A Crohn-betegség

crohn-betegség

Kapcsolódó tünetek:

A betegség nem mindig egyformán kezdődik. Lehet csak folyamatos hasmenés, de jelentkezhet igen erős hasi fájdalommal, véres hasmenéssel is. Emellett a betegek étvágya csökken, és gyorsan akár nagy mértékben is lefogynak. Általában a betegek emésztése sem jó, és a tápanyagok sem tudnak rendesen felszívódni. Súlyos formájában szenvedőknél néha két-három napig lázas állapot áll fenn. Minden betegnél más és más a kór lefolyása, sokaknál vannak tünetmentes időszakok is, majd visszatérnek a hasi fájdalmak és hasmenés, majd ismét tünetmentes időszak következik.

Tünetek

A Crohn-beteg páciensek első panaszai általában a nagyon súlyos hasmenés és a gyakori hasi fájdalom. A betegség fokozatosan is kialakulhat, de előfordulhat, hogy minden jel nélkül egyik napról a másikra jelentkezik. Mivel a bél gyulladt, a bél sejtjei rengeteg sót és vizet választanak ki magukból, ami hasmesés formájában távozik. A vastagbél nem tudja teljesen felszívni a folyadékot, ezért hasmesés alakul ki, amelyet görcsös hasi fájdalom kísér. Enyhe esetben napi többször is van széklete a betegnek, súlyos esetben tíznél többször is előfordulhat a hasmenés, ami akár a napi rutint is erősen rontja. A gyulladás és a kifekélyesedés a bélben egy idő után bélfali duzzanatot és hegesedést eredményez, ami a bélrendszer mozgására is hatással van. Ha a bélrendszer nem tud rendesen mozogni, tovább fokozza az amúgy is fennálló fájdalmas görcsöket.

A véres széklet is gyakori, magától is vérezhet a gyulladt terület, és felsértve is lehet, ugyanis a bélen keresztülhaladó tápanyag a gyulladt szövetek vérzését idézi elő. Ha a betegség súlyos fajtája áll fenn a páciensnél, a vérzés kifejezetten erős lehet. Gyakori még a sipolyképződés, súlyos esetben tályogképződés is megfigyelhető.

A betegség oka és kezelése

A betegség oka nem teljesen tisztázott. Mindenképpen kell a kialakuláshoz genetikai hajlam, de kialakulását segíthetik bizonyos bélfertőzések, autoimmun folyamatok. Bár a betegség nem stressz alapú, a stresszes életmód és a helytelen táplálkozás sokat ronthat rajta. A Crohn-betegségben szenvedőknek érdemes odafigyelnie arra, hogy stresszmentesen éljenek, illetve olyan ételeket fogyasszanak, amelyek kímélik a gyomrot és a beleket. A Crohn-betegség kortól és nemtől függetlenül kialakulhat, azonban leggyakrabban 20-30 éves kor között diagnosztizálják, és gyakran öröklik a közeli családtagok a betegséget. A dohányosoknál sokkal gyakoribb a betegség, ezért akinek hajlama van a bélbetegségre, feltétlenül le kell szoknia a dohányzásról. Ha a páciensnél észrevették a Crohn-betegséget, az orvos figyelmezteti arra, hogy le kell tennie a cigarettát, ugyanis a kezelés eredményességén ronthat a dohányzás. A diagnózis felállítása nem könnyű feladat. Labor vizsgálatok, széklet tenyésztés, hasi ultrahang vizsgálat és vastagbél tükrözés elengedhetetlen a Crohn betegség kimondásához. Erre a gyulladásos bélbetegségre egyelőre nincs olyan gyógymód, ami teljesen meggyógyítaná, de folyamatos gyógyszerszedéssel (szteroid, immunmodulátor, biológiai kezelés), egyénre szabott diétával, csökkenthetőek a tünetek, és panaszmentességet is el lehet érni.

 
2017. október 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek