C-vitamin: előnyök, ártalmak

2016. szeptember 28.

Kapcsolódó tünetek:

immunrendszer gyengesége

A C-vitamin szerepe, előnyei és esetleges mellékhatásai.

Az emberi szervezet nem tudja a C-vitamint előállítani, ezért azt táplálékainkkal kell beIMG_29082016_095119(1)juttatnunk, ha viszont ez nem történik meg, hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, és gyulladások kialakulása figyelhető meg.

Természetes formában a C-vitamin a citrusfélékben, a bogyós növényekben, zöldségfélékben fordul elő nagyobb dózisban. A napi minimális C-vitamin
-szükséglet 60 mg.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Jótékony hatás

A C-vitamin serkenti az immunrendszer hatékonyságát, emeli a fehérvérsejt-számot, melyek a kórokozókkal szembeni harc főszereplői. Nagyobb dózisú aszkorbinsav bevitele csökkenti a megfázásos panaszok tüneteit.

Antioxidáns hatású, véd a rákkeltő anyagok káros hatásától, közömbösíti a rákkeltő anyagok szabadgyökeit, hamarabb lép velük reakcióba.

Több orvos azt tanácsolja daganatos betegének, hogy a kemoterápia és a sugárkezelés időtartamára hagyja abba a C-vitamin szedését, attól tartva, hogy a C-vitamin a daganatsejteket is megvédi a kezelés hatásától és így az kevésbé lesz hatásos. Ezt az állítást több tanulmány is alátámasztotta, melyek során a kemoterápia alacsonyabb hatékonyságáról számoltak be, amennyiben C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztott a beteg a kezelés során.

Néhány szakember azt mondja, hogy csak a nagy dózisú és a mesterséges C-vitamin esetében kell szervezetet károsító hatásokkal és jelentős gyógyszerkölcsönhatásokkal számolni, ezért azt tanácsolják, hogy a C-vitamint, ha lehet, természetes formában fogyasztva juttassuk be a szervezetbe, így fejti ki a legoptimálisabban hatását és ebben az esetben nem kell számolni a nagy dózisú mesterséges vitamin okozta káros következményekkel.

Mindenképpen oda kell figyelni, hogy a C-vitamin a szervezetben kémiai anyagokká bomlik le, mely kiürül a vizelettel. A vesekövek háromnegyede kalcium-oxalátból áll, így emiatt mégis érdemes gátat kell szabni a túlzott mennyiségű (napi 4 g-ot meghaladó) C-vitamin-fogyasztásnak.

A tél végeztével is kell szednünk multivitamint?

A tél végeztével is kell szednünk multivitamint?

Lassan véget ér a tél, hamarosan elérkezik a tavasz, és a hőmérő higanyszála egyre magasabbra szökik. Annak érdekében, hogy ne betegen, ágyhoz kötve üdvözöljük ezt a gyönyörű évszakot, ajánlott a vitaminraktáraink feltöltése.

Túl sokszor beteg a gyerek? Így erősítse immunrendszerét!

Túl sokszor beteg a gyerek? Így erősítse immunrendszerét!

6 bevált módszer, hogyan erősítheti gyermeke immunrendszerét.

A szükséges C-vitamin mennyiség

Tisztelt Gyógyszerész! Mennyi C- vitamin fogyasztása ideális?

Multivitamin mellett vitamin szedése javasolt?

Multivitamin mellett szabad más vitaminokat is szedni? (pl. C-vitamin, D-vitamin, stb.)

BENU Multivitaminok

Az iránt érdeklődök, hogy a BENU Multivitamint megvásárolhatom-e az Otp Egészségpénztári kártyámmal?