Így NEM leszünk betegek a klímától

2018. augusztus 5.

Kapcsolódó tünetek:

izomfájdalom, köhögés

A légkondicionálókért igencsak hálásak vagyunk, főleg a nyári kánikula heteiben. Azonban az élvezet könnyen fordul át szenvedésbe, és végezzük köhögéssel, dideregve, izomfájdalmakkal küzdve. De kivédhetjük valahogy a kellemetlen következményeket?

Így NEM leszünk betegek a klímától

Így NEM leszünk betegek a klímától

A klímaberendezéseknek számos jó tulajdonsága van: megvédenek az extrém meleg hőmérséklettől, megszűrik a port és a polleneket, így jó hatással vannak az asztmások és allergiától szenvedők légzésére, száraz levegőt befújva pedig csökkentik a páratartalmat is. A probléma azonban az, hogy mindezt akkor képesek ténylegesen elérni, ha megfelelően karban vannak tartva. Viszont ha nem tisztítjuk és cseréljük ki rendszeresen a bennük lévő szűrőt, az a különböző baktériumok és gombák melegágyává válhat, és penészesedést eredményezhet. Amikor pedig egy ilyen elhanyagolt berendezést kapcsolunk be, a mikroorganizmusok a szoba levegőjébe kerülnek, előkészítve a terepet a legkülönbözőbb betegségek és légzési problémák kialakulásának. Menjünk tehát biztosra, és minden tavasszal alaposan tisztítsuk ki eszközünket, a szűrőt pedig cseréljük pár havonta.

Rosszul érezzük magunk az irodában? Sokan vannak ezzel így, a munkahelyeken és nagy irodaépületekben lévő légkondicionáló berendezéseket ugyanis legtöbbször túl alacsony hőmérsékletre állítják a kinti meleghez képest, ez pedig fejfájáshoz, fáradtsághoz és rossz közérzethez vezethet. Inkább emeljük meg egy kicsit a hőmérsékletet. A szervezet számára ideális állapot az, ha a kinti hőmérséklethez képest 6-8 °C-kal van hűvösebb. A hőmérsékleten kívül sokszor probléma lehet az is, hogy az irodákban a klíma miatt nem szellőztetünk, hiszen bent akarjuk tartani a hideget. Azonban ez nem szolgálja egészségünket, hiszen így egy cserélődés nélküli, baktériumokkal és pollenekkel szennyezett levegőben töltjük a napunkat. Győzzük meg munkatársainkat, és otthon is emlékezzünk rá, hogy nyissuk ki az ablakot 1-2 alkalommal naponta, friss levegőt engedve így a helyiségbe.

A klíma által fújt száraz levegő jó hatással lehet néhány légzési problémára, de bőrünkre és hajunkra annál kevésbé. Azok ugyanis a száraz fuvallat hatására veszítenek hidratáltságukból. Ezért ha sokat tartózkodunk légkondicionált helyiségben, mindenképp figyeljünk oda a megfelelő hidratálásra. Tartsunk magunknál kézkrémet, esténként pedig használjunk testápolókrémet, hajunkon pedig hidratáló pakolást hetente.

A zene erősítheti a fájdalomcsillapítók hatását

A zene erősítheti a fájdalomcsillapítók hatását

A zene fontos része az életünknek. Kedvenc dalaink sokat javíthatnak a kedvünkön, ha épp bal lábbal keltünk fel. A legújabb kutatások arra a kérdésre kerestek választ, hogy vajon a fájdalmat is képes-e enyhíteni.

Mit okozhat, ha penész van a lakásban?

Mit okozhat, ha penész van a lakásban?

Vannak számunkra hasznos és káros penészgombák. Most a károsakról szólunk néhány szót.

A kanyaró korai jelei és betegség lefolyása

A KANYARÓ KORAI JELEI ÉS A BETEGSÉG LEFOLYÁSA

A kanyaró egy rendkívül ragályos betegség, mely az 5-10 éves gyermekek körében az egyik legelterjedtebb fertőző betegség volt a kötelező oltás bevezetéséig.

ezért nem szabad visszatartani a tüsszentést

Ezért nem szabad visszatartani a tüsszentést!

Egy 34 éves férfi illendően szeretett volna viselkedni, amikor egy nem megfelelő pillanatban a kitörni készülő tüsszentését visszaszorította, mert nem akart hangoskodni vele. Ám ezúttal az illedelmességből komoly egészségügyi kára származott!

Maszkot mindenkire az influenza ellen!

Maszkot mindenkire az influenza ellen!

Az orvosi maszk viselése akár megakadályozhatná az influenza terjedését?

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában