Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

2019. december 12.

Kapcsolódó tünetek:

fogfájás

Manapság az egyik legnépszerűbb fogászati esztétikai beavatkozás a fogfehérítés, mely a ragyogó fogak mellett magabiztosságot is varázsol az embernek. Érdemes azonban felkészülni a kezelés előtt, hiszen sok tévhit kering körülötte.

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

A fogak elszíneződésének hátterében számos ok állhat, legtöbbször azonban a fogkő, illetve bizonyos gyógyszerek hatására válhat sárgássá a fogsor. Emellett kávé, kóla, tea és vörösbor rendszeres fogyasztása, a dohányzás, illetve az elhanyagolt szájhigiénia is nyomot hagyhat rajta. Ma már számtalan, otthon is elvégezhető fogfehérítő módszer létezik, ám kétségtelenül a szakember által felügyelt a legbiztonságosabb. A fogak fehérítésére peroxid tartalmú anyagokat használnak, de a hatásfok minden esetben a felhasznált anyag koncentrációjától függ. Ezt a 8 dolgot azonban mindenképpen tudnia kell a fogfehérítésről.

  • Minden esetben konzultáció

Az elszíneződött fogakat a fogorvosok mindig felmérik, illetve meghatározzák az elszíneződés okát is. Fontos, hogy részt vegyünk a konzultáción, hiszen itt kapjuk meg a kezeléshez nélkülözhetetlen információkat.

  • Szigorú diéta

A fogfehérítő kezelés után 10-14 napig kerülni kell azokat az élelmiszereket és italokat, melyek színesek, mert ezek újra megfoghatják a kezelt fogakat. Ilyen étel és ital lehet a paradicsom, a vörösbor vagy a vörös húsok.

  • Élő vagy műfogak

Csak a páciens saját fogai lesznek világosabbak, a meglévő koronák, tömések, héjak nem. Amennyiben fogfehérítés előtt töméssel vagy pótlással rendelkezünk, a fogfehérítés nem akadály, ám ebben az esetben cserélni kell az említett tömést vagy pótlást.

  • Érzékenység

A kezelés után néhány napig eltérő fokú fogérzékenység léphet fel. Ez az érzékenység az érzékeny fogak kezelésére való fogkrémmel csökkenthető. Az érzékenység néhány nap múlva nyomtalanul megszűnik, de érdemes tudni róla.

  • Ideiglenes megoldás

A fogfehérítés hatásának hossza, illetve a kialakított új fogszín tartóssága minden egyes páciens esetében egyedi. Erősen befolyásolják a kezelés tartósságát szokásaink és táplálkozásunk.

  • Ismétlés lehetősége

Abban az esetben, ha újra sötétedni kezdenek fogaink, a fogfehérítés megismételhető.

  • Nem azonnali az eredmény

Fontos tudni, hogy a végleges fogszín a kezelés befejezése utáni 12-24 órában stabilizálódik, addig pedig a fogfehérítő folyamat nem zárult le.

  • Otthon is kipróbálható

A legtöbb fogászatban elérhetők olyan egyedi csomagok, melyekkel 5-8 napon keresztül, előre megszabott instrukciók alapján, magunk tehetünk fogaink fehérsége érdekében.

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

A bölcsességfogakkal kapcsolatban rengeteg tévhit kering, melyeket a cikkünkkel végleg szeretnénk eloszlatni. Íme, a 9 legelterjedtebb tévhit.

Mi a teendő foghúzás után?

Mi a teendő foghúzás után?

A legtöbben rettegünk a fogorvostól, ez a félelem pedig tovább erősödik, ha foghúzásra kerül sor. Lássuk, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy minél előbb meggyógyuljunk, és minél szerencsésebben vészeljük át a kezelés utáni időszakot.

Mit jelent, ha fogmosáskor vérzik a fogunk?

Mit jelent, ha fogmosáskor vérzik a fogunk?

A fogínyvérzés nem jár fájdalommal, azonban igen kellemetlen, továbbá komoly következményei is lehetnek. Utána kell járni az okoknak, nehogy valami nagyobb probléma legyen belőle.

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A szájápolás elengedhetetlen része a mindennapoknak, hiszen mindenkinek csak egészséges és szép fogakkal lehet teljes a megjelenése. Ha a fogak romlani kezdenek, azonnal fogorvoshoz érdemes fordulni, de az alapos és rendszeres szájápolás képes megelőzni a fogproblémák nagy részét.

Mit ne tegyünk fogmosáskor?

Bár jobb esetben hosszú évek óta naponta többször is tesszük, sokan mégis helytelenül. Íme néhány fontos tudnivaló, avagy mit NE tegyünk fogmosáskor!?

Összes cikk Fog- és szájápolás témában