Mi a teendő foghúzás után?

Mi a teendő foghúzás után?

Kapcsolódó tünetek:

Általános információk és tippek Foghúzás után szükségünk lesz pár nap pihenőre. A sebgyógyulás meggyorsítására, a panaszok enyhítésére és a fertőzésveszély csökkentésére az alábbi tippeket ajánlott megfogadni:
 • A foghúzás utáni 24 órában pihenjünk, kerüljük a fizikai megerőltetést és ne emelgessünk. Mindenféle aktivitást csökkentsünk a minimumra.
 • Ne feküdjünk hanyatt, hanem éjszaka is próbáljunk egy félig ülő pozícióban aludni. Ellenkező esetben sokkal tovább vérezhet a fog helye.
Miket kerüljünk foghúzás után?
 • Autóvezetés: Foghúzás után zavar léphet fel a keringésünkben, így biztonság kedvéért inkább ne vezessünk. Ha mindenképp autóba kell ülnünk, inkább kérjünk meg valakit, hogy vigyen el és szállítson is haza.
 • Étkezés: Amíg még hat a helyi érzéstelenítő, ne együnk semmit, hiszen a zsibbadás miatt véletlenül elharaphatjuk a szánkat vagy a nyelvünket, de akár a sebet is megsérthetjük.
 • Tejtermékek: A húzást követő 3 napban a baktériumtartalmuk miatt ne fogyasszunk tejtermékeket és tojást.
 • Nikotin: A beavatkozás után 48 órán át nem szabad dohányozni, ugyanis ez a rossz szokás lelassítja a sebgyógyulást.
 • Alkohol: Az alkohol fogyasztása szintén nem javasolt, így a foghúzást követően legalább 2 napig mellőzzük az ilyen fajta italokat.
 • Kávé és fekete tea: Ezt a két forró italt is kerülnünk kell egy ideig, ugyanis ezek fogyasztása vérbőséget okozhat.
 • A seb érintése: Soha ne piszkáljuk a fog helyét, hagyjuk, hogy magától gyógyuljon. Fogmosáskor is legyünk nagyon óvatosak, és eleinte mellőzzük az érintett résznek a tisztítását.
Mire figyeljünk foghúzás után? Duzzanatok Normális keretek közt teljesen megszokott jelenség, hogy megduzzad az érintett terület. A legjobb, amit tehetünk, ha jegeljük. Ehhez tekerjünk egy konyharuhába némi jeget vagy egy jégakkut, és ezt hagyjuk kb. 10 percig a duzzanaton. Ezután pihentessük, majd ismét jegelhetjük az adott részt. Fájdalom Az egy teljesen normális jelenség, ha a foghúzás utáni első pár napban fáj a fogunk helye. Ennek enyhítésére speciális fájdalomcsillapítókat szoktak felírni a fogorvosok. Amennyiben azonban nem javulnak a panaszok, akkor azonnal keressük fel a kezelőorvosunkat, aki meg tudja nézni, hogy minden rendben van-e, és nem lépett-e fel valamilyen komplikáció. Vérdugó A vérdugó nagyon fontos a gyógyulás szempontjából, így azt semmiféleképpen se távolítsuk el, hiszen ebből fog kialakulni az új csont. Arra is figyelnünk kell, hogy öblögetés következtében se essen ki. Amennyiben mégis eltűnne, akkor száraz fogmedergyulladás lehet a következménye, ami súlyos fájdalmakkal jár. Foghúzás utáni panaszok – Mikor menjünk orvoshoz? Az első 24 órában számoljunk azzal, hogy fájdalmaink lesznek, esetleg felduzzad az arcunk, vagy enyhén vérzik a seb. Ezek a panaszok eleinte teljesen normálisak, ha azonban a foghúzás után több mint 4 órával, fájdalomcsillapítók ellenére is szenvedünk a fájdalmaktól, mindenféleképpen keressük fel a fogorvosunkat.

Az alábbi panaszok esetén is azonnal menjünk orvoshoz:
 • Láz vagy hidegrázás, hiszen ezek valamilyen fertőzésre utalnak
 • Émelygés és hányás
 • Kipirosodás, duzzanat vagy nagymértékű folyás a sebből
 • Köhögés, légszomj, mellkasi fájdalmak
 • Ha a vérdugó egyszerűen eltűnik, ami nagyon intenzív fájdalommal társul
Meddig tart a sebgyógyulás? A kezdeti gyógyulási fázis 1-2 hétig tart. Ez idő eltelte után elméletileg már annyira begyógyult a seb, hogy ismét a szokott módon moshatjuk a fogainkat és étkezhetünk. Amennyiben viszont az állkapocscsont is meg lett bolygatva a húzás során, tovább is eltarthat a gyógyulás.
2020. október 7.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek