Mire jó a kineziológiai tapasz?

2020. november 28.

Kapcsolódó tünetek:

izomfájdalom

A kineziológiai tapasz egy rendkívül rugalmas tapasz, ami az izmok, az ínak és az ízületek sérülései vagy gyulladása esetén segíti azok stabilizációját, anélkül, hogy megakadályozná a mozgathatóságukat.

Mire jó a kineziológiai tapasz?

Mire jó a kineziológiai tapasz?

A kineziológiai tapasz használatának helyes módját egy japán csontkovács, Dr. Kenzo Kase fejlesztette ki az 1970-es években. Mivel ezt a tapaszt a bőrre kell felhelyezni, így az alatta található szövetek is eltolódnak, ennek az állandó ingernek hála, pedig olyan receptorok aktiválódnak, melyek szabályozzák az izomfeszültséget, továbbá helyettesítik a jelek átvitelét a központi idegrendszernek. A kineziológiai tapasznak köszönhetően továbbá a fájdalmak is enyhülnek, és még a véráramlás is javul.

Milyen esetekben használható a kineziológiai tapasz?

Számos különböző sebesülés esetén használhatók a kineziológiai tapaszok annak érdekében, hogy felgyorsítsuk a gyógyulási folyamatot és enyhítsünk a fájdalmakon. Természetesen más terápiákkal kiegészülve ajánlott alkalmazni ezeket a tapaszokat. Tény, hogy jelenleg még nincsenek tudományosan alátámasztva a jótékony hatásai, de az alábbi esetek többségében pozitívan szoktak hatni:

  • Izomsérülések (fájdalom, húzódások, túlterhelés, gyulladások, …)
  • Ízületi sérülések (fájdalom, túlterhelés, gyulladások, duzzanatok, instabilitás)
  • Ínszalag sérülések (fájdalom, túlterhelés, gyulladások, ínszalagszakadás)
  • Migrén
  • Ödémák

Leginkább sportsérülések esetén szokták alkalmazni a kineziológiai tapaszokat, melyek jótékony hatásait abban az esetben is örömmel veszik a sportolók, ha mindössze kímélniük kell magukat, illetve az izmaikat, az ínszalagjaikat és ízületeiket. Az olyan ízületeknél, mint a térd és a könyök, sérülések és artrózis esetén szokták alkalmazni a kinezió tapaszokat. Hátfájás esetén szintén gyakran egészítik ki a hagyományos kezelést ezekkel a speciális tapaszokkal.

Hogyan kell felhelyezni?

A kinezió tapaszt a legjobb esetben egy orvos helyezi fel, aki először felveszi az anamnézist, majd különböző vizsgálatok elvégzése után diagnosztizálja a sérülést, és kiválasztja a megfelelő kezelési módot. Használatakor a bőrön nem lehet sérülés, továbbá száraznak és tisztának kell lennie. Ezután megfelelő hosszra kell vágni a tapaszt, a sarkait le kell kerekíteni, majd a kezünkkel fel kell melegíteni, hogy jól ragadjon. Felhelyezés során arra kell figyelni, hogy ne legyen benne gyűrődés, illetve ne legyen se túlzottan kinyújtva, sem laza.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Módszertől függően akár különböző formákra is lehet vágni a tapaszt. Amennyiben a stabilitást kell javítani, akkor több tapaszt is tehetünk egymásra merőlegesen, így az izomzatot hossz- és keresztirányban is megtámasztjuk.

Napjainkban már számos színben kaphatóak a tapaszok. A kékek általában hűtenek és a fájdalmat enyhítik, míg a piros színűek az anyagcserét serkentik. Általánosságban elmondható, hogy olyan színűt válasszunk, amelynél a legintenzívebb a pozitív hatás.

Milyen veszélyei vannak?

A kineziológiai tapaszoknak csak abban az esetben van jótékony hatásuk, ha helyesen vannak felhelyezve, sőt mi több, helytelen rögzítés esetén akár duzzanatok keletkezhetnek, de még az adott végtag mozgathatóságát is korlátozhatják.

Amennyiben túl szorosan helyezik fel a tapaszt, akkor lelassulhat a vér áramlása, aminek következtében olyan keringési zavarok léphetnek fel, mint a zsibbadás, fájdalmak vagy a bőr fehéres, illetve kékes elszíneződése. Legrosszabb esetben a romló vérellátásból adódóan akár kompartment szindróma is kialakulhat, mely egy, a végtagot veszélyeztető állapot, és legtöbbször sebészeti ellátást igényel. Utóbbi mellékhatások azonban szerencsére ritkán fordulnak elő.

Mire kell figyelni?

A kineziológiai tapasz felhelyezése után rendszeresen ellenőrizzük, hogy érzünk-e fájdalmat, nem zsibbadt-e az adott végtag, rendesen tudjuk-e azt mozgatni, továbbá nem hideg, kékes vagy sápadt a bőrünk. Amennyiben bármi szokatlant tapasztalunk, azonnal keressünk fel egy orvost!

A 4 legbiztosabb ellenszer izomlázra

A 4 legbiztosabb ellenszer izomlázra

Mindenki, aki valaha aktív mozgást végzett, tapasztalhatta már az edzések után jelentkező, izomcsoport-specifikus enyhe fájdalmat, az izomlázat. A jelenség teljesen normális, rövid ideig tart, és több hasznos tippel is enyhíthető.

Achilles-ín gyulladás – Okok, tünetek és kezelés

Achilles-ín gyulladás – Okok, tünetek és kezelés

Az Achilles-ín az egyik legnagyobb ín a testünkben, ugyanakkor a legsérülékenyebbek egyike is. Gyulladása vagy fájdalma majdnem minden mozgástípust befolyásol, ezért már az első tünetek jelentkezése esetén érdemes szakemberhez fordulni.

Heti 10 perc testmozgás a hosszabb életért

Heti 10 perc testmozgás a hosszabb életért

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint már heti 10 perc testmozgás is meghosszabbíthatja az életet, és az alacsony intenzitású, rövid ideig végzett edzésnek is jelentős nyoma lehet egészségünkön.

A szabadtéri sportok jótékony hatásai

A szabadtéri sportok jótékony hatásai

A rendszeres testedzés köztudottan jó hatással van az egészségre, azonban van valami, ami még a konditerem gépeinél vagy az aerobic óra kihívásainál is többet tesz testünk és lelkünk jólétéért. Ez a szabadtéri mozgás.

Izomlazítók használata

Izomlazítók használata

Legtöbbünk számára valószínűleg ismerős az izomláz kellemetlen érzése vagy egy izomgörcs fájdalma. A jelenségek sajnos nem csak sportoláskor, hanem egy rossz mozdulatsor után is jelentkezhetnek. Ekkor lépnek színre az izomlazítók.

Összes cikk Sport, Mozgás témában