Tejtermékek
A tejből, sajtból, joghurtból és tejsavóból készült ételek okozhatják és súlyosbíthatják is az ekcémát. Előfordulhat, hogy jobban tolerálja a szervezet a kecsketej vagy a juhtej-termékeket, mint a tehéntejet. És bár a nyers tejet könnyebb megemészteni és ennélfogva egészségesebb, mint a pasztőrözött tej, akkor is érdemes lehet a tejtermékek kerülését kipróbálni, mivel a kazein, a tejfehérje is kiválthatja a tüneteket.Glutén
Szintén egy fehérje, a glutén - mely gabonákban van jelen - is okozhat ekcémát (más bőrbetegségek mellett). A búza, az árpa, a rozs, az alakor, a tönkölybúza, a kamut glutén alapú gabonák. Három gyakori hely, ahol a rejtett glutén megtalálható: fűszerek, zab és száraz hüvelyesek. Ezért ügyeljen arra, hogy csak minősített gluténmentes termékeket vásároljon. Néhány gluténmentes teljes kiőrlésű gabonával kiválóan helyettesíthetőek: quinoa, köles, amaranát, teff, hajdina és cirok. Ezekből kiváló gluténmentes liszteket is kaphatunk.Tojás
A tojásfehérje is ekcémát okoz sok ember számára. Bizonyos esetekben a fürj, a liba és a kacsa tojás jobban tolerálható, de először minden tojást el kell kerülni.Szója
A szója is ekcéma okozó élelmiszer lehet. A tofu, a szójatej, a szejtán, a miso, a tempeh, az edamame néhány példa a szója tartalmú termékekre. De vigyázat, a rejtett szója megtalálható a polcokon sok feldolgozott élelmiszerben, még felvágottakban is! Vigyázzon az olyan összetevőkre, mint a növényi olaj, a növényi fehérje, mert ezeknek nagy része szója. A rejtett szója az egyik ok arra, hogy ragaszkodjunk egy egyszerű, egészséges étel alapú étrendhez és korlátozzuk a feldolgozott élelmiszereket a lehető legnagyobb mértékben!Mogyoró
A földimogyoró-olaj és a földimogyoró erős allergén, gyakran okoz ekcémát. Sok gyártó egyértelműen felcímkézi, ha az élelmiszerük földimogyorómentes, de nem minden esetben található meg a jelzés a csomagolásokon!Diófélék, csonthéjasok
A diófélék közé tartozik a mandula, dió, pekándió, kesudió, fenyőmag, pisztácia és brazil dió. Bár néhány csonthéjas jól tolerálható, mások lehetnek problémásak, ezért a legjobb, ha először elkerüljük az összes diófélét és újra egyesével fokozatosan illesztjük be őket az étrendünkbe, ha felmerül, hogy ezek közül okozza valamelyik a tüneteket. Az ekcéma komplex probléma és az Ön ekcéma tüneteit csak étkezési változásokkal nem biztos, hogy csökkenteni tudja. Mindenképpen konzultáljon bőrgyógyásszal a megfelelő kezelés, az allergia tesztek elvégzése és a megelőzés tisztázása érdekében!
2017. december 6.