A hurutos köhögés okai és kezelése

A hurutos köhögés okai és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

A köhögés egy gyakori, ám igen kellemetlen tünet, mely a hűvösebb hónapok beköszöntével bárkit ledönthet a lábáról. Számos ok kiválthatja, melyek nagy része ártalmatlan és egyszerűen kezelhető, ritkán azonban súlyosabb betegség is állhat mögötte. Ezért fontos, hogy ismerjük meg a köhögés típusait és kiváltó okait, valamint legyünk tisztában azzal, hogy milyen módszerekkel kezelhetjük. Az alábbiakban ezt kíséreljük meg összefoglalni, kiemelve a hurutos köhögés esetét.

A köhögés lehetséges okai és típusai

A köhögés sokféle folyamatot kísér, többféle betegség tünete lehet: sokszor csak alapos kivizsgálás után lehet annak pontos okát meghatározni.

A köhögés anatómiája

A köhögés az egyik módja annak, hogy szervezetünk az oda bekerülő káros anyagoktól megszabaduljon. Számos olyan idegen részecske vesz körül minket, melyek belélegzés esetén irritálhatják, károsíthatják a légutakat: ilyenek például a por vagy a pollen. Ezek szervezetbe jutása esetén lép működésbe a köhögés reflexe, amely érzékelőket, idegeket és izmokat késztet összehangolt működésre. Köhögési inger esetén a rekeszizom hirtelen összehúzódik, majd izomerő hatására a tüdőben lévő levegő lökésszerűen kiáramlik a légutakból, mellyel együtt az idegen anyagok is távozhatnak.

Ezzel a módszerrel azonban nem csupán a környezetből belélegzett részecskéktől szabadul meg a szervezet, hanem az ott felgyülemlett váladéktól, mikrobáktól is: ez az oka annak, hogy a köhögés számos betegség kísérő tüneteként jelentkezik.

A köhögés kiváltó okai

Idegen test a légutakban

Gyerekeknél fordul elő leggyakrabban, azonban felnőttekkel is megesik, hogy evés közben félrenyelik a falatot. Amennyiben a kisebb ételdarab bekerül a légcsőbe és megtapad a nyálkahártyán, folyamatos köhögési ingert érzünk egészen addig, amíg az idegen anyag nem távozik onnan.

Stresszes köhögés

Szintén gyerekeknél fordul elő elsősorban, hogy egy érzelmileg megterhelő időszakban bármilyen szervi ok nélkül köhögni kezdenek, esetleg az egy hosszabb betegséget követően megszokássá válik.

Légzőszervi okok

Az akut köhögéses panaszok hátterében leggyakrabban felső légúti gyulladásos betegségek állnak, mint a torokgyulladás, gégegyulladás, légcsőgyulladás vagy a tüdőgyulladás. Ezeket általában vírusok és baktériumok okozzák, de előfordulhat gombás eredet is.

A légutak idült gyulladására utal a köhögés a dohányosok és az asztmás betegek körében. Szintén okozhatnak köhögést a légzőszervek jó- és rosszindulatú daganatai és az allergia.

Emésztőszervi okok

Reflux esetén a savas vagy lúgos gyomortartalom a nyelőcsőbe, szájüregbe visszaáramlik, majd a légcsőbe jut, ahol a légutakat irritálva köhögési ingert vált ki.

Kardiológiai okok

A különböző szívbetegségek, a szívbillentyűhiba vagy a szívelégtelenség is együtt járhat köhögéssel, valamint az ezek kezelésére alkalmazott gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet a tünet.

A köhögés típusai

A köhögés fajtáit csoportosíthatjuk az alapján, hogy az jár-e váladék ürülésével.

Száraz köhögés

Ebben az esetben a köhögést nem kíséri váladék, és az gyakran rohamokban tör elő. Általában valamilyen gyulladás okozza, ebben az esetben kísérő tünet lehet a torokfájás és a nátha, de ide sorolható a gyógyszerek által indukált köhögés is. Szintén száraz köhögés lép fel a légutakba került idegen anyag hatására, valamint pszichés okok esetén.

Az elhúzódó, vagy rendszeresen visszatérő száraz köhögés krónikus betegségekre is utalhat, például refluxra, asztmára, obstruktív tüdőbetegségre, tüdőfibrózisra vagy szívelégtelenségre, esetleg jó- vagy rosszindulatú daganatok jelenlétére.

A kezelés során az elsődleges a köhögést kiváltó betegség gyógyítása, valamint köhögéscsillapító gyógyszerek szedése. Számos házi praktika is segíthet, mint a meleg fürdő, a forró tea, vagy a sós vizes gargalizálás.

Hurutos köhögés

Hurutos – vagy produktív – a köhögés, ha az valamilyen váladékot hoz fel az alsó légutakból. A köpet vírusos vagy allergiás eredet esetén átlátszó; az idegen test, a daganatok és a krónikus gyulladás véres, a bakteriális fertőzés pedig sárgás árnyalatú váladékkal járhat.

Hurutos köhögés esetén a köhögési ingert nem kell csökkenteni, hiszen a váladékot a nyálkahártya védekezésként termeli annak érdekében, hogy a bekerült kórokozótól megszabaduljon. Segíthet azonban az, ha a túl sűrű váladékot valamilyen módon hígítjuk, így az gyorsabban haladhat a légcső felé.

A hurutos köhögés lehetséges okai

A hurutos köhögést számtalan betegség okozhatja, a pontos diagnózishoz a kísérő tünetek ismerete is fontos. Az alábbiakban a leggyakoribb kiváltó okokat ismertetjük.

Nátha

A hurutos köhögés hátterében leggyakrabban valamilyen felső légúti fertőzés áll, melyet általában vírusok okoznak. Ezen betegségek legjellemzőbb tünetei az orrfolyás, az orrdugulás, a torokfájás, a láz és természetesen a köhögés.

Influenza

Az influenza is vírusos eredetű fertőzés, azonban súlyosabb tünetekkel és veszélyes szövődményekkel – tüdőgyulladás, idült hörghurut – járhat. A hurutos köhögés mellett jellemző a magas láz, a hidegrázás, az ízületi- és izomfájdalom vagy a fejfájás.

Hörghurut

Az akut bronchitis – mely lehet vírusos és bakteriális eredetű is – a megfázáshoz hasonló tünetekkel jár, a gyulladás azonban a légcső és a hörgők nyálkahártyáját érinti. Ennek hatására a nyálkahártya több váladékot termel, ami hurutos köhögéshez vezet.

Tüdőgyulladás

A pneumonia baktériumok, vírusok vagy gombák által előidézett betegség, melynek során a tüdő léghólyagocskái folyadékkal, gennyel telhetnek meg. Tünetei a hurutos köhögés mellett a mellkasi fájdalom, a láz és a nehézlégzés, kezeletlenül hagyása pedig veszélyes következményekkel járhat.

COPD

A krónikus obstruktív tüdőbetegség hörgőgyulladással jár, melynek hatására a váladéktermelés fokozódik, a légutak rugalmassága pedig csökken. Jellemző rá, hogy a belégzés nem akadályozott, a kilégzés azonban nehéz; egyéb tünete a jelentős mennyiségű köpettel járó hurutos köhögés.

Cisztikus fibrózis

Genetikai betegség, melynek hatására a sejteken lévő klorid-csatorna szerkezete megváltozik, így azok nem tudják megfelelően ellátni funkciójukat. Amennyiben az érintett szerv a tüdő, úgy ez a betegség is állhat a hurutos köhögés hátterében.

Szívelégtelenség

Ha a jobb szívfél elégtelenül működik, a tüdőbe folyadék kerülhet, ami nehézlégzéshez, gyengeséghez és köhögéshez vezethet.

A hurutos köhögés kezelése

Ahogy azt korábban említettük, a hurutos köhögés esetén az inger csillapítása nem jó megoldás, hiszen a felgyülemlett váladéknak távoznia kell. Számos módszer létezik azonban arra, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsuk, a köhögéscsillapítóktól a természetes módszerekig.

Nyákoldó készítmények

Mivel a hörgők váladéktermelésének célja a gyulladt nyálkahártya nedvesítése és védelme, valamint a légutakba kerülő kórokozók eltávolítása, a kezelés fontos lépése ennek a folyamatnak az elősegítése. A különböző nyákoldó készítmények arra szolgálnak, hogy a hörgőváladékot hígabbá tegyék, így az a köhögéssel könnyebben távozhat.

Ezen készítmények többsége vény nélkül is kapható, és számos hatóanyag közül válogathatunk. Az acetilcisztein képes felbontani a hörgőváladék viszkozitásáért felelős szénhidrátláncok közötti összeköttetéseket, így téve a nyákot hígabbá.

A karbocisztein bizonyos enzimek működésére hat, ezáltal megváltoztatja a képződő hörgőváladék összetételét. A brómhexin is hígabbá teszi a váladékot, valamint a könnyebb köpetürítéshez is hozzájárul. Az ambroxol – mely talán a legismertebb hatóanyag – a brómhexin hatásain felül fokozza a hörgőkben képződő anyag, a surfactant termelődését, ami által a váladék kevésbé tapad hozzá a nyálkahártyához, így könnyebben felköhöghető.

A nyákoldó szereket alapvetően két fő csoportra oszthatjuk. Az illóolaj típusúak a gyomor-bélrendszerből felszívódva a légutakban található nyálkatermelő sejteket fokozott váladéktermelésre késztetik, így nő a nyák mennyisége, de viszkozitása csökken, ezért bő hörgőváladék esetén nem javasolt a használatuk. A ciszteinanalógok a nyálkában lévő cisztein molekulák helyére épülnek be, és a nyákot anélkül teszik hígabbá, hogy annak mennyisége növekedne.

Inhalálás

Az inhalálás során az erre szolgáló készülék fiziológiás sóoldatból 5-10 mikrométeres szemcséket állít elő, melyek belélegezve eljutnak a léghólyagocskákig, ahol megtapadnak a nyálkahártyán. Ez az oldat képes arra, hogy a nyákot leválassza a csillószőrökről, ezzel meggyorsítva a garatba történő feljutást, és megkönnyítve a váladék felköhögését. Mivel az inhalálás a hámot megnedvesíti, használata után a köhögési inger rövid időre csillapodhat, ezért száraz köhögésnél is hatékony lehet.

Fontos, hogy a forró gőzös inhalálást mellőzni kell, ez ugyanis irritálja a nyálkahártyát, ráadásul akár égési sérüléseket is okozhat.

Gyógyteák, méz

Számos olyan gyógyhatású teakeverék kapható, mely segít a hurutos köhögés kellemetlen tüneteinek enyhítésében. A hagymatea elpusztítja a vírusokat és a baktériumokat, kéntartalmú vegyületei pedig gyulladáscsökkentő hatásúak. A kakukkfű kiváló fertőtlenítő és gyulladásgátló, és segít köhögés és torokfájás esetén. A bodza köhögéscsillapító hatású, valamint serkenti az immunrendszert. A lándzsás útifű baktériumölő és nyálkaoldó hatással rendelkezik, kiváló köhögéscsillapító, a kamilla pedig jól ismert gyulladásgátló hatásáról.

Érdemes a teához mézet adni, ez ugyanis képes megszüntetni a köhögési ingert és megnyugtatja az irritált felületet.

Friss levegő

A szabadban tartózkodás az inhalációhoz hasonló hatással bír, hiszen a páradús levegő nyákoldó és nyálkahártya nedvesítő képességgel rendelkezik. Már egy kiadós szellőztetés is sokat segíthet, de még jobb lehet egy nagy séta a természetben.

Sok folyadék

Érdemes naponta legalább 2-3 liter vizet vagy teát fogyasztani, ezzel ugyanis hidratáljuk a szervezetet, javítjuk az anyagcserét, így elősegítjük a szervezet gyorsabb regenerálódását is. Ha kevés folyadékot fogyasztunk, kevesebb és sűrűbb lesz a nyáktermelés, ami megnehezíti annak felköhögését.

Ha nem múlik a köhögés…

A hurutos köhögés időnként mindannyiunkat utolérhet, és általában magától is elmúlik, ezt a folyamatot pedig a fent említett tippek segítségével felgyorsíthatjuk. Pihenjünk sokat, erősítsük immunrendszerünket és figyeljünk oda az alapvető higiéniai követelményekre, hosszan tartó hurutos köhögés, vagy súlyosbodó tünetek esetén azonban mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki segít a megfelelő diagnózis felállításában.

2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek