Cink és szelén együttes szerepe

2013. szeptember 18.

Kapcsolódó tünetek:

ásványianyag-hiány

Együttesen erősebb a hatásuk, mint külön-külön kifejtett hatásaik összege.

A C-vitamin a legszélesebb körben fogyasztott vitaminunk, ugyanakkor a cink és a szelén (nyomelemek) egészségvédő hatásait sem szabad elfelejtenünk. Ezek az ásványi anyagok is, úgy, mint a C-vitamin, antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szabadgyökök károsító hatásaival szemben. Fontos szerepük van többek között az anyagcserében, az immunrendszer védelmében, a koleszterin- és vércukorszint szabályozásában és a szép bőr megtartásában. A stresszes életmód, a dohányzás, néhány gyógyszer (pl. fogamzásgátlók, aspirin), lázas állapotok, idős kor és terhesség növelhetik a szükségletet.

Együtt alkalmazva szinergista hatásúak. Ez azt jelenti, hogy együttesen erősebb a hatásuk, mint külön-külön kifejtett hatásaik összege. Mindencink_benu301 korcsoport számára előnyös, ha ezeket az ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket szedi, de külön figyelniük kell a megfelelő pótlásra a fogyókúrázóknak, a vegetáriánusoknak, a várandósoknak és a dohányosoknak. Szedésükkel azonban nem szabad túlzásba esni, hiszen kellemetlen mellékhatások léphetnek fel, például hasmenés, hányás, étvágytalanság és fejfájás.

Köztudomású, hogy a C-vitamin többek között segít megelőzni a különböző vírusos vagy bakteriális megbetegedéseket, gyorsítja a gyógyulást, megakadályozza a rákkeltő anyagok (nitrozaminok) képződését, elősegíti a vér „rossz” LDL-koleszterinszintjének csökkenését. A szervezet C-vitamin igénye különösen fokozott terhességben, szoptatáskor, dohányosoknál, fertőzések, műtétek során.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A cink szintén egy antioxidáns, számos enzim és az inzulin alkotórésze. Csökkenti a koleszterin lerakódásokat. Fontos szerepe van a szénhidrát-, a zsír-, a fehérje- és a nukleinsav-anyagcserében. Részt vesz az immunrendszer működésében, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, gyorsítja a sebgyógyulást, segít a prosztatapanaszok elhárításában. Nagyobb cinkbevitelre van szüksége annak, aki B6-vitamint szed nagy adagban, aki cukorbeteg vagy nem veti meg az alkoholt, valamint vegetáriánusoknál a csökkentett húsfogyasztás sem mindig fedezi a szükségletet. A cink-kelát a cinkbevitel legjobb formája, de megtalálható valamennyi jó multivitamin-készítményben. A napi beviteli mennyiség nem lehet több mint 40 mg, hiszen nagy mennyiségben csökkenti a „jó” HDL-koleszterinszintet.

A szelén is antioxidáns, lassítja a szövetek oxidáció általi öregedését. Megakadályozza többek között a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint egyes daganatok kifejlődését. Fontos szerepe van a sejtmembrán épségének a fenntartásában a glutation-peroxidáz nevű enzim alkotórészeként. Közrejátszik más endogén védekező mechanizmusok és antioxidánsok (pl. E- és C-vitamin) működésében, az immunrendszer erősítésében, a pajzsmirigyhormonok aktivizálásában, a vér HDL-koleszterinszintjének emelésében. Terméketlen férfiak termékenységét is növelheti. Hiánytünet lehet az ellenállóképesség gyengülése.

A vashiány tünetei és kezelése

A vashiány tünetei és kezelése

A vashiány vérszegénységet okoz, ami súlyos problémákhoz is vezethet. A vas a vörösvérsejtek hemoglobinjában és több enzimünkben is jelen van, így alacsony szintje az egész szervezetet érinti.

Vitaminkisokos – Mit, mennyit, mire?

Vitaminkisokos – Mit, mennyit, mire?

A vitaminok olyan anyagok, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk mindennapi egészséges működéséhez. Cikkünkben összeszedtük, melyek közülük a legfontosabbak, mire használja őket testünk, és mennyi az ajánlott mennyiség belőlük.

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

A vitaminokat két különböző csoportba soroljuk. Vannak a vízben, illetve a zsírban oldódók. Lássuk, hogy pontosan melyek a zsírban oldódó vitaminok, és mik a jellemzőik.

Vastartalmú ételekkel elkerülhető a vashiány

Vastartalmú ételekkel elkerülhető a vashiány

A vas elengedhetetlen nyomeleme a szervezetünknek, melyet állati és növényi vastartalmú ételekből is fedezhetünk. Tudjon meg cikkünkből mindent a vasról.

Így vegyük be a vitaminokat és más kiegészítőket

Így vegyük be a vitaminokat és más kiegészítőket

A legtöbben összevissza szedjük a különböző vitaminokat és gyógyszereket, pedig nagyon lényeges, hogy mit mikor juttatunk be a szervezetünkbe, ugyanis a bevétel időpontja befolyásolhatja azok hatását.