Diétával az ekcéma ellen

diéta ekcéma ellen

Kapcsolódó tünetek:

Ne feledje, hogy a diéták alkalmazása mindig orvosi felügyeletet igényel, kiemelten akkor, ha gyermekek étrendjéről van szó! Az ekcéma elleni harcban szerepe lehet több ételcsoportnak is, ezeket mutatjuk most be. Vannak olyan esetek, amikor az ételek igazi allergiás ekcémát okoznak, de előfordul az is, hogy a már meglévő ekcémás tüneteket rontják. És ne felejtse el azt se, hogy vannak azonnal kialakuló tünetekkel jelentkező ételallergiák is, melyek azonnali orvosi segítséget igényelnek.

Tejtermékek

A tejből, sajtból, joghurtból és tejsavóból készült ételek okozhatják és súlyosbíthatják is az ekcémát. Előfordulhat, hogy jobban tolerálja a szervezet a kecsketej vagy a juhtej-termékeket, mint a tehéntejet. És bár a nyers tejet könnyebb megemészteni és ennélfogva egészségesebb, mint a pasztőrözött tej, akkor is érdemes lehet a tejtermékek kerülését kipróbálni, mivel a kazein, a tejfehérje is kiválthatja a tüneteket.

Glutén

Szintén egy fehérje, a glutén - mely gabonákban van jelen - is okozhat ekcémát (más bőrbetegségek mellett). A búza, az árpa, a rozs, az alakor, a tönkölybúza, a kamut glutén alapú gabonák. Három gyakori hely, ahol a rejtett glutén megtalálható: fűszerek, zab és száraz hüvelyesek. Ezért ügyeljen arra, hogy csak minősített gluténmentes termékeket vásároljon. Néhány gluténmentes teljes kiőrlésű gabonával kiválóan helyettesíthetőek: quinoa, köles, amaranát, teff, hajdina és cirok. Ezekből kiváló gluténmentes liszteket is kaphatunk.

Tojás

A tojásfehérje is ekcémát okoz sok ember számára. Bizonyos esetekben a fürj, a liba és a kacsa tojás jobban tolerálható, de először minden tojást el kell kerülni.

Szója

A szója is ekcéma okozó élelmiszer lehet. A tofu, a szójatej, a szejtán, a miso, a tempeh, az edamame néhány példa a szója tartalmú termékekre. De vigyázat, a rejtett szója megtalálható a polcokon sok feldolgozott élelmiszerben, még felvágottakban is! Vigyázzon az olyan összetevőkre, mint a növényi olaj, a növényi fehérje, mert ezeknek nagy része szója. A rejtett szója az egyik ok arra, hogy ragaszkodjunk egy egyszerű, egészséges étel alapú étrendhez és korlátozzuk a feldolgozott élelmiszereket a lehető legnagyobb mértékben!

Mogyoró

A földimogyoró-olaj és a földimogyoró erős allergén, gyakran okoz ekcémát. Sok gyártó egyértelműen felcímkézi, ha az élelmiszerük földimogyorómentes, de nem minden esetben található meg a jelzés a csomagolásokon!

Diófélék, csonthéjasok

A diófélék közé tartozik a mandula, dió, pekándió, kesudió, fenyőmag, pisztácia és brazil dió. Bár néhány csonthéjas jól tolerálható, mások lehetnek problémásak, ezért a legjobb, ha először elkerüljük az összes diófélét és újra egyesével fokozatosan illesztjük be őket az étrendünkbe, ha felmerül, hogy ezek közül okozza valamelyik a tüneteket. Az ekcéma komplex probléma és az Ön ekcéma tüneteit csak étkezési változásokkal nem biztos, hogy csökkenteni tudja. Mindenképpen konzultáljon bőrgyógyásszal a megfelelő kezelés, az  allergia tesztek elvégzése és a megelőzés tisztázása érdekében!

2017. december 6.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek