A leggyakoribb emésztőrendszeri problémák karácsonykor

A leggyakoribb emésztőrendszeri problémák karácsonykor

Kapcsolódó tünetek:

Az ünnepek alatt teljesen kizökkenünk a megszokott kerékvágásból, megváltozik napirendünk - sokat utazunk, későn fekszünk, nem mozgunk eleget -, amihez szervezetünk nehezen alkalmazkodik. Ezen kívül megszokott táplálkozásai szokásainkat is felváltjuk egy jóval megterhelőbbel, gyakrabban és sokat eszünk és a menü általában nem hétköznapi ételekből áll, hanem kalóriadús, nehéz fogásokból. Ennek eredménye a lelassult emésztés, puffadás, has- és gyomorfájás, nem ritkán hányinger, hasmenés. Íme 7 tipp a kellemetlen tünetek megelőzésére!

Legyen tudatos!

A rendszertelen és bőséges étkezések, a zsíros fogások fogyasztása, a folyamatos nassolás maradandó nyomokat hagynak emésztőrendszerünkben. A mértékletesség, az ételek elkészítésének módja és a nyersanyagválasztás sokat segíthet, hogy az ünnepek elteltével ne az elnehezültséggel és emésztési problémákkal kelljen küzdeni.

Egészségeset és keveset!

Próbálja az otthoni étkezésekkel ellensúlyozni a vendégségben önre váró traktákat! A reggeli legyen rost- és vitamindús! Kerülje a cukros, finomított pékárukat, fogyasszon frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket, teljes kiőrlésű kenyeret és natúr joghurtot! Ha ebédre hivatalos a család, érdemes egy kis gyümölcsöt tízóraizni, hogy kevésbé legyen kívánós és kisebb adagokkal is beérje!

Reformálja meg a konyháját!

Ha ön a vendéglátó, a hagyományos étkek mellé készítsen kímélő fogásokat is! Az egyébként egészséges hal mellé kínáljon többféle salátát, a bejgli helyett válasszon lisztmentes, étcsokiból készült csokiszuflét! Lehet, hogy évek kitartó munkájára van szükség, hogy családja minden tagja megszokja az új menüsort, de talán annak mindenki örül, ha nem mutat többet a mérleg az ünnepek után sem.

Készítsen hagyományosat, kalóriaszegényen!

Ki mondta, hogy a töltött káposztát nem lehet fitt verzióban is elkészíteni? A titok nyitja a sovány hús és a zsírszegény tejföl és máris adagonként több száz kalóriát spórolt meg! Sertéshús helyett grillezzen csirkét, pulykát vagy sovány marhahúst, köretként pedig tálaljon fűszeres wok zöldségeket!

Vigyázat! Fertőzésveszély!

A sózás, füstölés, szárítás nem pusztítja el a trichinózist okozó parazitát, ezért kizárólag ellenőrzött és megbízható forrásból szerezze be az ünnepi fogásokhoz a húsféléket! A tojásos, majonézes ételeket, a krémeseket pedig mindig hűtőben tárolja, hogy megelőzzék a gyomor- és bélfertőzést!

Mozogjon!

A mozgást nem érdemes teljesen elhagyni az ünnepek alatt sem: étkezések után nagyon jól tud esni egy kis szunyókálás, de még jobb, ha sétál egy nagyot, szánkózik vagy korcsolyázik a család. Reggelente szánjon fél órát egy kis mozgásra: kocogjon, biciklizzen vagy töltsön le gyakorlatsort az internetről, kérje edző tanácsát, milyen gyakorlatokkal maradhat fitt az ünnepek alatt is.

Szerezzen be előre megfelelő készítményt!

Ha tudja, hogy minden ünnep alkalmával elrontja a gyomrát, érdemes beszerezni egy gyorsan ható készítményt, ami segít, hogy visszaszerezze emésztése egyensúlyát! Ha önnél a túlevés hasmenést okoz, készüljön előre az ünnepekre, kérje gyógyszerésze tanácsát, milyen készítményt ajánl puffadásra, hasmenésre és egyéb, kellemetlen emésztőrendszeri panaszokra!

2016. november 23.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek