Csak óvatosan! Az 5 leggyakoribb karácsonyi baleset

Csak óvatosan! Az 5 leggyakoribb karácsonyi baleset

Kapcsolódó tünetek:

1. Forrázás, vágott sebek

Az ünnepi balesetek között előkelő helyet foglalnak el a konyhai sérülések: a forró olaj és forró víz, a sütő okozta forrázásos és égési sérülések, az éles kések által ejtett vágások, mély sebek. Halpucolás, húscsontozás közben gyakori, hogy a szálka vagy élesebb csontszilánk szúrt sebet okoz, a szúrásos sérülés a köröm alatti lágyrészt sérti, vagy néha mélyen behatol a bőr alá. Ha a csontszilánk – aminek felületén mindig találhatók baktériumok – ínhüvelyt vagy ízületet ér, azonnal orvoshoz kell fordulni! Ha a sérülés nem ért csontot vagy ízületet, a sebet azonnal fertőtleníteni kell, súlyosabb esetben szintén fel kell keresni sebészeti szakrendelést orvosi ellátás és tetanusz elleni védőoltás céljából!

2. Lakástüzek és égési sérülések

A lakás minden pontján elhelyezett gyertyák, az ismeretlen forrásból származó fényfüzérek, a csillagszóró mind veszélyesek lehetnek! Kisgyerek kezébe soha ne adjon égő gyertyát, ne hagyja még csillagszóróval sem felügyelet nélkül, mert könnyen égési sérüléseket okozhat magának! Ami még rosszabb, ha leesik, felborul a gyertya vagy zárlatos lesz a fényfüzér, hiszen a tűzhöz elég egy szikra, ami ráadásul nagyon gyorsan lángra lobbanhat és a tűz pillanatok alatt továbbterjedhet a lakástextíliák miatt.

3. Zárlat okozta áramütés

Az ünnepek alatt nem ritka, hogy valakit áramütés ér a használni kívánt, zárlatos égősor miatt. A piacokon, utcai árusoknál található izzók olcsók, de nagyon veszélyesek lehetnek, ugyanakkor a már évek óta használt, bevált fényfüzért is mindig ellenőrizni kell, mielőtt újra felteszi a fára.

4. Figyelmetlenségből adódó balesetek

Egy Nagy-Britanniában végzett kutatás szerint karácsonykor sokan keresik fel az ügyeletet figyelmetlenségből adódó balesetek miatt. A felmérés szerint tipikus, amikor az ajándék ingből elfelejtik kivenni a gombostűket, melyek akár súlyos sérüléseket is okozhatnak, vagy díszítés közben leesnek a székről, létráról és kificamítják valamely testrészüket vagy törést szenvednek.

5. Halszálka okozta balesetek

Nem múlhat el karácsony hal nélkül, ám még a jól előkészített vagy filézett halszeletekben is maradhat szálka, amely befúródhat az ínybe, felsértheti a száj-, garatnyálkahártyát, vagy elakadhat nyelés közben a torok- és garatrészen. A garatban az idegen test érzése köhögést, öklendezést okozhat. Az esetek nagy százalékában azonban kenyérbél, krumpli lenyelése továbbsodorja azt, kaparó érzést visszahagyva a nyálkahártya felületes sérülését követően. Amennyiben a szálka jobban elakad, vagy beékelődik, nyelési próbálkozásokra nem szűnik az idegen test érzése, az öklendezés, gégészeti ügyeletes osztályhoz kell fordulni!

Tanácsok, hogy kerülhetőek el a leggyakoribb karácsonyi balesetek!

  • Ne akarjon mindent egy napba besűríteni! Amit lehet, készítsen elő már az előző napon vagy akár még előtte! A karácsonyi menü elkészítése már önmagában is nagy feladat, a kapkodás pedig nem vezet semmi jóra.
  • Ossza szét a feladatokat a családtagok között! Ne akarjon mindent a felügyelete alatt tartani! A gyerekeknek is adjon tennivalót, higgye el, még élvezni is fogják!
  • Készülődés közben ne igyon alkoholt, mert csökkenti az éberséget, valamint a koordinációs képességet is rontja!
  • Ne hagyja felügyelet nélkül az égő gyertyákat, mert ha felborulnak, pillanatok alatt lángra kaphat a terítő, a szőnyeg, a függönyök! Alapszabály, hogy éghető tárgy közelébe nem helyezünk sem mécsest, sem csillagszórót, sem gyertyát és azokat mindig megfelelő, azaz stabil és nem gyúlékony tartóba tesszük.
  • Fényfüzért csak megbízható helyről vásároljon és nézze meg, hogy megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik-e! A karácsonyfán az égősort csak akkor kapcsolja be, ha otthon tartózkodik a család, éjszakára pedig mindig kapcsolja le!
  • A karácsonyfa talpba igazítását bízza az árusra – legjobb, ha magával viszi a fa kiválasztásához a talpat, amibe bele szeretné állítani – vagy ha maga próbálkozik vele, azt csak védőkesztyűben, nagyon óvatosan tegye! Ha mégis megsérül a fafaragás közben, feltétlenül fertőtlenítse le a sebet és környékét, és a steril fedőkötésen kívül mást ne helyezzen rá! Ha mély a seb, menjen el a sebészeti ügyeletre, ahol szakszerűen el tudják látni a sérülését! Fontos, hogy minden ilyen típusú balesetnél kapjon tetanusz elleni védőoltást!
  • A halfilézést, a húsok kicsontozását bízza a hentesre, akitől veszi az árut, így elkerülheti, hogy csontszilánk és szálka kerüljön az ételekbe, ugyanakkor magát is megvédheti a szálka és éles csontok okozta szúrt sérülésektől!
Összes cikk Elsősegély témában.
2016. november 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek