A fülfájás kezelése

A fülfájás kezelése

Kapcsolódó tünetek:

Ha egy uszodalátogatás vagy egy hideg időben történő séta után érzünk nyomást esetleg fájdalmat a fülünkön, akkor a legtöbb esetben semmi szükség az aggodalomra, ugyanis a panaszok rövid időn belül maguktól elmúlnak. Abban az esetben azonban szükséges az orvos felkeresése, ha a fülfájás hosszabb ideig fennáll, illetve további panaszok is jelentkeznek, mint például láz, hallási problémák, szédülés, esetleg vér vagy váladék távozása. Egy idegentest jelenléte szintén vezethet fájdalomhoz.

Mit tehet az orvos fülfájás esetén?

Az orvos által választott kezelés mindig a kiváltó októl és a fájdalom pontos helyétől függ. A külső hallójárat gyulladása esetén a kórokozók típusa szerint ír fel antibiotikumot baktériumok ellen, illetve antimikotikumot gombák ellen. Ezeket a készítményeket helyileg szokták alkalmazni kenőcs vagy cseppek formájában. A fertőzések mellett azonban kialakulhat a gyulladás allergia miatt is.  Általában ebben az esetben is helyi kezelést alkalmaznak először, mely legtöbbször gyógyulásra vezet. Orrcsepp vagy -spray Középfülgyulladás esetén az orvos az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő orrcseppek vagy orrspray-k használatát szokta javasolni. Ezek hátracsorogva a garatban is csökkentik a nyálkahártya duzzanatát, így a fülkürtben – tehát a középfület és az orrgaratot összekötő csatornában – is kifejtik jótékony hatásukat. Ennek köszönhetően ismét rendesen át tud szellőzni a középfül, továbbá a váladék, ami a gyulladás következtében termelődött, sokkal jobban el tud folyni. Amennyiben szükséges, akkor az orvos antibiotikum szedését is javasolja középfülgyulladás esetén. Gézcsík Amennyiben a fülfájást egy, a külső hallójáratban található furunkulus okozza, akkor legtöbbször megfelelő tisztítás és fertőtlenítés után antibiotikum kenőcsös gézcsíkot tesznek a hallójáratba. Ezen kívül fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt kap a beteg, súlyos esetben pedig antibiotikum tablettát vagy szirupot is felír az orvos. Műtét A dobhártya sérülései a legtöbb esetben maguktól meggyógyulnak, de néha szükségessé válik a műtét. A dobhártya szélén található sérülés nem szokott olyan jól gyógyulni, így az orvos műtétileg szokta helyrehozni.

Házi praktikák fülfájás esetén

Számos házi praktikával lehet kezelni a fülfájást, ezeket azonban csak akkor alkalmazzuk, ha biztosak vagyunk abban, hogy nem egy komoly dolog okozza a problémát. Hagymapakolás, kövirózsa cseppek A hagyma levével átitatott pakolás és a kövirózsa csepp használata talán a legismertebb két házi praktika fülfájás ellen, de használatuk sok esetben okozhat kárt is, úgyhogy minden esetben egyeztessünk fül-orr gégésszel a használatuk előtt. Konyhasó orrcsepp Ezek a készítmények nem csupán bedugult orr esetén hatékonyak, hiszen fülfájdalom esetén is enyhíteni tudják a nyomást. Az orrcsepp elkészítéséhez oldjunk fel 9 gramm konyhasót 1 liter felforralt vízben. A kész keveréket töltsük bele egy pipettás üvegbe. Naponta többször csepegtessünk 3-5 cseppet mindkét orrlyukba. A saját kezűleg készített orrcseppből kétnaponta szükséges újat csinálni. A gyógyszertárakban számos orrmosó készlet kapható, melyekhez a már előre kiadagolt sót is megvehetjük. Ne felejtsük el őket minden használat után sterilizálni a készletet! Meleggel a fülfájás ellen Enyhe, gyakran fellépő fülfájás esetén jól esik a meleg, ugyanis serkenti a vérkeringést, és javítja a beteg fül anyagcseréjét. Ehhez használjunk, ha megtehetjük, infravörös fényt. Felejtsük el a helyi gőzölést, mert számos kellemetlenséget, esetleg sérülést is okozhat. Az olajpakolással is vigyázzunk, mert a hallójáratba jutva annak bőrét is begyullaszthatja. Az infravörös fény krónikus fülfájás esetén is rendkívül hatékony, hiszen képes enyhíteni a fájdalmat. Hideggel a fülfájás ellen A külső hallójárat egyes gyulladásinál jól jöhet egy kis hűtés, de vigyázzunk, nehogy túlhűtsük a területet, mert ezzel egyéb betegségeket okozhatunk. Teával a fülfájás ellen Egyes gyógynövényeknek is van enyhe fájdalomcsillapító hatásuk, így fülfájás esetén bátran alkalmazhatjuk a következők teákat: citromfű-, gyöngyvessző- és fűzfakéreg tea.

Figyelem!

A házi praktikák nem képesek minden bajt enyhíteni. Amennyiben hosszabb ideig fennállnak a panaszok, és a kezelés ellenére sem javulnak, esetleg csak rosszabbodnak, mindenféleképpen keressünk fel egy orvost!  
2021. március 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek