Kötelező oltások 0-6 éves korig

Kötelező oltások 0-6 éves korig

Kapcsolódó tünetek:

Oltási naptár:

  • Oltás neve: BCG Mikor adható: 0-4 hét, szülészeti intézményben
  • Oltás neve: DTPa + IPV + Hib + PCV Mikor adható: 2 hónap
  • Oltás neve: DTPa + IPV + Hib Mikor adható: 3 hónap
  • Oltás neve: DTPa + IPV + Hib + PCV Mikor adható: 4 hónap
  • Oltás neve: PCV Mikor adható: 12 hónap
  • Oltás neve: MMR Mikor adható: 15 hónap
  • Oltás neve: DTPa + IPV + Hib Mikor adható: 18 hónap
  • Oltás neve: DTPa + IPV Mikor adható: 6 év

BCG oltás

Az oltásról:

Normál BCG reakció esetén a beadás helyén, a váll külső felén, 4-6 hét múlva kicsi, piros duzzanat jelentkezik. A duzzanat elfehéredhet, alatta sárgás váladék képződhet, ami kifakadhat és hegesen gyógyulhat - a folyamat pedig több hétig ismétlődhet. A hónaljárokban vagy a nyakon lévő nyirokcsomók enyhe duzzanata is előfordulhat, nem kóros. Akinél az oltást követően nem alakul ki heg, annak sem kell újraoltás a tapasztalatok szerint.

A betegségről: Tuberkulózis (gümőkór, tbc) ellen véd. A tubercolosis baktérium okozza a betegséget, mely a tüdőt támadja legsűrűbben, de más szerveket is megbetegíthet.

PCV oltás

Az oltásról:

Az oltási rendbe illesztett, térítésmentes pneumococcus elleni konjugált vakcinát 2, 4 és 15 hónapos korban adjuk. Ritkán okoz mellékhatásokat: levertség, étvágytalanság, aluszékonyság vagy esetenként láz, az oltás helyén bőrpír, duzzanat vagy fájdalom, ritkán allergiás reakció fordulhat elő.

A betegségről:

A pneumococcus baktériumok tüdőgyulladást, középfülgyulladást, agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozhatnak. Csecsemőknél és kisgyermekeknél súlyos lefolyású, az agyhártyagyulladás minden negyedik kisgyermek halálát okozza, akik túlélik a betegséget, gyakran maradandó károsodást szenvednek, süketség, mozgászavar, szellemi fogyatékosság maradhat vissza.

DTPa+IPV+HiB oltás

Az oltásról:

2 dózisú oltás; 2 - 4 hónapos korban, ismétlés 18 hónaposan. A  6 éves gyerekek DTPa-IPV oltást kapnak. A 11 évesek újraoltása  diftéria, tetanusz és  szamárköhögés elleni oltóanyaggal történik. Később, a tetanuszfertőzésre gyanús sérültek emlékeztető oltást kapnak. 11 éves kor után 10 évente emlékeztető oltással tartható fenn a védettség.

A betegségekről:

Diphteria (torokgyík), szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás ellen véd.

MMR oltás

Az oltásról:

Ez a vakcina a kórokozók élő, gyengített változatait tartalmazza. A kanyaró (morbilli) igen fertőző betegség: a 95%-os lakossági átoltottság sem képes megakadályozni járványos terjedését, ezért kerül sor a 15 hónapos kor után 11 éves korban egy második, ismétlő MMR oltásra. Mellékhatásként a beadás után 7-10 nappal enyhe nátha, kiütés, hőemelkedés léphet fel.

A betegségekről:

A kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő

A morbilli (kanyaró) vírus által okozott betegség nagyon fertőző. Magas láz, kiütések, szájban jellegzetes foltok, könnyező, vörös szemek, torokfájás, orrfolyás, száraz, szaggató köhögés jellemzik. Néha hányás és hasmenés is előfordul. Szövődményei: középfülgyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás, legsúlyosabb szövődménye: agyvelőgyulladás. A mumpsz cseppfertőzéssel terjedő vírusbetegség. Kifejezetten ragályos, a fertőzésnek kitett fogékony emberek 40-50%-a megkapja. A betegség lappangási ideje 18-21 nap. A betegség tünetei közül a legismertebb a fültő körüli fájdalom és duzzanat. A fültőmirigy, majd más nyálmirigyek (nyelv alatti mirigyek, állkapocs alatti mirigyek) duzzadtak lesznek, nyomásra és spontán is fájdalmasak. A duzzanat jól látható, a beteg gyermek arca jellegzetesen telt, gömbölyű formát vesz fel. Jellemző tünetek: mérsékelt láz, fejfájás, torokfájás, általános gyengeség. A mumpsz jóindulatú betegség, általában 1-2 hét alatt spontán lezajlik. Ritkán szövődmények léphetnek fel. A pubertáskoron túl a férfiak megbetegedéséhez gyakran társul egy- vagy kétoldali heregyulladás (orchitis), mely nemzőképtelenséget okozhat. Idegrendszeri szövődményei – nem gennyes, magától gyógyuló agyhártyagyulladás – ugyan gyakoriak, de általában nem súlyosak. Ritkább szövődménye a hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis). A rubeola (rózsahimlő) vírus által okozott, jellegzetesen enyhe, gyermekkori kiütéses betegség. Különös jelentőségét az adja, hogy ha várandós nő a terhesség korai szakaszában kapja el, súlyos magzati károsodást okoz.

2017. december 7.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek