Így vigyázzunk szmogriadó idején egészségünkre és bőrünkre

Így vigyázzunk szmogriadó idején egészségünkre és bőrünkre

Kapcsolódó tünetek:

Bizonyos óvintézkedéseket mindenki megtehet annak érdekében, hogy javítsa a közérzetét és csökkentse azokat a káros hatásokat, amelyeket a levegőszennyezés okoz. Különösen, ha szabadtéri tevékenységet tervez szmogriadó idején. Ezeket gyűjtöttük össze az alábbiakban!

Ellenőrizze a környező levegő minőségét!

Mielőtt elindulna vagy szabadidős tevékenységet folytatna, vegye fel szokásai közé, hogy ellenőrzi az Ön környezetében lévő levegőminőségi mutatót. Így mindig tudni fogja, mikor kell óvintézkedéseket tennie az egészsége megóvása érdekében. Ha tudni szeretné, hogy a környék jelenlegi levegőminősége jó, elfogadható vagy gyenge, keresse fel az Air Quality Index-et. Ez a link tartalmazza a világ összes publikus levegőminőség jelzőjének információját és frissül minden órában. Ellenőrizheti a környezeti- és éghajlatváltozással kapcsolatos jövőbeni levegőminőségi előrejelzést is. Ezen kívül a média is gyakran sugároz szmogriadó figyelmeztetéseket.

Fokozottan tartsa be a gyógyszeres kezeléseit!

Ha szívelégtelensége vagy légzési problémái vannak, vigye magával a gyógyszerét, amikor a szabadban jár. Kérje kezelőorvosa utasításait, hogy a tünetei kezelhetők legyenek szmogriadó idején is.

Kerülje el azokat a területeket, ahol a levegő szennyezettebb!

Amikor fizikailag aktívak vagyunk, mélyebbre és gyorsabban lélegzünk a megszokottnál, és jobban érintkezhetünk a légszennyező anyagokkal. Ezért javasolt ilyenkor korlátozni a szabadban végzett fizikai aktivitást. Semmiképp ne induljon futni, vagy biciklizni a szmogriadó ideje alatt! Ha elkerülhetetlen, hogy mégis útnak induljon viseljen védőmaszkot!

Kerülje a forgalmas utakat és iparterületeket!

Az autók kipufogóinak és a gyárak kéményeinek füstje tovább fokozza levegő szennyezettségének koncentrációját.

Tisztítsa arcbőrét gyakrabban!

A heti bőrtisztítási rutin 1 vagy 2 mélytisztítást szokott tartalmazni. Szmogriadó idején, ha sok időt kellett a szabadban töltenie javasolt bőrének alapos tisztítása, a lipidek eltávolítása érdekében minden este. Ezt a gyakorlatot kizárólag a magas légszennyezettség idejére tartsa fenn!

Hidratálja bőrét és szervezetét fokozottan!

A szmog kiszárítja szervezetünket, ezért figyeljen oda a folyadékbevitelre és bőrének megfelelő hidratálására is ebben az időszakban.

Ne dohányozzon beltérben!

Tartózkodjon a beltéri levegőszennyezéstől, hogy tüdeje tisztulhasson. Ügyeljen rá, hogy főzéskor és sütéskor legyen bekapcsolva a szagelszívó és ne használjon üzemanyagot (benzint vagy propánt) égető berendezéseket otthonában.

Ügyeljen otthonának levegőminőségére!

Szereljen fel levegőminőség szenzorokat otthonában és figyelje, mikor érdemes szellőztetni. Ha a levegő minősége kint jobb, akkor érdemes kicserélni a lakásban rekedt levegőt. A fatüzelésű és a nem zárt gázüzemű fűtések esetén szén-monoxid mérőt is alkalmazzon!
2018. április 1.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek