Fájdalomcsillapító tapaszok

2013. december 18.

Kapcsolódó tünetek:

ízületi fájdalom

Az orvoslás egyik legfontosabb feladata a fájdalomcsillapítás.

Fájdalomcsillapító tapaszok

A gyógyszertudomány fejlődésével az eltérő eredetű fájdalmak csillapítására különböző működési elvű készítményeket fejlesztettek ki. A fájdalomcsillapítók nagy családján belül az egyik lényeges csoport az úgynevezett bőrön keresztüli rendszerek (transdermal therapeutic system), a tapaszok csoportja.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A tapaszok lényege

fcst301

A Gyógyszerkönyv definíciója szerint: “A bőrön keresztül ható transzdermális tapaszok egy vagy több hatóanyagot tartalmazó, különböző méretű, flexibilis gyógyszerkészítmények. A transdermalis tapaszokat az ép bőrfelületen alkalmazzák azzal a céllal, hogy a hatóanyago(ka)t a bőrön keresztül juttassák a keringésbe.”

Az 1970-es évek végén és a 80-as évek elején kezdődött meg az úgynevezett szabályozott és programozott gyógyszerleadás technológiai kivitelezhetőségének kutatása. A szabályozott hatóanyag leadás alatt azt értjük, hogy az adott gyógyszerforma képes a terápiás hatás szabályozására. A TTS-ket kifejlesztő szakemberek el tudták érni, hogy a tapaszokba bezárt hatóanyag adott időn belül, adott sebességgel váljon szabaddá, és a bőr hámrétegén illetve irha rétegén áthatolva jusson el a bőrben futó kicsi erekig. Az érfalakon átjutó hatóanyag a vér útján a szervezet legkülönfélébb pontjaira képes eljutni.

A tapaszok előnyei és hátrányai

 • A gyógyszerek ebben a formában történő alkalmazása esetén jobb eredmény érhető el, mint a hagyományos, orálisan szedhető készítményeknél.
 • A tapaszok esetén a gyomor-bél traktus és a máj kikerülésével a hatóanyagok itt lezajló változásai, illetve az ezen traktusokat érintő mellékhatások elkerülhetőek.
 • A keringésbe jutás nem pulzáló, hanem folyamatos.
 • Ép bőrfelület esetén minimális az alul- vagy túladagolás veszélye, lévén hogy a hatóanyag felszabadulása szabályozott.
 • A készítmény eltávolításával a gyógyszerhatás egyszerűen megszüntethető.
 • Könnyen alkalmazható hányással járó kórképek esetén.
 • Májkímélő gyógyszeres megoldásnak bizonyulnak.
 • A tabletták lenyelésére képtelen, magatehetetlen pácienseknél is alkalmazhatóak.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Flector 140 mg gyógyszeres tapasz 5x

  Flector 140 mg gyógyszeres tapasz 5x

  <p>A Flector 140 mg gyógyszeres tapasz diklofenák-epolamin hatóanyagot tartalmazó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású készítmény. Az inak, szalagok, izmok és ízületek sérülése (ficam, zúzódás, rándulás, húzódás) következtében fellépő fájdalom és gyulladás helyi kezelésére szolgál. Alkalmazható helyi (lokális) reumás megbetegedések, pl. ínhüvelygyulladás, ízület környéki gyulladások, teniszkönyök, a gerinc nem gyulladásos ízületi betegsége és a kéz-váll tünet-együttes kezelése esetén.</p>

  3 299 Ft
 • Salonpas 105 mg/31,5 mg gyógyszeres tapasz 5x

  Salonpas 105 mg/31,5 mg gyógyszeres tapasz 5x

  <p>Az izmok és az ízületek megerőltetés és rándulás okozta fájdalmának tüneti enyhítésére szolgál.</p>

  3 899 Ft
 • Salonpas fájdalomcsillapító gyógytapasz 2x

  Salonpas fájdalomcsillapító gyógytapasz 2x

  1 499 Ft

Említést kell még tenni a tapaszok hátrányairól is:

 • Nagy molekulák számára ez a beviteli mód nem alkalmas.
 •  A tapaszok nem minden bőrtípushoz tapadnak megfelelően.
 • A tapasz ragasztórétege néhány betegnél bőrirritációt válthat ki.

A gyógyszeres és gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású fájdalomcsillapító tapaszok

Patikai forgalomban, vény nélkül kapható, diclofenak hatóanyagot tartalmazó TTS rendszerek a Flector és az Algoplast tapasz. Előnyük, hogy méretre vághatóak, a hatóanyag felszívódása gyors, és akár 12 vagy 24 órán át képesek a beteg tüneteinek enyhítésére.

Speciális terület a fájdalomcsillapító tapaszokon belül a kábítószer tartalmú TTS rendszerek. Az orvosok ezeket a készítményeket daganatos betegek fájdalmának csillapítására, illetve súlyos mozgásszervi panaszok esetén írják fel betegeiknek.

Gyógyhatású készítmények közül a leggyakrabban keresettek a Salonplas és a Tigris tapaszok, fájdalom- gyulladáscsökkentő és izomlazító hatásuk miatt. Viszonylag új gyógyhatású termék a kapszaicin tartalmú fájdalomcsillapító tapasz.

4 mindennapi mozdulat, mely később fájdalommal járhat

4 mindennapi mozdulat, mely később fájdalommal járhat

A reggeli kávéfőzéstől kezdve a munkába induláson keresztül az esti rendrakásig mindennap több száz dolgot csinálunk, amihez testünk mozgatására van szükség. Ezek közül néhány komoly következményekkel járhat izmaink egészségére nézve.

5 természetes fájdalomcsillapító

5 természetes fájdalomcsillapító

Mutatunk néhány természet nyújtotta fájdalomcsillapítót, melyet bármikor használhat, és nagy valószínűséggel otthonában is megtalál.

Fájdalomcsillapítás krém vagy tabletta

Fájdalomcsillapítás: krém vagy tabletta?

Gyakran nyúlunk fájdalomcsillapító krémek után, ha valami sajog. Jól tesszük, hiszen nem kell elviselnünk a fájdalmat. Az ízületi panaszok esetében pedig fontos is a fájdalomcsillapítás. De ha a krém nem elég hatékony, váltsunk-e gyógyszerre?

Fájdalomcsillapító fajták

Fájdalomcsillapító fajták

A fájdalom sokféle lehet, és nem mindig van szükség a csillapítására. Ám, amikor már nagymértékben zavarja közérzetünket és mindennapjainkat is, akkor be kell avatkozni és fájdalomcsillapító szükséges. De mikor, milyen módszer a leghatékonyabb?

Így csillapítható a fájdalom csonttörések esetén

Akinek tört már el csontja, pontosan tudja, hogy nem csak az a fontos, hogy a csont szépen összeforrjon, hanem az is, hogy a közben fellépő fájdalmat csillapítsuk. Olyan hatékonyan, hogy az ne okozzon problémát közvetlen a törés után és a gyógyulás alatt se. De hogyan elehet ezt a legjobban elérni? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!