Kinek, mikor, mennyi C-vitamint kell szednie?

Kinek, mikor, mennyi C-vitamint kell szednie?

Kapcsolódó tünetek:

A szervezetnek C-vitaminra van szüksége a bőr sebgyógyulásához, a csontok és fogak építéséhez és erősítéséhez, és a természetes kollagén előállításához. Antioxidánsként a C-vitamin csökkentheti a rák, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a korral összefüggő makula degeneráció kockázatát is. Legjobb a C-vitamin bevitelt friss gyümölcsökkel és zöldségekkel biztosítani, de bizonyos időszakokban szükség lehet a kiegészítésre. A C-vitamin tartalmú táplálékkiegészítőket manapság már folyadék, tabletta, por és kapszula formában is magunkhoz vehetjük.

Elfogadható felső beviteli szint

A hivatalos ajánlás napi maximum 2000 milligramm egészséges felnőttek esetében. Ez azt jelenti, hogy ha rendszeresen nem fogyaszt többet, mint 2000 milligramm C-vitamint naponta - ideértve a táplálékból és a táplálékkiegészítőkből történő bevitelt is - akkor nem tapasztalhat káros mellékhatásokat. Az egészséges felnőttek számára napi 1000 milligramm bevitele bizonyítottan nem okoz orvosi kockázatot.

Kinek kell korlátozni a C-vitamin bevitelét?

A cukorbeteg, postmenopausában szenvedő nőknek nem szabad 1000 milligramm C-vitamint meghaladó mennyiséget naponta bevenni. Egy 2004-es tanulmány megállapította, hogy azok a cukorbetegek, akik több mint 300 milligramm C-vitamin kiegészítést kaptak minden nap, nagyobb valószínűséggel haltak meg szívbetegségben. Azoknak a nőknek azonban, akik az élelmiszer forrásokból kapták a C-vitamint, nem volt nagyobb kockázata a szívbetegségben való halálnak. Akkor is el kell kerülnie, hogy magas dózisú C-vitamin kiegészítőt szedjen, ha vesebetegsége van, vagy vér-vese rendellenességeket, például hemochromatosist, sarlósejtes betegséget vagy rákot diagnosztizáltak Önnél.

Lehetséges mellékhatások

A C-vitamin kiegészítők enyhe tüneteket okozhatnak, többek között gyomorpanaszokat, gáztermelődést, émelygést, hányást, hasmenést, valamint fejfájást. Ne alkalmazzon extra C-vitamint, ha szívrohamból épül fel éppen, vagy ha allergiás a kukoricára, mert többségük tartalmazza az allergént. A C-vitamin befolyásolhatja az antacidok, a sztatinok, a vérhígítók, az ösztrogének, az antibiotikumok, például a tetraciklin és fluphenazin megfelelő működését.

A hivatalos ajánlás

A felnőtt férfiak napi 90 milligramm C-vitamint igényelnek, míg a nők naponta legalább 75 milligrammot. Ha legalább 2 és fél csésze friss gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt naponta, könnyen elérheti ezt a mennyiséget kiegészítés nélkül is. Az ajánlott maximum kiegészítés napi kétszeri 250 milligrammos C-vitamin bevitele: egy reggel és egy esténként, vagy hosszú oldódású kapszula esetén egyszeri reggeli 500 mg fogyasztása javasolt.
2018. március 31.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek