Milyen sűrűn és mikor kell fogat mosni?

Milyen sűrűn és mikor kell fogat mosni?

Kapcsolódó tünetek:

Gyerekkorunkban egy dolgot biztosan megtanultunk: rendszeresen és elég sokáig kell fogat mosni, különben lyukasak lesznek, meg kipotyognak a fogaink. De mit jelent az, hogy rendszeres? És egyálalán: mit jelent az, hogy elég ideig, ha a fogmosásról beszélünk? Azt kell mondanunk, hogy olyan általános válasz, ami minden egyes ember szempontjából igaz lenne, nem is létezik. Hiszen a fogmosás hosszát vagy gyakoriságát több tényező is alakíthatja. Viszont azért van pár alap dolog, amit mindenkinek érdemes betartania!

Mikor és hányszor?

A szakemberek azt mondják, hogy az egészséges fogsorral rendelkező embernek elégséges, ha naponta kétszer megmossa a fogát. Ez a szokott reggeli és esti alkalmat jelenti, amiből az esti a különösen fontos. Ilyenkor ugyanis mindenképpen ajánlott eltávolítani a lepedéket, mert alvás közben nem termelődik olyan mennyiségű nyál, mint nappal, ezért nem tudja kellően semlegesíteni a száj lepedék okozta savasságát. A sok sav pedig árthat a fogzománcnak. Arról nem is beszélve, hogy az óvatlanul otthagyott lepedék fogszuvasodáshoz, íngyulladáshoz vezethet. Akik valamilyen fogbetegségben szenvednek, esetleg koronájuk, pótlásuk, vagy fogszabályzójuk van, ennél gyakrabban kell, hogy fogat mossanak. Ezt tulajdonképpen a fogorvos segíthet személyre szabni, de az biztos, hogy több lesz két alkalomál. Ilyenkor ugyanis a nagyobb étkezések, de a nasik után sem árt az alapos fogmosás.

Arra viszont figyeljünk, hogy savas, rostos ételek és italok után legalább 30 percig ne mossunk fogat. A sav ugyanis oldja a fogzománcot, és ha erre rádolgozunk fogkefével és fogkrémmel, megsérthetjük azt. Jó az is, ha mondjuk ilyen étel után napközben csak rágózunk. A cukormentes rágó segíti a nyáltermelést, a nyál pedig ugye semlegesíti a savakat.

Mennyi ideig?

Úgy tartják, hogy másfél percig legalább fogat kell mosni, hogy legyen értelme. De sok fogorvos szerint jobb, ha 2-3 percig is eltart a művelet. Így lehet ugyanis annyiszor átsikálni a fogakat és az íny tövét, hogy a lepedék tényleg távozzon. Lehet akár órával mérni is, mert amikor fogat mosunk, nem feltétlenül érzékeljük valósan az időt. Elektromos fogkefénél egy perccel legalább tovább kell mosni, mert ott kisebb fej dolgozik, mint a normál fogkefék esetében. A fogpótlásokat, koronákat pedig szintén tovább érdemes finoman sikálni.
2017. július 31.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek