Gomba a hajlatokban

gomba a hajlatokban

Kapcsolódó tünetek:

Ahhoz, hogy a gombák - melyek egyébként is jelen vannak környezetünkben - megbetegítsenek, több tényező együttes megléte szükséges. Bőrünk természetes védekező "savköpenye" kémhatásánál fogva gátolja a gombák és egyéb kórokozók életképességét és elszaporodását. Ezt a védőréteget gyengíti a túlzott tisztálkodás, lúgos vegyhatású kozmetikai szerek használata, nehezen szellőző ruhaneműk, cipők viselése, az elhízás és a fokozott izzadás. Rizikófaktort jelentenek még a mellékvesekéreg betegségek, a cukorbetegség, az elhízás és egyes gyógyszerek tartós szedése (fogamzásgátlók, antibiotikumok, kortikoszteroidok). Gombás fertőzés testszerte bárhol kialakulhat a bőrön, de most a hajlatokban előforduló típussal foglalkozunk. A hajlatokban található környezet, a bőr mirigyeinek a váladéka, a meleg és a nedvesség ideális körülményeket nyújtanak a gombák szaporodásához. A gombák általában a bőr felső rétegét fertőzik meg. A betegség testi kontaktus, közvetlen érintkezés útján is terjedhet, de a nem megfelelően fertőtlenített uszodavíz, a közös zuhanyozó, mely a nyári hónapok alatt, strandon, uszodában hatványozottan veszélyes, áll gyakran a háttérben, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nyáron sokkal erősebben izzad mindenki! A tünetek, mivel a hajlatokban jelentkező bőrgombával foglalkozunk, lágyékhajlatban, hónaljban, farpofák között, mellek alatt és hasredőkben jelentkezhetnek: éles határú, piros, hámló, sokszor apró hólyagokat, hámfosztott területet tartalmazónak, melyek gyakran viszketéssel, kellemetlen égő érzéssel járnak. Szerencsére ma már igen fejlett és modern gombaellenes helyi, makacs esetben szisztémás kezelések, gyógyszerek állnak rendelkezésünkre. Viszkető, hámló, kipirosodó tünetek megjelenése esetén mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz - bízzuk a megfelelő kezelés kiválasztását szakemberre. Fontos tudni: a gombás betegségek ellátása gyakran igen hosszadalmas és csak az utasítások pontos betartása esetén érhető el tartós gyógyulás.

A gombás bőrfertőzés kialakulásának elkerüléséhez néhány hasznos tipp:

  • Fürdés, zuhanyzás után alaposan töröljük testünket szárazra, különösen a hajlatokat, ujjközöket.
  • A fertőzött területet tartsuk tisztán, krémek, ecsetelők, spray-k, gélek használata után mindig mossunk alaposan kezet és a kezelés időtartama alatt használjunk külön törölközőt.
  • Közös zuhanyozók használatakor legyen mindig papucs a lábunkon, esetleg használjunk zuhanyozásnál fertőtlenítő kézmosót tusfürdőként!
  • Jelentős pluszkilók esetén az egymással érintkező bőrfelszíneket (például a mellek alatt, két comb között) tartsuk szárazon gombaellenes hintőpor használatával vagy a redőkbe helyezett gézlapokkal.
  • Fektessünk nagy hangsúlyt a fürdőszoba tisztántartására és fertőtlenítésére.
  • Cseréljük gyakran fehérneműnket, használjunk pamutból készült alsóneműt.
  • A fertőzött területtel érintkező ruhákat magas hőmérsékleten mossuk, ha lehet, vasaljuk.
  • A dörzsölés, vakarás a fertőzés terjedését is elősegítheti, ezért, ha csak lehet, ne vakarjuk bőrünket.
2017. július 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek