A 4 legbiztosabb ellenszer izomlázra

A 4 legbiztosabb ellenszer izomlázra

Kapcsolódó tünetek:

Izomláznak azt a jelenséget nevezzük, amikor az aktív mozgás utáni napokban az izmokban fájdalmas, égő érzés, illetve kellemetlen feszülés alakul ki, ami miatt ideiglenesen akár képtelenek is lehetünk normális módon mozgatni végtagjainkat. Ez az érzés akár három-négy napig is elkísérhet minket. Több okból eredhet. Egyrészt abból, hogy az intenzív izomműködés miatt az izomszövetekben oxigénhiány alakul ki, és felgyülemlik a tejsav. Másrészt az izomláz tüneteit kiválthatják azok az apróbb sérülések is – más néven szakadások –, illetve az azok nyomán kialakult helyi gyulladások is, amelyeket a nem megfelelően előkészített vagy túl kemény edzés során szenvednek el az izomrostok. Jellemzően izomláz alakul ki, ha az izmainknak korábban ismeretlen mozgást végzünk – például, ha egy új sportot vagy mozgásformát próbálunk ki. A megelőzés tekintetében kiemelt jelentőségű az edzésre vonatkozó elővigyázatossági szabályok betartása – így a fokozatosság elve és a helyes bemelegítés és levezetés, illetve regenerálódásra fordított idő betartása. Fontos tudni, hogy az izomláz általában egyenletesen jelentkezik mindkét oldalunkon, és a páros testrészeket többnyire egyformán érinti. Ha a panaszok csak az egyik oldalon alakulnak ki, illetve három-négy napnál tovább tartanak, akkor felmerül a sérülés lehetősége. Érdemes tehát megfogadni néhány hasznos tippet, hogy az izomláz okozta kellemetlenség minél kisebb legyen.

1. Tervezzük meg az edzésünket

Minden edzés során szánjunk legalább öt-tíz percet a megdolgozni kívánt izomcsoport bemelegítésére. A sérülések elkerülése érdekében figyeljünk a fokozatosságra, és ismerjük saját határainkat. Ha hosszabb kihagyás után kezdünk el újra edzeni, vagy új sportágast választunk, érdemes egy edző segítségét kérni, legalább az első időszakban. Fontos, hogy az edzés után legalább öt percet szánjunk a nyújtásra és a levezetésre, ezzel is csökkentve az izomláz okozta panaszokat.

2. Pótoljuk az elvesztett folyadékot

Az edzések során rengeteg vizet veszít a szervezet, ezért érdemes a feladatok között is folyadékot fogyasztani, illetve az edzés utáni napokban is odafigyelni a megfelelő bevitelre. Érdemes pótolni az elvesztett fehérjét és szénhidrátot is, erre pedig kettő-három deciliter tej kiválóan alkalmas.

3. Pótoljuk a magnéziumot

A magnézium befolyásolja az izmok állapotát, az izmok és csontok anyagcseréjét, növeli az izomtömeget, enyhíti az izomgörcsöket, így izomláz esetén is segíthet. A magnézium természetes forrásai például a hal, a spenót, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

4. Menjünk el ismét edzeni

Bár fontos, hogy hagyjunk időt az izmainknak a regenerálódásra, egy könnyű, átmozgató edzés segíthet az izomláz tüneteit enyhíteni. Az aktivitás ugyanis serkenti a vérkeringést és gyorsítja az izomszövetek regenerálódását. Ha valaki az izomláz miatt napokig kihagyja az edzést, a folyamat sokkal inkább elhúzódhat.

2019. október 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek