Miért lehet rossz a túl sok D-vitamin?

2020. február 3.

Kapcsolódó tünetek:

ásványianyag-hiány

A D-vitamin rendkívül fontos a szervezetünk számára, így kiemelten kell figyelnünk a szükséges mennyiség bevitelére. Érdemes azonban szem előtt tartanunk, hogy a túl sok D-vitamin akár ártalmas is lehet.

Miért lehet rossz a túl sok D-vitamin?

Miért lehet rossz a túl sok D-vitamin?

A D-vitaminnak nagy szerepe van csontjaink és fogaink egészségének megőrzésében, ugyanis a szervezetünk nélküle nem tudja feldolgozni a kalciumot. Egy kutatás azonban fényt derített a túlzott D-vitamin bevitel káros hatásaira. Többek közt eredményezheti a reakcióidő lassulását, és idős emberek esetében növelheti az elesés kockázatát.

Bőrünk a napsugárzás segítségével képes D-vitamint előállítani, a mennyiség azonban rengeteg tényezőtől függ – például a lakóhelyünktől, az évszaktól és bőrünk pigmentációjától. Télen például sokkal kevesebb D-vitamint állítunk elő, így könnyedén alakulhat ki hiány. Ilyen esetben már azzal is pótolhatjuk, ha többet fogyasztunk a következő élelmiszerekből: lazac, szardínia, tonhal, rák, gomba, tojás sárgája, szójatej és zabpehely.

D-vitamin és az idősebb emberek

Az idősebb generáció sokszor nem tud elegendő időt tölteni a friss levegőn, emiatt számukra ajánlott olyan vitaminkészítmények szedése, melyek tartalmaznak D-vitamint. Ezáltal nem csupán a csontjaikkal, de a memóriájukkal is jót tesznek. Több kutatás is bizonyította, hogy a D-vitaminhiány olyan betegségekhez vezethet, mint a demencia, a depresszió, a diabétesz, az autizmus és a skizofrénia.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Napi szükséges D-vitamin bevitel

  • 0-12 hónapos csecsemők: 400 nemzetközi egység
  • 1-18 éves gyerekek: 600 nemzetközi egység
  • 18-70 éves felnőttek: 600 nemzetközi egység
  • 70 év felettiek: 800 nemzetközi egység
  • Várandós vagy szoptató anyukák: 600 nemzetközi egység

Annak ellenére, hogy rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele, annak túladagolása akár ártalmas is lehet. Egy kutatás, melyet a Rutgers Egyetem végzett, arra a megállapításra jutott, hogy az olyan idős, túlsúlyos nőknél, akik az ajánlott mennyiség háromszorosát szedték, lelassult a reakcióidő, aminek következtében könnyebben estek el.

Lassabb reakcióidő és következményei

Az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) becslései szerint a 65 évnél idősebbek körében négyből egy felnőtt évente egyszer elesik. Ez 29 millió esést, 3 millió sürgősségi esetet, 800.000 kórházi ellátást és 28.000 halálos esetet eredményez.

A Rutgers Egyetemen végzett kutatás során pedig azt vizsgálták, hogy milyen hatása lehet a D-vitaminnak az 50-70 év közötti nőkre. Három csoportra osztották őket. Az egyik csoport napi 600 nemzetközi egység D-vitamint szedett, a második napi 2000-et, a harmadik pedig 4000 nemzetközi egységet. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik az ajánlott mennyiségnél többet szedtek, valóban javult a memória, viszont lassult a reakcióidő. Utóbbi pedig megnövelheti az esések és ezáltal az esetleges végtagtörések kockázatát.

A vashiány tünetei és kezelése

A vashiány tünetei és kezelése

A vashiány vérszegénységet okoz, ami súlyos problémákhoz is vezethet. A vas a vörösvérsejtek hemoglobinjában és több enzimünkben is jelen van, így alacsony szintje az egész szervezetet érinti.

Vitaminkisokos – Mit, mennyit, mire?

Vitaminkisokos – Mit, mennyit, mire?

A vitaminok olyan anyagok, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk mindennapi egészséges működéséhez. Cikkünkben összeszedtük, melyek közülük a legfontosabbak, mire használja őket testünk, és mennyi az ajánlott mennyiség belőlük.

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

A vitaminokat két különböző csoportba soroljuk. Vannak a vízben, illetve a zsírban oldódók. Lássuk, hogy pontosan melyek a zsírban oldódó vitaminok, és mik a jellemzőik.

Vastartalmú ételekkel elkerülhető a vashiány

Vastartalmú ételekkel elkerülhető a vashiány

A vas elengedhetetlen nyomeleme a szervezetünknek, melyet állati és növényi vastartalmú ételekből is fedezhetünk. Tudjon meg cikkünkből mindent a vasról.

Így vegyük be a vitaminokat és más kiegészítőket

Így vegyük be a vitaminokat és más kiegészítőket

A legtöbben összevissza szedjük a különböző vitaminokat és gyógyszereket, pedig nagyon lényeges, hogy mit mikor juttatunk be a szervezetünkbe, ugyanis a bevétel időpontja befolyásolhatja azok hatását.

Összes cikk Vitaminok, táplálékkiegészítők témában