A fülgyulladás legelső jelei és kezelésük

A középfülgyulladás legelső jelei és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

Gyermekeknél gyakoribb probléma, mint felnőttek esetében, de utóbbiaknál is előfordul, hogy a nátha ráhúzódik a fülre. A fülgyulladásra érzékeny emberek megelőzhetik a problémát, a kialakult gyulladást pedig idejében elcsípve szövődmények nélkül gyógyíthatják. Cikkünkben bemutatjuk a tüneteket, a kezelési módokat, és jó tanácsokat adunk a fülgyulladás megelőzésére.

A külső hallójárat gyulladásai

Otitis externa néven illetjük a külsőfül betegségeit, amelyeket leggyakrabban bakteriális fertőzés vagy idegen tárgy, sérülés és allergia okoz. Ha nyaralunk, vagy úszunk, és víz jut a hallójáratba, amit nem törölünk szárazra, vagy nem tisztogatunk ki, a pangó vízben felszaporodhatnak baktériumok, melyek gyulladást váltanak ki. A külsőfül gyulladásánál gyakori panasz az égő, viszkető érzés, fájdalom, duzzanat. Mivel a probléma viszonylag kívül található, vizsgálata és kezelése is könnyebb. Allergia esetén (középfülgyulladásnál is) antihisztaminos gyógyszert írhat fel az orvos, lohasztó orrspray-t, mely hat a hallójáratra is, bakteriális fertőzés esetén pedig antibiotikumot. Ha sérülés okozta a fájdalmat, az magától is gyógyul, de gyulladáscsökkentő krémet ilyenkor is alkalmazhatunk, szigorúan csak a fülkagylón. Külsőfül problémákat okozhat a felgyülemlett fülzsír is, melynek kifelé ürülése, öntisztulása akadályozott. Ezzel a problémával is fel kell keresni a fül-orr-gégészt. A fülzsírdugó viszonylag könnyen orvosolható gond, mégis okozhat akár tompa hallást vagy halláskiesést is, a későbbiekben pedig középfülgyulladást a szaporodó baktériumok miatt.

A középfülgyulladás típusai

A középfülben (otitis media) található a dobhártya, és az ahhoz érintkező hallócsontocskák, tehát ha bármi probléma alakul ki itt, az már a hallásunkat is veszélyezteti. A téli időszak náthás fertőzései sok kisgyereknél, de akár felnőttnél is  rendszeresen visszatérő középfülgyulladáshoz vezethetnek. Ennek egyik fajtája az akut gennyes középfülgyulladás, amely nagy fájdalommal és magas lázzal jár. Ezt a vírusos nátha bakteriális felülfertőződése okozza. Ilyenkor, ha a betegség nincs jól kezelve, egy idő után fel is szakadhat a dobhártya, ritka esetben pedig súlyos szövődményt okozhat: ha az agy, vagy a belső fül irányába továbbterjed, akár életet veszélyeztető agyhártyagyulladáshoz, agytályoghoz, arcidegbénuláshoz is vezethet. Kevesen tudják, hogy létezik a középfülgyulladásnak egy másik, ugyancsak veszélyes fajtája, amikor sem fájdalom, sem láz nem jelentkezik. A savós középfülgyulladás lassan kialakuló probléma, és a gyermek hallásromlásához vezethet. Leggyakrabban olyan gyerekeknél alakul ki, akiknek a gyakori fertőzések miatt az orrmandulájuk túl gyorsan nő nagyra, a fülkürtöt lezárja, így a középfül nem tud levegőzni. Ha pedig a fülkürt tartósan le van zárva, vákuum alakul ki a középfülben, majd hetek-hónapok alatt savós folyadék szaporodik fel. Ezeknél a gyerekeknél lassan romlik a hallás, ami feltűnhet a szülőknek, ha mindkét oldali fület érinti, ha azonban csak az egyiket, nem biztos, hogy észreveszik. Ez a probléma sok óvodás korú gyermeket érint, de ha időben észreveszik, gyógyítható. Amikor viszont a fenti gyulladásos állapot hónapokig fennáll, akkor elindulhat a hegesedés a középfülben és ez tartós hallásromlással járhat, ami már műtéttel is nehezen javítható.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

Vigyük el fül-orr-gégészetre, ahol indokolt esetben a hallásvizsgálatot is elvégzik. A hideg hónapokban nehéz elkerülni a fertőzéseket, ezért a gyakori kézmosás, a helyes orrfújás és az immunrendszer erősítése a legfontosabb. Ha megbetegszik a gyermek, a helyes orrfújás (nem szabad egyszerre befogni mindkét orrlyukat) és az alapos kikúrálás után lehetőleg egy hetet még tartsuk otthon a lábadozó beteget, hogy megelőzzük egy újabb fertőzés kialakulását! Ha kisüt a nap, lehetőleg napoztassuk a gyereket, így közvetlenül tud D-vitamint előállítani a szervezete, ám télen adjunk D-vitamint és C-vitamint étrendkiegészítő formájában, mert a természetes úton bevitt mennyiség nem elég nekik. A vashiányos gyerekek immunrendszere gyengébb, gyakrabban kapják el a fertőzéseket, ezért náluk a megfelelő vaspótlásra is oda kell figyelni! Mivel az Omega 3 zsírsav kedvezően hat a gyulladásos folyamatokra és a lábadozásra, érdemes figyelni ennek kúraszerű bevitelére is. Kitűnő forrásai a halolaj kapszulák, vagy akár a lenmagolaj. Az immunrendszerük erősítésére továbbá javasolt probiotikumot fogyasztaniuk, változatosan táplálkozniuk, és eleget mozogniuk.
2016. november 15.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek