Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

emésztés karácsonykor

Kapcsolódó tünetek:

Mértékletesség

A karácsony valahogy a legtöbb ember fejében egyenlő a kidurranásig tartó nagy lakomákkal. Pedig ennek egyáltalán nem kellene így lennie. Ha egész évben tudott mértéket tartani, tegyen most is így. Pláne, ha olyan dolgokat eszik, amiket hetek, hónapok óta nem. Bőven elég 3 helyett egy szelet rántott hús, és fél tálca sütemény helyett 1-2 darab is.

Sok folyadék

Most se felejtsen el kellő mennyiségű buborékmentes vizet inni. Reggel, ébredés után is ez legyen az első, óránként igyon meg 2 decit és mindig, amikor étkezésre kerül a sor, kezdje azt is egy nagy pohár vízzel. Hamarabb jön a teltségérzet, így nem tudja – vagy legalábbis nehezebb lesz – túlenni magát, ráadásul a víz segít, hogy ne lassuljon le az emésztés.

Rostok

Most is nagyon fontosak a rostban gazdag ételek, egyen minél több nyers gyümölcsöt – akár édesség helyett is - és teljes kiőrlésű pékárukat. Köretnek pedig a megszokott sültkrumpli helyett válasszon inkább friss zöldségekből készült salátát.

Buborékmentesség

Szinte már alap, hogy vízből a szénsavmenteset fogyasztjuk, viszont érdemes a szénsavas üdítőket is inkább rostos gyümölcslevekre cserélni, és sör vagy pezsgő helyett is inkább valami buborékmentes italt inni.

Puffasztót ne!

Ha szeretné magát néhány kellemetlen pillanattól megóvni, akkor kerülje az olyan puffasztó élelmiszereket, mint a kukorica, a bab és így tovább. Ha viszont tudja, hogy nem fogja tudni megállni ezeknek a fogyasztását, mindenképp készüljön fel valamilyen puffadás elleni készítménnyel.

Ne kísérletezzünk

Ne most próbáljon ki olyan új dolgokat, amelyeket korábban nem fogyasztott. Nem tudhatja, mire, hogyan hat a szervezete. Ha mégis megteszi, ne felejtse az első pontot és egy-két kóstoló falat (korty) után álljon meg.

Mozogjunk

Nyilván ne szenteste akarjon maratont futni. Persze, ha jól esne, akkor megteheti, de a lényeg, hogy olyankor, amikor többet és esetlegesen hizlalóbbakat eszik, semmiképp ne tetézze még azzal, hogy a mozgással is leáll. Ha kevésbé intenzíven is, de ilyenkor is sportoljon, ha tud, legalább napi 20-30 percet.

Irány a levegő

És ha sportra nem is jut ideje, akkor délelőttönként vagy az ebéd utáni szieszta helyett inkább sétáljon egy nagyot a friss levegőn. Bár ilyenkor úgy érzi, hogy a nagy evés után nem vágyik másra, mint egy nagy alvásra, valójában magának is és emésztésének is jót fog tenni egy kiadós séta.

2020. november 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek