Kérjen segítséget! Szakszerű segítség az otthoni betegápolásban

Kérjen segítséget! Szakszerű segítség az otthoni betegápolásban

Kapcsolódó tünetek:

Otthoni szakápolás

Elsőként a háziorvost érdemes felkeresni, a kórházakban fekvők esetében pedig az ott dolgozó szociális munkás tud segítséget nyújtani. Az otthoni szakápolást a beteg otthonában, háziorvosának rendelésére, szakképzett ápoló végzi. Ez az egészségügyi szolgáltatás a háziorvos szakvéleménye alapján és az általa elrendelt feltételekkel és gyakorisággal vehető igénybe. Ha a betegnek a felépüléséhez szüksége van speciális ellátásra például diétás étkezésre vagy gyógytornára, fizioterápiára, azt csak megfelelő, egészségügyi főiskolai végzettséggel, és minimum kétéves szakmai gyakorlattal rendelkező gyógytornász illetve diabetikus szakember végezheti a beteg otthonában.

Az ide vonatkozó törvényi szabályozás értelmében otthoni szakápolás esetén az ápolási tevékenységek legfeljebb 14 vizitre, míg az otthoni hospice ellátás legfeljebb 50 napra rendelhető el. Ezek ismételt orvosi vizsgálat alapján, az első kezelés sorozattól számított 12 hónapon belül, további három alkalommal, az otthoni hospice ellátás esetében pedig újabb két alkalommal megismételhetőek.

Hospice ápolás

Az otthoni hospice ápolás abban az esetben kérhető, ha a páciens gyógyíthatatlan - elsősorban daganatos – megbetegedésben szenved és a betegség végső stádiumába került. A hospice ház szolgálatában álló szakemberek minden tudásukkal igyekeznek a betegek fájdalmait, és egyéb kínzó tüneteit enyhíteni, életminőségüket a lehetséges keretek között javítani. A hospice szolgálatnál a betegek ellátásában részt vesz onkológus, fájdalomcsillapítást végző szakorvos, főiskolai végzettségű szakápoló, pszichológus, szociális munkás, ápoló, szociális asszisztens, hospice szakápoló. A szakmai hátteret továbbá a gyógytornász, a dietetikus, a lelkész, valamint a szükséges szakorvosi konzílium biztosítja a gyógyíthatatlan beteg számára.

Szociális intézmények

Időskorú, magukat otthoni körülmények között ellátni már nem tudó beteg személyekről a lakóhely önkormányzatának szociális intézményei is gondoskodnak. Az önkormányzat által kiközvetített gondozó alapvető ápolási- gondozói feladatokat lát el, segít az önálló életvitel fenntartásában, a beteg megfelelő higiéniás körülményeinek biztosításában. Ilyen tevékenységek az étel kihordás, a bevásárlás, a gyógyszerkiváltás, öltöztetés, fürdetés. A gondozók naponta meglátogatják az arra rászorulókat, ami biztonságérzetet ad az ellátottaknak és hozzátartozóinak egyaránt.
2017. március 21.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek