C-vitamin
A C-vitamin elengedhetetlen a mindennapjaink során, nyáron is! Erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésekkel szemben. A C-vitamint leginkább
gyümölcsökkel, citrusfélékkel pótolhatjuk, de bőven tartalmazza az
egres, a
spenót, a
sóska, a
zöldpaprika és a
bogyós gyümölcsök is. Ha tabletta formában szedjük, érdemes a liposzómás változatát választani, amely 24 órán át, folyamatosan szívódik fel és sejtszinten hasznosul.
Magnézium és kálcium
Tavasszal sokan diétázni kezdenek, hogy a bikiniszezont már karcsú alakkal köszönthessék. Arra mindenképpen oda kell azonban figyelni, hogy
a rendszeres edzések és a diéta sok magnéziumot és kálciumot von ki a szervezetből, ezért ezeket mindenképpen pótolni kell! Igyunk napi 2 liter ásványvizet, amely már magában is tartalmaz magnéziumot és kalciumot is, de minden nap egy speciálisan sportolóknak kifejlesztett pezsgőtabletta is elláthatja testünket ezekkel az értékes nyomelemekkel. A
görögdinnyében is sok magnézium található, ezen kívül pedig
C-vitamin, illetve
B-vitamin félék is, ezért érdemes beépítenünk az étrendünkbe!
D-vitamin
Nyáron a napozásnak köszönhetően a szervezetben beindul a D-vitamin termelés, de amennyiben nem töltünk elég időt a napsütésben, akkor ezt a vitamint is máshogyan kell pótolnunk.
A D-vitamin a kisgyermekek számára nagyon fontos, mivel segíti a kalcium beépülését a csontokba és fontos szerepet játszik a növekedésben is! A
lazac, a
szardínia,
makréla,
tonhal, a
shiitake gomba és a
tojássárgája tartalmazza nagyobb mennyiségben.
E-vitamin
Az E-vitaminnak a sejtöregedés lassításában és a testünket érő káros oxidatív stressz hatásának semlegesítésében van nagyon fontos szerepe. Mivel a túlzásban vitt napozás hatására szabad gyökök képződnek szervezetünkben, az E-vitamin pedig képes ezeknek a káros szabad gyököknek a megkötésére,
érdemes már tavasszal gondoskodni róla, hogy megfelelő mennyiségben legyen jelen a testünkben. A tokoferol megtalálható a
növényi olajokban,
dióban,
mandulában,
mogyoróban, az
avokádóban,
kiviben és a
mangóban is.
Q10- koenzim
A szabad gyökök káros hatásának kivédésében illetve az ellenük való védekezésben van jelentős szerepe az erős antioxidáns Q10 koenzim-molekuláknak, amelynek
mennyisége az életkor előrehaladásával csökken. Étrendkiegészítők formájában számos típusban megvásárolható, amely készítményeknek mind felszívódása, mind biológiai hasznosíthatósága kitűnő. Természetes formájában tartalmazza a
földimogyoró, a
petrezselyem, az
avokádó, a
marha- és sertésszív és a
szardínia.