Elsősegély

Az elsősegélynyújtás olyan egészségügyi beavatkozás, melyet bárki – laikus vagy valamilyen egészségügyi képzettséggel rendelkező személy – elvégezhet a sürgősségi ellátás megkezdése előtt azért, hogy a baleset vagy hirtelen egészségkárosodás következményeit elhárítsa. Ahhoz azonban, hogy valóban segítsünk és ne a baj súlyosságát fokozzuk, nem árt tisztában lenni pár alapvető elsősegélynyújtási fogalommal és technikával.

Elsősegély

Mit tegyünk vérzés esetén, vagy ha csonttörés, koponyasérülés gyanúja áll fenn, mikor nem szabad mozgatni a beteget és hogyan cselekedjünk mérgezéses tüneteknél? Ha van gyermekünk, előfordulhat félrenyelés, feldughat az orrába, fülébe idegen tárgyat, beverheti a fejét, esés következtében sérülhetnek a csontjai, fogai. Ilyenkor jó, ha naprakész információval rendelkezünk arról, mit kell tennünk, amíg megérkezik a szakszerű segítség.

6 gyakori hiba elsősegély nyújtás közben

6 gyakori hiba elsősegély nyújtás közben

Az elsősegélynyújtás mikéntjeit mindig rengeteg zavaros információ és féligazság övezi. Nézzük, melyik az a 6 hiba, amit még ma is gyakran elkövetünk, ha segítség nyújtásra kerül a sor.

Vérző beteg ellátása otthon

Vérző beteg ellátása otthon

Otthon is bármikor előfordulhatnak kisebb-nagyobb horzsolások, vágások és más sérülések, melyek jobb esetben csak gyengébb felszíni, máskor erősebb vérzéssel járnak. Bármilyen súlyos legyen is a vérzés, mindenképp csillapítani kell azért, hogy a nagyobb vérveszteséget elkerüljük. De hogyan lehet ehhez szakszerűen hozzálátni otthoni körülmények között?

Ezek a teendők mérgezés esetén

Ezek a teendők mérgezés esetén

A mérgezés sajnos nem ritka jelenség, ami lehet enyhébb, de akár életveszélyes is, és számtalan ok kiválthatja. A mérgezések nagy része véletlen történik és fontos, hogy minél hamarabb segítséget kapjon elszenvedőjük annak érdekében, hogy a méreganyag egészségkárosító hatásait csökkenthessük. De mit tehetünk elsősegélyként ilyen esetben?

Ebcsont beforr, s ha mégse…? Gyors és szakszerű sebkezelés gyermekeknél

Nyáron szinte elkerülhetetlen a kicsiknél, hogy a fedetlen bőrfelületeket kisebb-nagyobb sérülés ne érje, sebek, horzsolások formájában. A nyári hónapok ugyanis a felhőtlen szaladgálások, kerékpározások és az önfeledt szabadtéri játékok időszaka. Ha felületi, horzsolt sebről van szó, lássuk el minél előbb. Mutatjuk, hogyan!

Kullancsveszély! Így védekezhet ellenük!

Megelőzés és teendők kullancs csípés esetén.