Természetes fájdalomcsillapítás

Természetes fájdalomcsillapítás

Kapcsolódó tünetek:

Gyógynövények, hatóanyagok sokasága áll rendelkezésünkre, ha valamilyen fájdalom kínoz bennünket. Íme, néhány a teljesség igénye nélkül.

Teák

A sokféle zsályafaj közül gyógyításra leginkább alkalmas az orvosi zsálya. Néhol növényi aszpirinnek is nevezik.

A zöld, fekete, csipkebogyó- és a rooibos teát javasolt fogyasztani köszvény, fibromyalgia vagy ízületi panaszok esetén is. Ezek a teák nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánst, melyek visszaszorítják szervezetünkben a gyulladásos folyamatokat. A fekete tea egyébként érösszehúzó hatású is.

Hatalmas hasznát vehetjük a kamillateának is: nemcsak a depresszió és az idegesség kezelésében és eltüntetésében segít, hanem a népi gyógyászat például emésztési problémák esetén is nagy hasznát veszi gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató és izomlazító hatása miatt.

Ételek fájdalom ellen

Gondolhatnánk, hogy a leggyorsabb módja a fej- és nyakfájás enyhítésének, ha bekapunk egy pirulát, de más módszerek is léteznek, íme a hat legjobb természetes gyógyír:

Cseresznye: izom- és ízületi fájdalmakra kiváló, tele van antioxidánssal. Javasolt dózis:45 friss szem, naponta

Joghurt: a joghurtban található lactobacillusok segítik az emésztést, enyhítik a gyulladást és a gyomorgörcsöket. Javasolt dózis: 1 csészényi, naponta.

Gyömbér: hatékony a köhögés, megfázás ellen. Kutatások igazolják, hogy a gyömbér teaként fogyasztva jelentősen csökkenti az émelygést, a tengeribetegséget és az izomfájdalmakat. Javasolt dózis: negyed teáskanál, naponta.

Kurkuma: naponta 1-2 gramm kurkuma segíti az idegsejtek működését, és csökkenti az ízületi gyulladást. Javasolt dózis: egyharmad teáskanál, naponta.

Makréla, tonhal: a halak gazdagok az alapvető tápanyagokban, a makréla és a tonhal például segíthet enyhíteni a hátfájást, és javítja a hangulatot. Javasolt dózis: 2-3 adag (30 g), naponta

Vitaminok, ásványi anyagok fejfájás ellen

Ha csak néhányszor kínoz minket fejfájás egy hónapban, érdemes inkább a megelőzésre figyelni és a vitamin-, táplálék kiegészítőkre koncentrálni.

Magnézium: javasolt a napi 400 milligrammos bevitel magnéziumhiány esetén, vesebetegek előtte konzultáljanak az orvosukkal.

Acsalapu gyökér: vizsgálatok szerint, akik napi kétszer 75 milligrammnyit vittek be szervezetükbe, azoknál felére csökkent a migrének száma. Terhesség és májbetegség esetén nem javasolt a fogyasztása.

Koenzim Q10: megtalálható húsokban és a tengeri „herkentyűkben”. Fokozza az agy anyagcserét. Javasolt 100 milligramm bevitele, naponta háromszor.

B-vitamin: felgyorsítja az agy anyagcseréjét és hatásos a migrén ellen. Naponta 400 milligramm szedése ajánlott.

2016. október 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek