Hidegfront, melegfront: tünetei és védekezés

Hidegfront és melegfont

Kapcsolódó tünetek:

Hazánkban gyakran egyik pillanatról a másikra köszönt be a hideg- vagy éppen a melegfront. Felmérések szerint a magyar lakosság közel 50%-át megviselik a fronthatások, ezért nem véletlen, ha ilyenkor kínzó fejfájással vagy éppen gyengeséggel küzdünk. Melyek a hidegfront és melegfront leggyakoribb tünetei? Hogyan védekezzünk hatékonyan a fronthasokkal szemben? Alábbi cikkünkben részletesen válaszolunk!

Mit érdemes tudni a frontérzékenységről?

A front alapvetően egy, a hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, ami jellemzően több meteorológiai tényezőt is hirtelen gyorsasággal változtat meg. Heti szinten 2-3 alkalommal ér bennünket fronthatás, de akár kettős fronthatással is találkozhatunk a mindennapokban. A hirtelen változás a páratartalomban, a hőmérsékletben vagy a légnyomásban erős terhelést jelent szervezetünkre.

Hidegfront tünetei

Hidegfront esetén a tünetek jellemzően a front elvonulása után jelentkeznek, ahogy csökken a hőmérséklet és a páratartalom, miközben nő a légnyomás. Ezek miatt találkozhatunk ízületi és reumás fájdalmakkal, gyomor-, vese- és epegörcsökkel, mellkasi panaszokkal, vagy akár asztmás rohamokkal is. Jellemzően ilyenkor megnő a szívinfarktusok száma is.

Melegfront tünetei

Ellenkező hatás esetén, melegfront érkezésekor a frontérzékenyek tünetei már a front előtt jelentkezhetnek, hiszen ilyenkor nő a páratartalom, csökken a légnyomás és melegszik az idő, amire szervezetük egyből reagál. Emiatt csökkenhet a vérnyomás, felléphetnek zöldhályogos rohamok, illetve migrénes tünetek is gyakran tapasztalhatók. Léteznek az előbbiek mellett olyan általános tünetek is, amelyek mindkét front esetében jelentkezhetnek, mint például a fejfájás, levertség, nyugtalanság, sok esetben pedig ingerlékenység és alvászavar.

Azt, hogy a fronthatások milyen tünetekkel járnak, erősen befolyásolja szervezetünk és idegrendszerünk általános állapota. Ennek megfelelően a frontérzékenység az időseket, gyerekeket, állapotos nőket és a betegeket fokozottan érinti, emellett a stresszes, rosszul táplálkozó, mozgásszegény életmódot folytató emberek gyakrabban frontérzékenyek. A panaszok előfordulása a jellemzően túlterhelt nők körében a leggyakoribb. Ennek megfelelően frontérzékenység esetén érdemes az életmódunkon változtatni, hiszen egy egészséges és kipihent szervezetet kevésbé viselnek meg a hirtelen légköri módosulásokat kiváltó frontváltozások.

Tanácsos odafigyelnünk a helyes tápanyag-bevitelre, a vitaminok pótlására, a kellő mozgás biztosítására és a megfelelő folyadékbevitelre is. Sokat segíthet, ha rendszeresen járunk a természetbe, de legalábbis gyakran sétálunk, ha az idő engedi. Ezzel a tudatos "edzéssel" ugyanis ellenállóbbá tehetjük szervezetünket. A stressz ellen pedig igyekezzünk kikapcsolni a mindennapokban, élvezzük ki szabadidőnket, és mindenképpen próbáljunk meg legalább 7-8 órát aludni éjszakánként.

Hideg- és melegfront, kettősfront hatásai

Fejfájást és migrént okoz

A fejfájás egyik oka az agyban lévő erek összehúzódása vagy tágulása. A hideg időjárás miatt a vérerek beszűkülnek, csökkentve ezzel a véráramlást. A migrén az időjárási változások miatt is kialakulhat. Olyan dolgok, mint az extrém hideg, a napsütés és a viharos időjárás, az agy kémiai egyensúlyát felboríthatja, ezzel migrént okozva.

Bőrszárazságot okoz

Ahogy az időjárás lehűl, kevesebb a nedvesség a levegőben, ami viszont így kevesebb nedvességet biztosít a bőrnek, amely könnyebben kiszárad. Az erős szél szárítja és irritálja a bőrt, és potenciálisan károsítja a bőrt védő lipideket.

Alacsony energiaszintet és rosszkedvet idéz elő

Ezt a betegséget úgy nevezik, hogy szezonális affektív rendellenesség (SAD), amely a hideg hónapokban jelenik meg a megváltozott fény és időjárási viszonyok miatt. Azoknál, akik ebben a betegségben szenvednek, több termelődik a SERT nevű vegyi anyagból a szervezetben, ami csökkenti a szerotoninszintet, a boldogsághormont. Ahhoz, hogy megakadályozzuk az érzést, töltsünk több időt a szabadban, természetes fényben, még ha nem is tudjuk szikrázó napsütésben tölteni.

D-vitamin hiányt okoz

A testünkben a D-vitamin egyik legfontosabb forrása a bőrön keresztül a napfény hatására bejutó D3-vitamin, amelynek mértéke a kevésbé napfényes hónapokban csökken, ezért a hiánytünetek elkerülése érdekében azt pótolni kell! A hiány tünetei közé tartozik az izomgyengeség, a nagyobb fájdalomérzékenység és az álmosság is. A D3-vitamin ajánlott dózisa 600 NE naponta, de Magyarországon nem ritka, hogy napi 3-4000 NE –re is szükség van.

Légzési gondjaink lehetnek

A hidegfrontok a légutak izomrángását okozhatják, szűkebbé válhat a torok, légszomjat okozva. Az asztmások és tüdőtágulattal élők erősebb tüneteket vehetnek észre ezekben az időszakokban.

Fronthatások idején könnyebben fázunk meg

A párásabb levegőben könnyebben terjedő bacilusok és a magasabb légnyomás miatt változó hőérzet okozza ezt. Nem tudunk az időjárás szerint öltözködni, néha nem érzékeljük eléggé a hideget, vagy a meleget ilyenkor.

Ízületi fájdalmunk lehet fronthatáskor

Bár nincs bizonyíték arra, hogy a hideg vagy nedves időjárás ízületi fájdalmat okoz, az egyik elmélet az, hogy az alacsonyabb légnyomás okoz az ízületek körül fájdalmat, mivel a lágyrészek így nagyobbra tudnak kiterjedni. Ez növeli az ízületekre gyakorolt nyomásukat, és fájdalmat okoz. Egy másik lehetséges elmélet az, hogy a hideg időjárás közvetlenül az izmokat, a kötőszöveteket és az ízületeket körülvevő szalagok összehúzódását okozza, és ezek nyomhatják az itt elhelyezkedő idegeket.

Vékonyítja a hajszálakat és a körmöket

Hideg időben a bőrön, az ujjakban és a lábujjakban lévő kis vérerek szűkebbé válnak, csökkentve a véráramlást és a táplálék és az oxigén szállíthatóságát a vérben. Ez elgyengített hajhoz és körmökhöz vezethet. Ezenkívül a hűvösebb, szeles idő kiszárítja bőrt és a körmöket, így hajlamosabbak lesznek a sérülésekre.

Hogyan védekezzünk a fronthatásokkal szemben?

Étkezzünk egészségesen!

Habár elsőre nem sok összefüggést láthatunk a fronthatások tünetei és az egészséges táplálkozás között, pedig a helyes étrend követése rendkívüli jelentőséggel bír. Igyekezzünk káliumban és magnéziumban gazdag ételeket fogyasztani, hiszen ezek az ásványi anyagok csökkentik a fronthatások okozta tünetek súlyosságát. Azonban figyeljünk oda a megfelelő vitaminbevitelre is, ezért mindig kerüljön a tányérra zöldség és gyümölcs. Ha biztosra szeretnénk menni, szedjünk multivitamin készítményt, amely az év 365 napján hozzájárul az egészségünkhöz.

Mozogjunk legalább heti 2-3 alkalommal!

Lehetőleg a szabadban sportoljunk, hogy a szervezetünk minél jobban hozzászokjon a változó időjáráshoz. Szerencsére nem kell élsportolónak lennünk ahhoz, hogy az immunrendszerünket erősítsük, ezért akár a hosszabb séták is megteszik. A lényeg, hogy rendszeresen töltsünk időt a friss levegőn, és aktívan mozogjunk. Így nemcsak a fronthatás tüneteit győzhetjük le, hanem még formába is hozhatjuk magunkat.

Figyeljünk oda a folyadékbevitelre!

Egy átlagos felnőtt ember számára napi 2-3 liter az ajánlott folyadékbevitel. Nyáron ez a mennyiség még több lehet, hiszen a meleg hatására több folyadékot veszítünk, amelyet mindenképpen pótolni kell. Kerüljük a cukros üdítőitalokat, és inkább hagyatkozzunk a vízre, vagy készítsünk ínycsiklandó teákat. Ne becsüljük alá a folyadékbevitel szerepét, hiszen a szervezetünk csak akkor működik megfelelően, ha kellően hidratált.

Csökkentsük a stressz mértékét!

Ugyanis a stressz alaposan legyengíti az immunrendszerünket, amely így jóval kevésbé tudja felvenni a harcot a fronthatásokkal. Fogyasszunk zöld teát, és meditáljunk minden nap, vagy csak kapcsolódjunk ki az általunk preferált módon. Így sokkal könnyebben átvészelhetjük a fronthatások okozta kihívásokat.

Aludjunk napi 7-9 órát!

Az elegendő mennyiségű és minőségű alvás fizikai és szellemi szempontból is roppant fontos. Immunrendszerünk csak akkor tud regenerálódni. ha kellő pihenést biztosítunk a szervezetünk számára. Fordítsunk tehát legalább 7 órát az alvásra, és kerüljük önmagunk túlhajszolását – még akkor is, ha úgy érezzük, hogy versenyt kell futnunk az idővel a mindennapokban.

A hidegfront és a melegfront váltakozása sokakat érzékenyen érint, azonban a fenti tippek segítségével nem csak csökkenthetjük, de akár meg is előzhetjük a fronthatással járó kellemetlen tüneteket. Erősítsük az immunrendszerünket helyes táplálkozással és rendszeres mozgással, illetve próbáljunk stresszmentes életet élni, hogy minél felkészültebben védekezzünk a fronthatásokkal szemben.

2018. január 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek