olyan új védőoltásokról, mint például az övsömör elleni, még nem készült hosszú távú kutatás, így csak évek múlva fog kiderülni, hogy vannak-e, és ha igen, milyen mellékhatásai. Tipp Az esetek legnagyobb részében teljesen ártalmatlanok a védőoltások, és már több millió ember életét mentették meg, ha azonban mégis bizonytalanok vagyunk, akkor nyugodtan kérjük ki az orvosunk véleményét, aki objektív tájékoztatást tud adni az összes pozitívumról és természetesen a kockázatokról is. Gondolkodjunk el azon is –Mészner professzor asszony szavait idézve –, hogy luxus meghalni olyan betegségben, ami ellen van védőoltás.
2019. október 13.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek