A reflux diéta aranyszabályai

2021. április 29.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

A reflux kezelésére a gyógyszerektől a diétán át a műtétig számos módszer létezik. Jelen esetben a reflux diéta szabályait ismerjük meg közelebbről.

reflux diéta
Reflux diéta
Reflux diéta

Általános igazság, hogy étkezésünk kihatással van egészségünkre és közérzetünkre egyaránt, így kiemelt figyelmet kell szentelnünk neki. Reflux esetén mindez különösen igaz, olyannyira, hogy a betegség tüneteinek enyhítése sok esetben teljes életmódváltást igényel. Ez azt jelenti, hogy ha reflux-szal küzdünk, kerülnünk kell a koffeint, az alkoholt, le kell tennünk a cigarettát, továbbá a rendszeres mozgást is a mindennapjaink részévé kell tennünk, mivel a túlsúly tovább fokozza a reflux epizódok számát. Ezeken felül minden olyan élelmiszert és tevékenységet mellőznünk kell, melyek hatására erősen fokozódik a gyomorsav-termelődés, hiszen azzal együtt nő annak is az esélye, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül, ahol aztán károsíthatja a nyálkahártyát, aminek következtében számos súlyos szövődmény alakulhat ki.

Mire kell figyelnünk a reflux diéta során?

A legtöbb embernél a reflux diéta egyet jelent az életmódváltással, hiszen annak elemeként számos olyan dologra kell ügyelnie, melyre addig nagy eséllyel nem fordított nagy figyelmet. A legegyszerűbb szabály, amit be kell tartanunk: ne együnk se túl fűszeres, se túl édes, se túl zsíros élelmiszereket, továbbá inkább többször együk kisebb adagokat, és mindig jól rágjuk meg az ételt.

Mit ehetünk a reflux diéta során?

  • Fogyasszunk minél több fehérjedús és rostban gazdag élelmiszert – így például párolt zöldséget, halat és különféle tejtermékeket.
  • A burgonya, a teljes kiőrlésű tészta, a teljes kiőrlésű kenyér és a rizs fogyasztása szintén ajánlott.
  • A sovány húsokat nyugodtan beemelhetjük az étrendünkbe – ebédre és vacsorára egyaránt.
  • Az alacsony savtartalmú zöldségekről sem kell lemondanunk. Ilyen például a cukkini, a tök, a répa, a brokkoli, a karfiol és a pasztinák.
  • Szintén javasolt az alacsony savtartalmú gyümölcsök fogyasztása. A banán, a szőlő, a mangó, a dinnye, a körte és az alma (fajtáját tekintve különösen a Jonagold, a Gála és a Golden Delicious) jó hatással bír egy reflux-szal küzdők szervezetre.
  • Reflux esetén a folyadékbevitelre is fokozottan oda kell figyelnünk. A víz mellett a legjobb választás az édeskömény-, a mályva- és a zöld tea.

Mit kerüljünk a reflux diéta során?

Ahogy azt már alapszabályként lefektettük, a magas koffein tartalmú kávé, fekete tea és kóla fogyasztása csak mértékkel ajánlott a reflux diéta idején. Az alkoholt pedig teljesen kerülnünk kell, ugyanis az a gyomor savelválasztását fokozva reflux esetén tovább károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját. Ezeken túlmenően a reflux diéta elvei szerint a következőkben felsorolt élelmiszereket és fogásokat célszerű közel vagy teljesen kizárni az étrendünkből.

  • A folyadékok közül – a kólán túl – a szénsavas víz és a limonádé sem eleme a reflux diétának.
  • A pirítós, a gofri, a torták és a sütemények mellőzése szintén ajánlott.
  • A kímélő táplálkozás idején a sült krumpliról és a krokettról is le kell mondanunk.
  • A zsíros húsok, a bacon, a szalámi, a kolbász és a rántott hús fogyasztását is kerülni kell.
  • Magas savtartalmú zöldségek se kerüljenek a tányérunkra. Ezek közé soroljuk például a hagymát, a paprikát és a savanyú káposztát.
  • A magas savtartalmú gyümölcsökről is le kell mondanunk – így például a málnáról, a grapefruitról, a narancsról és a mandarinról.
  • A különféle édességek, különösen a csokoládé fogyasztása szintén tilos.

Összességében elmondható, hogy a zsíros, az édes és a fűszeres élelmiszerek kerülésével sokat enyhíthetünk a reflux okozta panaszainkon. Ezekkel együtt természetesen ajánlott felkeresnünk házi orvosunkat is, aki a pontos diagnózis felállítása után és a kapott eredmények tükrében szakszerű segítséget tud nyújtani a reflux diéta szabályainak megfelelő étrend összeállításában. Továbbá iránymutatást adhat abban is, hogy a kímélő étkezésen kívül vagy – éppen amellett – milyen kiegészítő kezelésre lehet szükségünk.

A szalmonellafertőzés jellemzői

A szalmonellafertőzés jellemzői

A szalmonellafertőzés egy olyan, főleg ételek után terjedő kórkép, amit a szalmonella nevű baktériumok okoznak. A velejáró panaszok rendkívül kellemetlenek. Cikkünkben bemutatjuk ennek a betegségnek a tüneteit.

Házi segítség gyomorrontás esetén

Házi segítség gyomorrontás esetén

A gyomorrontás a legtöbb esetben hasfájással, émelygéssel, emésztési zavarokkal és lázzal jelentkezik. Annak érdekében, hogy minél előbb lépjünk a gyógyulás útjára, az alábbi házi praktikákat érdemes kipróbálnunk.

Így enyhíthető gyorsan a gyomorégés

Így enyhíthető gyorsan a gyomorégés

Az egészségtelen életmód és a helytelen étkezés következtében egyre többen szenvednek gyomorégéstől. A legtöbben ilyenkor gyógyszerekkel próbálnak enyhíteni a panaszokon, pedig számos más praktika van, mely gyorsan és hatékonyan segít.

Minden, amit a reflux diétáról tudni érdemes

Minden, amit a reflux diétáról tudni érdemes

A reflux diéta fontos kiegészítője az életmódváltásnak, ha valaki ezzel a betegséggel küzd. Cikkünkben hasznos tippek és tanácsok olvashatók.

A reflux okai és tünetei

A reflux okai és tünetei

Magyarország lakosságának kb. 30 százaléka refluxos, ami számos kellemetlen panasszal jár. Cikkünkben a reflux kiváltó okairól és tüneteiről olvashatnak.

Összes cikk Emésztőrendszer témában