Mikor a leghatékonyabb a kávé?

Mikor a leghatékonyabb a kávé?

Kapcsolódó tünetek:

Ami tegnap még egészséges volt, az ma már ártalmas, és fordítva. A hangsúly a mértékletességen és az időzítésen van. Napi 2-3 kávé jótékonyan hat szervezetünkre, de nem mindegy, hogy mikor is isszuk meg az első csésze kávénkat, hogy az maximálisan kifejtse hatását.

Egy amerikai tanulmány szerint a reggeli első csésze kávénkat érdemes a szervezet kortizol szintjéhez igazítani. (A stresszhormonként is ismert kortizol állandóan jelen van szervezetünkben, normál esetben megszokott időközönként választódik ki, legnagyobb mennyiségben a korareggeli, legkisebb mennyiségben az éjszakai órákban. A kortizolnak számos létfontosságú feladata van, pl.: gyors energialöketet ad, szabályozza a vérnyomást és a kardiovaszkuláris funkciókat, szabályozza az inzulint és a glükózt, gyulladáscsökkentő hatású, szabályozza az anyagcserét, növeli a fájdalomküszöböt, javítja a memóriafunkciókat, stb.) Normál körülmények között a „kortizol-time” reggel 8-9 óra között következik be. Sokan ilyenkor fogyasztják el (helytelenül) az első kávéjukat, amikor a szervezet magától, természetes módon is felélénkül.

Mikor igyunk tehát kávét, hogy maximális hatást érjünk el?

A fent említett időszakon kívül (reggel 8-9 óra) a kortizol csúcs déli 12-13 óra, és délután 17:30-18:30 között következik be. Tehát a kávészüneteket 9:30-11:30, és 13:30-17:00 óra közé időzítsük, így kihasználhatjuk a kortizol szint mélypontjait, és élénkíthetjük szervezetünket.

Miért igyunk kávét?

A koffeinnek számos jótékony hatása van, pl. csökkenti a depressziót és a béldaganatok kialakulásának kockázatát, növeli a sportteljesítményt. Nem csak a szellemi, de a fizikai teljesítőképességet is fokozza.

Nem árt azonban tudni...

Éhgyomorra sose igyunk kávét! A kávéban lévő csersavak savtúltengést okozhatnak, továbbá a vízhajtó hatása sem tesz jót a gyomornak. Az éhgyomorra fogyasztott kávé növeli a gyomorfekély kockázatát.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tanulmánya szerint napi maximum 400 milligramm koffein "a nem várandós felnőtteknél még nem ad okot aggodalomra", de a gyermeket váró nőknek születendő gyermekük védelmében ajánlatos 200 mg-mal korlátozni a koffeinfogyasztást. Egy szimpla presszókávé mintegy 80 mg koffeint tartalmaz, tehát öt presszókávé még nem jelent

2015. november 24.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek