- 0-12 hónapos csecsemők: 400 nemzetközi egység
- 1-18 éves gyerekek: 600 nemzetközi egység
- 18-70 éves felnőttek: 600 nemzetközi egység
- 70 év felettiek: 800 nemzetközi egység
- Várandós vagy szoptató anyukák: 600 nemzetközi egység
Miért lehet rossz a túl sok D-vitamin?

Kapcsolódó tünetek:
A D-vitaminnak nagy szerepe van csontjaink és fogaink egészségének megőrzésében, ugyanis a szervezetünk nélküle nem tudja feldolgozni a kalciumot. Egy kutatás azonban fényt derített a túlzott D-vitamin bevitel káros hatásaira. Többek közt eredményezheti a reakcióidő lassulását, és idős emberek esetében növelheti az elesés kockázatát.
Bőrünk a napsugárzás segítségével képes D-vitamint előállítani, a mennyiség azonban rengeteg tényezőtől függ – például a lakóhelyünktől, az évszaktól és bőrünk pigmentációjától. Télen például sokkal kevesebb D-vitamint állítunk elő, így könnyedén alakulhat ki hiány. Ilyen esetben már azzal is pótolhatjuk, ha többet fogyasztunk a következő élelmiszerekből: lazac, szardínia, tonhal, rák, gomba, tojás sárgája, szójatej és zabpehely.
D-vitamin és az idősebb emberek
Az idősebb generáció sokszor nem tud elegendő időt tölteni a friss levegőn, emiatt számukra ajánlott olyan vitaminkészítmények szedése, melyek tartalmaznak D-vitamint. Ezáltal nem csupán a csontjaikkal, de a memóriájukkal is jót tesznek. Több kutatás is bizonyította, hogy a D-vitaminhiány olyan betegségekhez vezethet, mint a demencia, a depresszió, a diabétesz, az autizmus és a skizofrénia.
Napi szükséges D-vitamin bevitel
2020. február 3.