Ezért kell almát enni – 5 érv a gyümölcs mellett

Ezért kell almát enni – 5 érv a gyümölcs mellett

Kapcsolódó tünetek:

A Bibliában is szereplő, ősidők óta ismert gyümölcs előnyei egyáltalán nem korlátozódnak arra, hogy a kellemes ciderek és az ízletes piték alapanyagaiként szolgálnak, ennél sokkal többet tesz egészségünk érdekében. Egészségesebb szájüreg Már az ókori Rómában is ismerték az almák jótékony szájhigiéniai tulajdonságait, és a nemesek minden nagy lakomát egy alma elfogyasztásával zártak le. Az alma ugyanis a lúgos gyümölcsök közé tartozik, ennek köszönhetően pedig serkenti a nyáltermelődést, ami segít a baktériumok és ételmaradványok eltüntetésében, ezzel jobb leheletet biztosítva. Ezenkívül rostokban gazdag, és mikor beleharapunk, mintegy ’fogradírként’ funkcionálva távolítja el a fogakon lévő lepedéket. Turbó az agynak Egy közepes méretű alma hozzávetőlegesen 10 mg kvercetint tartalmaz, amely egy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező flavonoid. Egy, a Cornell Egyetemen végzett kutatás pedig úgy találta, hogy a kvercetin igen fontos szerepet játszik az agysejtek védelmében, sőt, egy 2015-ös tanulmány szerint az almafogyasztás összefüggésben áll az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésével is. Elhízás ellen Magas rosttartalmának köszönhetően az alma nagyon jó hatással van emésztőrendszerünkre, és ösztönzi a jótékony bélbaktériumok szaporodását is. Azonban nem csak az egészséges bélműködés támogatásával segít az elhízás elkerülésében. A gyümölcsökben és zöldségekben – így az almában is – található rostok és nem emészthető összetevők miatt ugyanis előbb érezzük azt evésük közben, hogy tele vagyunk – így elkerülhetjük a túlevést. A Washington állambeli egyetem kutatócsoportja szerint pedig a célra legmegfelelőbb almafajta nem más, mint a Granny Smith. Jó a szívnek A floridai egyetem szakértőit kellemes meglepetés érte, amikor 2011-es kutatásuk közben felfedezték az almafogyasztás és a szív- és érrendszeri problémák alacsonyabb kockázata közötti kapcsolatot. A kutatásban részt vevő alanyok hónapokon át tartó megfigyelésével ugyanis kiderült, hogy a rendszeres almafogyasztással több, a betegségeket előidéző tényező is jelentősen csökkenthető. Ilyenek például a koleszterinszint vagy a magas vérnyomás. Erősebb csontok Az almafogyasztás csontjaink egészségét is őrzi, a gyümölcs ugyanis jótékony hatással van a csontsűrűségre és a csontok erősségének megőrzésére, csökkentve a csontritkulás kialakulásának veszélyét. Egy 2011-ben publikált táplálkozástani tanulmány hívta fel rá a figyelmet, hogy a gyümölcsöt a mindennapi étrendjük részeként definiálók körében a szervezet kalcium-vesztése jelentősen kisebb mértékű volt, mint azoknál, akik úgy nyilatkoztak: nem esznek rendszeresen almát.

2018. október 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek