Milyen a helyes fültisztítás?

Milyen a helyes fültisztítás?

Kapcsolódó tünetek:

Helyes technikával, eszközökkel, készítményekkel kell azonban végeznünk, hogy megőrizzük fülünk épségét, nehogy a sérülést, gyulladást okozzunk.

A fülzsír

A külső hallójárat mirigyeinek váladéka (faggyú- és izzadságmirigyek, valamint speciális, fülzsírt termelő mirigyek), a leváló elhalt hámsejtek, szőrszálak, illetve a besodródó kisebb szennyeződések, por alkotják a fülzsírt.

A külső hallójárat öntisztuló, saját tisztítómechanizmussal dolgozik, melynek során a fülzsír automatikusan, folyamatosan sodródik kifelé a fülből.

A külső hallójárat bőre nagyon érzékeny, sérülékeny. A fülzsír bevonja ezt a bőrt, védi a mechanikai illetve a kémiai behatásoktól, szárazon tartja, gátolja a kórokozók megtelepedését, szaporodását.

A helyes fültisztítás

Fürdéskor tisztítsuk meg a fülkagylót valamint a mögötte lévő bőrt, majd törölközővel, annak sarkával töröljük szárazra. A törölközővel nem elérhető területek szárítására általában nincs szükség, mivel a hallójárat nem koszos. Nem igényel tisztogatást, öntisztuló mechanizmusa eltávolítja a felesleges fülzsírt.

Strandolás, uszoda használat után a hallójárat felázásának elkerülése érdekében azonban szükség lehet a hallójárat belső részének szárítására, melyhez patikákban beszerezhető szárító spray-k hasznosak lehetnek. Meleg termálvízben lehetőség szerint kerüljük, hogy víz jusson a fülünkbe, mivel itt a meleg miatt sokkal valószínűbb a kórokozók előfordulása.

Aki gyakran jár uszodába, kifejezetten úszáshoz kialakított, a víz fülbe jutását gátló füldugókat vásárolhat a patikákban.

Fülprobléma esetén mindig tartsuk szárazon a fület. Így elkerülhető a kórokozók további szaporodása.

Fültisztító pálcikát, egyéb eszközt ne használjunk a hallójárat tisztítására. A fülzsír védi a hallójárat bőrét a kiszáradástól, külső behatásoktól. Bármilyen eszköz használatával a fülzsírt egyre beljebb toljuk, így gátoljuk a spontán ürülését, fülzsírdugó alakulhat ki, eldugíthatjuk a fülünket. Az eszközök az érzékeny bőrön könnyen sérülést okozhatnak, melyeken át kórokozók juthatnak be. Ezért is érdemes kerülni használatukat.

Paraffinolaj vagy olivaolaj fülbe cseppentésével vagy ezeket tartalmazó spray-k használatával száraz hallójárat esetén védőréteget képezhetünk a hallójárat bőrén illetve feloldhatjuk a beszáradt fülzsírt. Nátha esetén fülgyulladás is kialakulhat a pangó váladék miatt. Inhalálással, orrcseppek, orrspray-k segítségével feloldhatjuk a váladékot, könnyebben el tudjuk távolítani, így a fülkürt nyílása is szabaddá válik. Fülproblémák, fájdalom, halláscsökkenés esetén minél hamarabb forduljunk orvoshoz.

A fentiek betartásával a fül öntisztuló mechanizmusát nem zavarjuk meg, így elkerülhetőjük a helytelen fültisztítás következtében kialakuló fülgyulladásokat.

2013. szeptember 2.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek