A 7 legfontosabb szűrővizsgálat nőknek

A 7 legfontosabb szűrővizsgálat nőknek

Kapcsolódó tünetek:

Komplex nőgyógyászati vizsgálat és rákszűrés

Nőgyógyászhoz először 20-21 éves korban vagy a nemi élet megkezdését követő 3 éven belül kell fordulni. Ott a női nemi szervek manuális és műszeres vizsgálata, hüvelyi ultrahang vizsgálat és az emlő tapintásos vizsgálata zajlik. A méhnyakrák szűrés (cytologia), mely 80%-kal csökkenti a halálozást, 21 éves kortól kétévente javasolt, de már 21 év alatt is ajánlott, ha valaki aktív szexuális életet él.

Mellrákszűrés

A melleket és a hónaljakat 20 éves kortól naponta tapintsuk át otthon magunk, lehetőleg a menstruációt követő napokban, amikor kevésbé mirigyes az emlő állománya, évente egyszer pedig bízzuk azt nőgyógyászunkra. Időben kitapintva ezeket megelőzhető a mell daganatos betegsége és az, hogy csak drasztikus beavatkozással lehessen megmenteni a beteg életét. A mammográfia a mellrákszűrés alapvető eszköze: a vizsgálat során röntgenképet készítenek az emlőről. 40 éves kor felett évente javasolják, családi halmozódás esetén korábban. Szervezett szűrés a 45-65 éves korosztály számára biztosított, ők kétévenként meghívót kapnak a vizsgálatra.

Az emlő ultrahang vizsgálata szerves része a mellrákszűrésnek, mely vizsgálatot általában a mammográfiával együtt végzik 40 éves kor fölött.

Csontsűrűség mérés

A betegség világszerte több százmillió embert érint, Magyarországon a lakosság 7-10 százalékát, elsősorban a változókorban lévő és annál idősebb nőket sújtja. Abban az életkorban kétévente, ha a szakorvos szükségesnek ítéli, gyakoribb kontrollra van szükség.

Vastagbélrák szűrés

Ez a típusú vizsgálat jellemzően 50 felett válik esedékessé, melyet – ha csak nem merül fel időközben panasz - elég 5-10 évente elvégeztetni. Genetikai hajlam, családi halmozottság esetén már ajánlott korábban is sort keríteni rá. Rendszeres szűrővizsgálattal a halálesetek nagy része megelőzhető lenne. A vizsgálat során egy hajlékony száloptikás eszközt vezetnek a vastagbélbe, amely segítségével áttekinthető a bél.

Bőrvizsgálat

A bőr daganatos betegségeiben szenvedő betegek száma, főképp a fiatalabb korosztály között, ugrásszerűen megnőtt az elmúlt évtizedben. Ez a bőrdaganatok minden típusára igaz. A legrettegettebb, a melanoma, sajnos igen alattomos és rossz prognózisú, de ha időben felfedezik, nagy esély van a teljes gyógyulásra. Ennek érdekében mindenkinek, akinek bőrén pigmentes anyajegy található, évente javasolt az anyajegyek bőrgyógyászati dermatoscopos szűrése, ha pedig az anyajegy akár színbeli, akár alakbeli változását vesszük észre, azonnali vizsgálatra jelentkezzünk be bőrgyógyászunknál.

Teljes vérkép

Évente egyszer ajánlott ún. nagy labort, tehát teljes vérképet (benne a pajzsmirigy működésére vonatkozó TSH szintjét is megnézetni, mivel a nők hormonális okok miatt hajlamosabbak a pajzsmirigy betegségeire) és vizelet vizsgálatot végeztetnünk. Ez a szervezet egészségi állapotát méri fel, mely alapján további, célzott szakorvosi vizsgálatokat lehet kérni.

Tüdőszűrés

Nem csak dohányzók, hanem mindenki számára nagyon fontos a rendszeres tüdőszűrő vizsgálat, különösen, ha már a családban volt tüdőbeteg. 40 éves kor fölött évente, fiatalabb korban 2-5 évente ajánlott.
2020. március 16.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek