Nyilalló fülfájás okai és kezelése

Mit tehetünk nyilalló fülfájás ellen

Kapcsolódó tünetek:

Miért olyan elviselhetetlen a nyilalló – vagy éppen a tompa, esetleg csengő – fülfájás? Sajnos rendkívül fájdalmas lehet, és alaposan rányomhatja a bélyegét a mindennapokra, például a munkahelyi teljesítményre és az otthon töltött időre is. Cikkünkben bemutatjuk a fülfájás típusait, azok lehetséges okait és kezelési módjait, hogy egyértelmű legyen, mikor kell a problémával orvoshoz fordulni, illetve a megfelelő kezelés mellett milyen házi praktikák enyhíthetik.

A fülfájás intő jel, amire oda kell figyelni!

A fülfájás olyan tünet, ami mindenképpen figyelmet érdemel, hiszen idővel akár súlyosbodhat is. Fontos tudni, hogy nem csupán fület érintő kórkép okozhat fülfájást, hanem más szerveket érintő betegségek is.

A fülfájás típusai

  • Nyilalló fülfájás
  • Tompa vagy feszítő fülfájás
  • Csengő fülfájás

Noha leggyakoribb oka hallójárati gyulladás – a külső hallójárat gyulladása vagy valamilyen középfülbetegség –, a fülfájás esetenként reumatikus eredetű is lehet.

A nyilalló fülfájás például utalhat meszesedési folyamatokra, nyakcsigolyakopásra, esetleg az állkapocsízület gyulladására. A tompa vagy feszítő fájdalom helyi gyulladás tipikus jele (olykor torokgyulladás, a hátsó alsó fogak gyulladása vagy kísérő tünete), míg csengő fülfájás esetén idegrendszeri probléma, szőrsejt-károsodás vagy vérkeringési zavar is állhat a háttérben. Előfordulhat, hogy a fülkagyló peremén található kis porccsomó porchártyája gyullad be (chondrodermatitis), amit műtétileg el lehet távolítani.

Miért nem szabad halogatni a vizsgálatokat?

Akár súlyosabb bakteriális fertőzés vagy fülbetegség is okozhat nyilalló fülfájdalmat, illetve korántsem csak fülprobléma állhat a fájdalom hátterében. A fülfájás okaiért felelős tényezőket fül-orr-gégész szakorvos tudja feltárni. A kellemetlen tünetek megfelelő kezeléssel csillapodnak, sőt, az esetek döntő többségében teljesen meg is szűnnek.

Mi állhat a nyilalló fülfájás hátterében?

Mik lehetnek a nyilalló fülfájás okai?

A fülfájás kiváltó okai változatosak lehetnek. Íme, a leggyakoribbak!

Középfülgyulladás

A középfülgyulladás hátterében legtöbbször a fülzsír felhalmozódása, a baktériumok elszaporodása áll. Gyakran nem megfelelő fültisztítás esetén fordul elő, ami nem feltétlenül annak hiányát jelenti, sőt: a túl gyakori vagy erőteljes fültisztítás is okozhat fájdalmas középfülgyulladást. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl mélyre hatolnak a fültisztító pálcikával, ami a sérülésveszély mellett hozzájárulhat a gyulladást eredményező, hallást is akadályozó fülzsírdugó képződéséhez.

Dobhártyasérülés

A dobhártyasérülés gyanúja minden esetben orvosi figyelmet igényel, hiszen akár egy életre befolyásolhatják a hallásunkat a következményei. Tényleges sérülés esetén szakember megállapíthatja, hogy az várhatóan magától meggyógyul majd, de akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet. Általában akkor okoz fülfájást, ha a dobhártya szélét érinti a sérülés.

Légnyomás-változás

Biztosan mindenki tapasztalt már légnyomás-változás miatti fülfájást például repülőúton, vagy rövid idő alatt bekövetkező tengerszint feletti magasságváltozás miatt akár autóban is. Ilyenkor az történik, hogy az idő rövidsége vagy a fülkürt eltömődése miatt nem tud kiegyenlítődni a nyomás a dobhártya két oldalán, ami feszítő érzést eredményez. A fülkürt eltömődésének oka akár egyszerű megfázással járó váladékképződés is lehet.

Torokgyulladás vagy mandulagyulladás

A torokfájással egyidejűleg jelentkező fülfájás légúti fertőzésre utalhat. Ilyenkor a fertőzés kezelése általában a fülpanaszokat is megszünteti, hiszen a váladék kiürülésével a probléma megoldódik. Előfordulhat azonban, hogy a légúti fertőzés szövődményeképpen külön kezelendő középfülgyulladás alakul ki.

Foggyulladás vagy rágóízület-gyulladás

A gyulladt fog vagy rágóízület fülbe kisugárzó fájdalmat okozhat, ami könnyen összetéveszthető a hallójárati eredetű fülfájással. A fog eredetű fájdalom jellegzetessége, hogy általában az egyik fog környékén erőteljesebben jelentkezik. A rágófogak betegségeinél különösen jellemző a fülbe sugárzó fájdalom. Rágóízület-gyulladás esetén pedig kifejezetten az állkapocs mozdítása és a rágás jár kellemetlenséggel.

Arcüreggyulladás vagy homloküreggyulladás

Fülbe sugárzó fájdalom, torokfájás, rekedtség, orrdugulás, fejfájás… Ezek mind az arc- vagy homloküreg gyulladását jelezhetik. Ilyenkor – a torok- vagy mandulagyulladáshoz hasonlóan – megfelelő kezelés hatására, a feszítő váladék mennyiségének csökkenésével a fülfájás is enyhül, majd megszűnik.

Érzékeny fül

Amennyiben a fül-orr-gégészeten vagy más, indokolttá vált orvos-szakmai területhez tartozó vizsgálatokon sem találják a fülfájás szervi okát, elképzelhető, hogy érzékeny fülről van szó. Ilyenkor érdemes óvakodni a hidegtől, a huzattól, illetve a légkondicionáló berendezés vagy ventilátor közelében való tartózkodástól. A panaszokat természetesen érzékeny fül esetén is érdemes komolyan venni – főleg akkor, ha a fülfájáson kívül más tüneteket is tapasztalunk, amelyek valószínűleg már nem a fül érzékenységének tudhatóak be.

Hogyan kezelhető a nyilalló fülfájás?

Hogyan kezelhető a nyilalló fülfájás?

Fontos, hogy a fülfájás kezelése orvosi iránymutatásnak megfelelően történjen, hiszen csak így kaphatunk az állapotunknak megfelelő, szakszerű ellátást a gyógyulás érdekében. Ezzel együtt jó tudni, mivel lehet még a gyógyulási folyamatot elősegíteni. 

Szedjünk fájdalomcsillapítót!

A fájdalomcsillapító szedése gyors, egyszerű és hatékony módszer a kínzó fülfájás csillapítására. Különösen akkor praktikus, ha a mindennapi teendőkre is rányomja a bélyegét a fájdalom. Fontos azonban, hogy a fájdalomcsillapító szedése csak mértékkel történjen, a megfelelő oki kezelés mellett, és semmiképpen ne lépjük túl a napi megengedett mennyiséget.

Pihentessük a fülünket!

A fül pihentetésével – tehát a hangos zenehallgatás és a nagy zajjal járó munkavégzés elkerülésével – elősegíthetjük a fül regenerációs folyamatát. Ilyenkor javallott lehet a nagy légnyomás-ingadozás lehetőség szerinti elkerülése is.

Fogyasszunk gyógynövényes teákat!

A leghatásosabb gyulladáscsökkentő gyógynövények közé tartozik például a kamilla, a körömvirág, a cickafark és a diófalevél. Kifejezetten gyulladáscsökkentő hatású teakeveréket is tudunk vásárolni. A gyógyteák fogyasztása a csomagoláson feltüntetett elkészítési móddal és mennyiségben ajánlott, általában napi 1-3 csészével, étkezések között.

Próbálkozzunk enyhén hideg- vagy melegvizes borogatással!

A borogatás nem véletlenül az egyik legismertebb népi gyógymód. A hidegvizes borogatásról például tudjuk, hogy 20-30 perc alatt képes enyhíteni a fülfájást, akár kiváltó októl függetlenül. Vannak, akik a 10-15 percenként váltott hideg-meleg borogatásra esküsznek. A vizes borogatást természetesen víz nélküli megoldással (hűthető vagy melegíthető, direkt erre a célra szolgáló párnával) is lehet helyettesíteni, hiszen a hőmérséklet a lényeg.

Keressük fel a fül-orr-gégészetet!

Házi praktikák elkezdése előtt forduljunk minél hamarabb szakemberhez, aki megállapítja a probléma forrását, majd hatékony kezelési javaslatot ad. Fülfájás esetén előfordulhat, hogy szakorvosi kontrollra vagy az először felírt terápia mellett kiegészítő kezelésre van szükség. Éppen ezért akkor is bátran forduljunk újra orvoshoz, ha a tüneteink nem csillapodnak a várt ütemben.

Összegzés

A fülfájásnak több típusa is ismert (nyilalló, tompa vagy feszítő, csengő). Ezek mindegyike orvosi vizsgálatot tesz indokolttá. A fülfájás leggyakoribb oka középfülgyulladás vagy dobhártyasérülés, de más eredetű is lehet. Arcüreggyulladás, torokgyulladás vagy fogbetegség is járhat fülbe sugárzó fájdalommal. Házilag is enyhíthető a fülfájás, például fájdalomcsillapító szedésével, borogatással vagy gyulladáscsökkentő gyógyteák fogyasztásával, ám ez semmiképpen nem helyettesítheti a megfelelő fül-orr-gégészeti ellátást. A fülfájás megelőzéséért elsősorban megfelelő higiéniával – körültekintő és alapos, de nem túlzottan erőteljes tisztítással –, valamint az immunrendszer általános erősítésével tudunk tenni. A fül ismert érzékenysége esetén ajánlott elkerülni a hideget, a huzatot és a fület érő erőteljes légáramlást (például légkondicionáló berendezés vagy ventilátor) közelségét is.

 

2023. február 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek