5 módszer, ami felgyorsítja a műtét utáni lábadozást

5 módszer, ami felgyorsítja a műtét utáni lábadozást

Kapcsolódó tünetek:

Nyomelemek és vitaminok pótlása

A lábadozás időszakában kiemelten fontos ezek pótlása. Ha a beavatkozás után gyógyszert kell szednünk, ismerjük meg annak esetleges mellékhatásait, kérdezzük meg az orvosunkat, miért kell szednünk pontosan és sose térjünk el az előírt adagolástól! Támogassuk szervezetünket olyan vitaminok és nyomelemek szedésével, amelyek segítenek a regenerálódásban! A C-,D-,B vitaminok, a  magnézium, a cink és a szelén mind hasznos segítőink lehetnek a műtétet követő időszakban.

Egészséges táplálkozás

Műtétet követően nagyon fontos, hogy szervezetünket ne terheljük túl nehéz ételekkel. Ilyenkor a vitamin- és rostdús, könnyen emészthető, kímélő eljárással – például párolással- készült fogásokat részesítsük előnyben! Egyes műtétek után speciális diétára is szükség lehet, ezt érdemes a kezelőorvosunkkal és dietetikussal megbeszélni. Általános szabály, hogy a műtét után pár napig kerülni kell a nehezen emészthető, zsíros, fűszeres és puffasztó ételeket.

Helyes tisztálkodás

Mosakodásnál figyeljünk oda, hogy a varratszedésig a megoperált testrészt, a műtét helyét ne érje víz. Használjunk mosakodó szivacsot! Figyeljünk oda a sebre, nehogy elfertőződjön! Kiváló szolgálatot tesz ilyenkor a 100%-os tisztaságú aloe vera gél vagy spray, amely nem csak fertőtleníti a seb környékét, de segíti is annak gyógyulását. Viseljünk természetes anyagú alsóneműt és ruházatot, hogy a sebgyógyulást a megfelelő szellőzéssel is segítsük.

Fokozatos fizikai terhelés

A fizikai terhelést csak fokozatosan szabad ismét megkezdeni! A kevésbé invazív műtétek után már hamarabb elkezdhetünk újra mozogni, de egyes esetekben legalább 4-6 hetet várni kell a sportolással és akkor is a kímélőbb formát, például a vízben végzett tornát, úszást, érdemes választani. A kisebb műtéteket követően általában pár nap elteltével már lehet sétálni, a könnyed mozgás jót tesz a közérzetnek és a vérkeringést, emésztést is javítja.

Figyeljük testünk reakcióit!

A lábadozás során észlelt testi reakciókat ne vegyük félvállról! Ha a műtéti seb körül bőrpír jelenik meg vagy gennyezni kezd, ha nagyobb fájdalmaink vannak, esetleg lázzal küzdünk, az mind valamilyen gyulladásra utal. Ilyen esetben mielőbb forduljunk orvoshoz, aki megállapíthatja az esetleges elfertőződést vagy valamilyen egyéb probléma megjelenését.
2017. március 6.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek