Az ekcéma fajtái, tünetei, és tippek a kezelésére

Ekcéma fajtái

Kapcsolódó tünetek:

Az ekcéma egyfajta bőrgyulladás, ami a súlyosságától függően olyan kellemetlen tünetekkel járhat, mint a bőrpír, a viszketés, a bőrszárazság, a hólyagosodás, valamint a hólyagok nedvedzése. Ezeket a szimptómákat több külső és belső hatás is kiválthatja, hiszen többféle ekcéma is létezik. A következőkben megvizsgáljuk az ekcéma kialakulása mögött álló okokat, azt, hogy ennek megfelelően milyen típusai ismertek, továbbá tanácsokat is adunk a tünetek enyhítésére – akár otthoni körülmények között.

Az ekcéma fajtái és kiváltó okai

Ahogy említettük, az ekcéma – azaz a dermatitis – egy gyulladásos bőrbetegség, egy olyan állapot, ami számos embert érint világszerte. Az, hogy pontosan mik az ekcéma okai, hogy miért alakulhat ki egyeseknél, mind a mai napig tisztázatlan. De számos olyan külső és belső tényező létezik, ami súlyosbíthatja az állapotot vagy rendszeresen kiújíthatja azt, rengeteg kellemetlenséget okozva az érintettnek.

Első tünetekként a bőr kipirosodik, viszket, majd apró hólyagok is megjelenhetnek a felszínén. Ilyenkor természetes reakció a vakarózás, ám ez nem tesz jót, hiszen hatására felerősödik a gyulladás, hámlások, sebek jönnek létre. Ez az úgynevezett akut ekcéma. Ha az ok nem feltárható és nem reagál jól a kezelésekre az ekcéma, akkor válik szubakuttá, majd krónikussá a tünetegyüttes. Ilyen formában már nagyon kellemetlen vele együtt élni, állandó gyulladásokat okoz, erős viszketést, hámlást, megvastagodásokat.

De mi válthatja ki az ekcéma tüneteit?

Allergia

Az allergiás eredetű kontaktekcéma úgynevezett exogén fajta, vagyis valamilyen külső allergén váltja ki, amelyre a személy immunrendszere nem megfelelően reagál. Számos dolog lehet allergén, például valamilyen fém (ékszer), a pollenek, valamilyen illatanyag, az állatszőr, a latex, illetve a különböző vegyi anyagok is. A vegyi anyagok, vegyszerek azoknál is válthatnak ki irritáló ekcémát, akik egyébként nem allergiásak, csak az adott anyag túl magas koncentrációban érintkezett a bőrrel. Az allergiás ekcémáknál fontos az allergén azonosítása egy allergiateszttel, hiszen csak ez után fogja tudni a beteg, hogy mit kell elkerülnie.

Atópiás ekcéma

Az endogén ekcémánál a test belsejéből indul ki a probléma: genetikából fakadó ok vagy valamilyen fertőzés – gomba, baktérium – váltja ki, esetleg tejfehérje-allergia. Ez utóbbi a gyerekeknél már igen korán kialakulhat. Ilyenkor a bőr kevesebb verejtéket és faggyút termel, ezáltal kiszárad, viszket. Ehhez társulhat még a pszichés érzékenység is.

Rendszerint csecsemőkorban jelentkeznek először az atópiás ekcéma tünetei és ezek gyermekkorban általában folytatódnak. Néhányaknak ezután is megmarad a betegsége, de többnyire kinőhető. Az atópiás kifejezés tulajdonképpen bizonyos alkatot jelöl, melyhez társulhatnak az immunrendszert érintő betegségek, úgymint az atópiás dermatitis, az asztma és az allergiára való hajlam.

Az ekcéma egyéb típusai

A két alaptípuson kívül egyéb fajtákat is ismer már az orvostudomány. A csecsemőknél például létezik a szeborreás ekcéma, ami gyakran az atópiás típus velejárója. Ilyenkor a babák bőrén vastagabb, zsíros felrakódások jelennek meg, és alattuk gyulladt a bőr. Ez általában magától gyógyul, és idővel kinövik.

Idősebb korban jelentkezik a kiszáradásos ekcéma, amit a dehidratáltság okoz, és a szervezet nem megfelelő vízháztartása. A bőr viszket, nagyobb felületeken hámlik, kipirosodik. Ha az érintett vakarja, létrejöhetnek bakteriális felülfertőzések is. Nagyon fontos a hidratálás, mind belsőleg vízfogyasztással, mind külsőleg, zsíros krémek és dermokozmetikumok formájában.

A vénás eredetű ekcéma keletkezése érproblémákra vezethető vissza. A vénák elégtelen keringése miatt a végtagokon vörös, gyulladt megvastagodások, nagy hámlások és fekélyes sebek keletkezhetnek. Fontos a felülfertőződés elkerülése, a fekélyek fertőtlenítése és a vénás keringés javítása – például kompressziós harisnyával és tornával.

Az ekcéma tünetei

Azt elöljáróban már említettük, hogy az ekcémások első tünetekként a bőr kipirosodását, viszketését tapasztalhatják, majd apró hólyagok is megjelenhetnek a bőrön.

Az atópiás dermatitisben szenvedők bőre testszerte igen száraz. A kiütések leggyakrabban a dörzsölésnek kitett helyeken jelennek meg először, úgymint a könyök- és térdhajlatban, valamint a nyakon. A csecsemőknél különösen a pelenka alatti terület érintett. Emellett gyakran jelentkeznek a tünetek a száj, valamint a szem körüli bőrön is.

Ezek a részek általában lilásvörös színt vesznek fel, hámlanak, gyakran vakarásnyomokkal, esetleg apró élénkvörös kiütésekkel tarkítottak. A legtöbb embernél a dermatitisz 5 éves kor előtt alakul ki, és a gyermekként ekcémás személyek fele felnőttként is produkál tüneteket, bár ezek a tünetek gyakran eltérnek a gyermekkorban tapasztaltaktól.

Az ekcémában szenvedők gyakran tapasztalják a tünetek súlyosbodását megfázás, illetve pszichés stressz esetén.

A csecsemők tünetei

A csecsemőknél megjelenő kellemetlenségek hátterében gyakran tapasztalható az anya pszichés labilitása, illetve a megfelelő bőrápolás hiánya. A babák bőrtünetei az arcon és a hajlatokban, a pelenka alatt jelentkeznek először, de sajnos az egész testen is megjelenhetnek, főleg, ha emésztési probléma vagy légúti fertőzés is megjelenik. A kiütések rendkívüli viszketést okozhatnak, ami zavarhatja az alvást. A folyamatos dörzsölés és vakarás pedig fertőzéshez vezethet, így különösen oda kell figyelnünk ezekre a jelzésekre.

Az ekcéma tünetei 2 éves kortól a felnőttkorig

A tünetek, illetve a bőrkiütések megjelenési helye hasonló minden életkorban, de a pubertás hormonális változásai, illetve a később kialakuló allergiák, fertőzések, krónikus betegségek nagymértékben befolyásolhatják az elváltozások kiterjedését, megjelenési módját. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az atópiás alkatúak pszichésen érzékenyebbek, bőrük alapvetően száraz, folyamatos ápolás nélkül önmagában is viszket, és a kiütéseket a száraz, viszkető bőr folyamatos dörzsölése, vakarása hozza elő.

Az ekcéma diagnosztizálása

Ahhoz, hogy az ekcémát kezelni, megelőzni, enyhíteni lehessen, elengedhetetlen a megfelelő kivizsgálás. A diagnosztika során a bőrgyógyász az ekcéma tünetei, a páciens beszámolója és néhány vizsgálat elvégzése alapján igyekszik megállapítani az ekcéma hátterét, típusát, hogy utána kezelést tudjon javasolni.

A kontaktekcéma kivizsgálása és kezelése egyszerűbb feladat, mivel bőrpróbával, allergiatesztekkel a kiváltó allergén viszonylag kis kellemetlenségekkel és gyorsan meghatározható. A diagnózis után pedig egyszerűen ki lehet iktatni, el lehet kerülni azt, továbbá az allergiás reakciók csökkenthetők gyógyszerekkel is.

Az atópiás ekcéma okainak felderítése sajnos nehéz, mivel az orvostudomány mai állása szerint nincs egyértelműen meghatározható eredete. Az atópiás ekcéma kezeléséhez javasolt a rendszeres táplálékallergia vizsgálat, azaz az endogén allergének felmérése. Atópiás dermatitisz esetén tehát a kiváltó ok nem szüntethető meg, csak a tüneteket lehet enyhíteni, kezelni. Szintén rossz hír, hogy ezt a típust az érintettek csak egy bizonyos százaléka növi ki, másokat a probléma végigkíséri egész életükben. Ha mi is ilyesmitől szenvedünk, akkor fontos a stressz csökkentése, és a megfelelő életmód kialakítása, aminek szerves része az önmegfigyelés.

Hogyan kezeljük az ekcémát?

Az ekcéma kezelése házilag is megoldható, ám először mindenképp konzultáljunk orvossal – ez már csak a diagnosztika miatt is lényeges.

Az ekcéma kezelése házilag

Számos olyan dolog van, amellyel az ekcémás emberek képesek az otthonukban, helyes életvitelükkel hozzájárulni a bőr egészségi állapotának javulásához és a tüneteik enyhüléséhez.

 • Nem ajánlott hosszú fürdőket venni! A klóros víz tovább szárít, bár a magasabb hőfokú víz javíthat a panaszokon. Ne tartózkodjunk 10-15 percnél többet a vízben, illetve ne is fürödjünk mindennap, ha nem vagyunk valóban koszosak munkánkból adódóan!
 • Használjunk szappan és tusfürdő helyett irritált bőrre fejlesztett dermokozmetikumokat, illetve csak ott vigyük fel a bőrre a kemikáliát, ahol tényleg muszáj, mert az izzadt, szennyezett!
 • Fontos a bőr rendszeres hidratálása, valamint a zsír pótlása. Leghatékonyabban az atópiás bőrre kifejlesztett, patikákban kapható termékek ajánlottak, például az ekcémakrémek.
 • Kontakt ekcémánál fontos, hogy kerüljük az allergént. Emellett a fent említett hidratálás, valamint a különböző ekcémakrémek enyhíthetik a találkozás okozta irritációt.
 • Ha megjelennek a kiütések és a rendszeres atópiás bőrápoló krémek nem segítenek, mindenképpen ajánlott felkeresni egy bőrgyógyászt a személyre szabott terápia kialakítása végett!
 • Öltözködésünket tekintve a pamut és a lágy szövetek viselése ajánlott, a durva anyagok és a szoros ruhák viszont kerülendők.
 • Mosásnál érdemes szappanmentes, bio, natúr, illetve természetes alapanyagú mosószereket használni.
 • Törölközni is meg kell tanulni! Nem szabad dörzsölni a bőrt a törölközővel, amennyire lehet, a levegőn kell megszárítkozni vagy óvatosan felitatni a nedvességet a textillel.
 • Kerüljük el a gyors hőmérséklet-változásokkal járó tevékenységeket, amelyek izzadással is járhatnak.
 • Hasznos lehet egy párásító készülék használata száraz vagy hideg időben, amikor sokat fűtünk.
 • Tartsuk a körmeinket röviden, így megakadályozhatjuk, hogy véletlenül megkarmoljuk magunkat és ezzel sérüléseket okozzunk az egyébként is érzékeny felületeken.

Gyógyszeres terápia és egyéb megoldások

Számos olyan gyógyszer létezik, amelyet az orvosok az ekcéma tüneteinek kezelésére előírhatnak.

Ilyenek például a kortikoszteroid krémek és kenőcsök – ezek olyan gyulladáscsökkentő gyógyszerek, melyek enyhítik az ekcéma fő tüneteit, például a bőr gyulladását és viszketését. Hátrányuk, hogy hosszan tartó használatuk elsorvasztja a bőrt, felszívódva a szervezetben máshol problémát okozhatnak. Ha nem hatékonyak, akkor szisztémás kortikoszteroidok írhatók fel. Ezeket vagy injektálják, vagy szájon át szedik, de csak rövid ideig használhatók.

Antibiotikumok akkor adhatók a problémára, ha bakteriális bőrfertőzés áll fenn. Ugyan az atópiás alkat „nem gyógyítható”, a bőrelváltozások megelőzhetők a megfelelő bőrápolással, valamint a testi és lelki egészség megőrzésével.

A helyi gyulladás csökkentésére és a felülfertőzés elkerülésére a nedvedző, gyulladt területeket érdemes fertőtlenítő, hűtő borogatással kezelni. Ezt követően gyulladáscsökkentő, szükség esetén fertőtlenítő ecsetelőkkel, kenőcsökkel kezeljük a bőrt!

 
2017. október 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek