Fájdalomcsillapító tapaszok

2013. december 18.

Kapcsolódó tünetek:

ízületi fájdalom

Az orvoslás egyik legfontosabb feladata a fájdalomcsillapítás.

Fájdalomcsillapító tapaszok

A gyógyszertudomány fejlődésével az eltérő eredetű fájdalmak csillapítására különböző működési elvű készítményeket fejlesztettek ki. A fájdalomcsillapítók nagy családján belül az egyik lényeges csoport az úgynevezett bőrön keresztüli rendszerek (transdermal therapeutic system), a tapaszok csoportja.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Algopyrin 500 mg tabletta 20x

  Algopyrin 500 mg tabletta 20x

  <p>Hatékony segítség többféle típusú, erős vagy egyéb kezelésre nem reagáló fájdalmak és láz csillapítására. Hatása legalább 4-6 órán keresztül tart.</p>

  2 599 Ft

A tapaszok lényege

fcst301

A Gyógyszerkönyv definíciója szerint: “A bőrön keresztül ható transzdermális tapaszok egy vagy több hatóanyagot tartalmazó, különböző méretű, flexibilis gyógyszerkészítmények. A transdermalis tapaszokat az ép bőrfelületen alkalmazzák azzal a céllal, hogy a hatóanyago(ka)t a bőrön keresztül juttassák a keringésbe.”

Az 1970-es évek végén és a 80-as évek elején kezdődött meg az úgynevezett szabályozott és programozott gyógyszerleadás technológiai kivitelezhetőségének kutatása. A szabályozott hatóanyag leadás alatt azt értjük, hogy az adott gyógyszerforma képes a terápiás hatás szabályozására. A TTS-ket kifejlesztő szakemberek el tudták érni, hogy a tapaszokba bezárt hatóanyag adott időn belül, adott sebességgel váljon szabaddá, és a bőr hámrétegén illetve irha rétegén áthatolva jusson el a bőrben futó kicsi erekig. Az érfalakon átjutó hatóanyag a vér útján a szervezet legkülönfélébb pontjaira képes eljutni.

A tapaszok előnyei és hátrányai

 • A gyógyszerek ebben a formában történő alkalmazása esetén jobb eredmény érhető el, mint a hagyományos, orálisan szedhető készítményeknél.
 • A tapaszok esetén a gyomor-bél traktus és a máj kikerülésével a hatóanyagok itt lezajló változásai, illetve az ezen traktusokat érintő mellékhatások elkerülhetőek.
 • A keringésbe jutás nem pulzáló, hanem folyamatos.
 • Ép bőrfelület esetén minimális az alul- vagy túladagolás veszélye, lévén hogy a hatóanyag felszabadulása szabályozott.
 • A készítmény eltávolításával a gyógyszerhatás egyszerűen megszüntethető.
 • Könnyen alkalmazható hányással járó kórképek esetén.
 • Májkímélő gyógyszeres megoldásnak bizonyulnak.
 • A tabletták lenyelésére képtelen, magatehetetlen pácienseknél is alkalmazhatóak.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Említést kell még tenni a tapaszok hátrányairól is:

 • Nagy molekulák számára ez a beviteli mód nem alkalmas.
 •  A tapaszok nem minden bőrtípushoz tapadnak megfelelően.
 • A tapasz ragasztórétege néhány betegnél bőrirritációt válthat ki.

A gyógyszeres és gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású fájdalomcsillapító tapaszok

Patikai forgalomban, vény nélkül kapható, diclofenak hatóanyagot tartalmazó TTS rendszerek a Flector és az Algoplast tapasz. Előnyük, hogy méretre vághatóak, a hatóanyag felszívódása gyors, és akár 12 vagy 24 órán át képesek a beteg tüneteinek enyhítésére.

Speciális terület a fájdalomcsillapító tapaszokon belül a kábítószer tartalmú TTS rendszerek. Az orvosok ezeket a készítményeket daganatos betegek fájdalmának csillapítására, illetve súlyos mozgásszervi panaszok esetén írják fel betegeiknek.

Gyógyhatású készítmények közül a leggyakrabban keresettek a Salonplas és a Tigris tapaszok, fájdalom- gyulladáscsökkentő és izomlazító hatásuk miatt. Viszonylag új gyógyhatású termék a kapszaicin tartalmú fájdalomcsillapító tapasz.

4 mindennapi mozdulat, mely később fájdalommal járhat

4 mindennapi mozdulat, mely később fájdalommal járhat

A reggeli kávéfőzéstől kezdve a munkába induláson keresztül az esti rendrakásig mindennap több száz dolgot csinálunk, amihez testünk mozgatására van szükség. Ezek közül néhány komoly következményekkel járhat izmaink egészségére nézve.

5 természetes fájdalomcsillapító

5 természetes fájdalomcsillapító

Mutatunk néhány természet nyújtotta fájdalomcsillapítót, melyet bármikor használhat, és nagy valószínűséggel otthonában is megtalál.

Fájdalomcsillapítás krém vagy tabletta

Fájdalomcsillapítás: krém vagy tabletta?

Gyakran nyúlunk fájdalomcsillapító krémek után, ha valami sajog. Jól tesszük, hiszen nem kell elviselnünk a fájdalmat. Az ízületi panaszok esetében pedig fontos is a fájdalomcsillapítás. De ha a krém nem elég hatékony, váltsunk-e gyógyszerre?

Fájdalomcsillapító fajták

Fájdalomcsillapító fajták

A fájdalom sokféle lehet, és nem mindig van szükség a csillapítására. Ám, amikor már nagymértékben zavarja közérzetünket és mindennapjainkat is, akkor be kell avatkozni és fájdalomcsillapító szükséges. De mikor, milyen módszer a leghatékonyabb?

Így csillapítható a fájdalom csonttörések esetén

Akinek tört már el csontja, pontosan tudja, hogy nem csak az a fontos, hogy a csont szépen összeforrjon, hanem az is, hogy a közben fellépő fájdalmat csillapítsuk. Olyan hatékonyan, hogy az ne okozzon problémát közvetlen a törés után és a gyógyulás alatt se. De hogyan elehet ezt a legjobban elérni? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!