A reflux kezelése

2017. július 10.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

Olyan módszereket mutatunk, melyekkel kezelhető a refluxbetegség.

Mi a reflux betegség?

A reflux, pontos nevén gastroesofagealis reflux,  az a jelenség, melynek során gyomortartalom kerül a nyelőcsőbe, mivel a gyomor záróizma nyitva van.

Kisebb mennyiségben minden embernél kerülhet gyomortartalom a nyelőcsőbe, de ez csak időszakos. Reflux betegségről akkor beszélünk, ha a gyomortartalom folyamatosan kerül a nyelőcsőbe. Megkülönböztetünk alacsony és magas refluxot. Az előbbinél leginkább csak a gyomorszájnál, illetve a mellkasban érezhető égés vagy fájdalom. A magas refluxnál a torokban, szájban és esetleg az orrban érezhető a maró, savas érzés, mely köhögést, extrém esetben fulladást, egyéb gégészeti panaszokat és  fogzománc  károsodást okoz.

Kezelése

A kezelések során az elsődleges cél az, hogy a gyomorszáj záróizmát munkára bírjuk, a másodlagos cél, hogy semlegesítsük a gyomorsavat, enyhítsük annak káros hatásait, kezeljük a már meglévő sérüléseket. Ezek együttesével pedig kiküszöböljük a refluxbetegséget.

Életmódbeli változások

Refluxbetegség esetén érdemes naponta többször enni keveset, hogy a gyomor ne feszüljön túl és minél kevesebbszer legyen szükség a záróizom nemkívánatos kinyílására. A túlsúly szintén előidézheti a záróizom kéretlen lazulását, így ha van egy kis felesleg, jó ezzel is foglalkozni. Étkezéskor célszerű az ételt alaposan megrágni, ezzel is segítve a gyomor működését. Lefekvés előtt 2 órával pedig már ne együnk! Éjszaka a bal oldalon aludva gyorsítható az emésztés, a felsőtestet a lapockáktól kezdve emeljük meg, hogy így enyhítsük a reflux tüneteit. Javasolt még a rendszeres mozgás és a laza, kényelmes ruhák viselése. Kerülendő továbbá a dohányzás és az alkohol fogyasztás is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Étrend

Hagyjuk el a túl csípős, mentolos, sok koffeint tartalmazó ételeket és italokat és természetesen az erősen savasakat is. A szénsavas vizek és üdítők sem túl jók ilyenkor, mert puffadást okoznak, ezt pedig a gyomor záróizmának lazulásával kénytelen enyhíteni. Szintén kerülendők az édességek éhgyomorra, a friss pékáru és minden, amihez zsemlemorzsát használunk vagy amit bő zsiradékban sütünk.

Az aloe vera lé viszont segíthet abban, hogy a már kialakult sebek ne fájjanak, könnyebben gyógyuljanak. A kamillatea vagy bizonyos gyógyvizek ivókúra szerű használata szintén ajánlott, hiszen nyugtatja a sérült területet illetve semlegesíti a savat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • AcidWell 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta 14x

  AcidWell 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta 14x

  <p>Az AcidWell tabletta hatóanyag a pantoprazol, ami blokkolja a gyomorsavat termelő pumpát. Így csökkenti a sav mennyiségét a gyomorban. Az AcidWell tabletta a reflux betegség tüneteinek (pl. gyomorégés, sav visszafolyás) rövid távú kezelésére szolgál felnőtteknél.</p>

  1 249 Ft
 • Antagel M 850 mg tabletta 20x

  Antagel M 850 mg tabletta 20x

  <p>Az Antagel M 850 mg tabletta a gyomorsav megkötésére szolgáló gyógyszer, felnőtteknek.Olyan betegségekben alkalmazható, amelyekben a gyomor fokozott savtermelése áll a háttérben.</p>

  999 Ft
 • Nolpaza Control 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta 14x

  Nolpaza Control 20 mg gyomornedv-ellenálló table...

  <p>A Nolpaza control hatóanyaga a pantoprazol, amely gátolja a gyomorsavat termelő pumpát. Ezáltal csökkenti a sav mennyiségét a gyomorban. A Nolpaza control tablettát a reflux tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés) rövid távú kezelésére alkalmazzák felnőtteknél.</p>

  1 249 Ft
 • Pantoloc Control 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta 14x

  Pantoloc Control 20 mg gyomornedv-ellenálló tabl...

  <p>A PANTOLOC Control hatóanyaga a pantoprazol, amely gátolja a gyomorsavat termelő pumpát. Ezáltal csökkenti a sav mennyiségét a gyomorban. A PANTOLOC Controlt a reflux tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés) rövid távú kezelésére alkalmazzák felnőtteknél.</p>

  2 449 Ft
 • Quamatel Mini 10 mg filmtabletta 14x

  Quamatel Mini 10 mg filmtabletta 14x

  <p>A készítményt a gyomorsav túltermelés okozta panaszok tüneteinek rövidtávú kezelésére, az ezzel kapcsolatos gyomorégés, gyomorfájdalom enyhítésére alkalmazzák.</p>

  1 449 Ft

Gyógyszerek és műtét

A savtermelést csökkentő protonpumpa gátlók és H2 receptor blokkoló gyógyszerek sok refluxos betegen képesek hatékonyan segíteni. Léteznek a nyelőcső és a gyomor-bélrendszer mozgását segítő gyógyszerek is, melyek szintén segítik a refluxos tünetek megszüntetését. Mindenképpen beszéljük meg orvosunkkal szedésüket, illetve a szükséges vizsgálatokat! Létezik műtéti megoldás is, de ez csak speciális esetekben javasolt.

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Az emésztést segítő készítményeket és a méregtelenítés fogalmát sokszor kötjük össze. Nem teljesen hibás az asszociáció, hiszen a jó emésztésnek és a méregtelenítés folyamatának van köze egymáshoz. De van köztük különbség.

Tippek terhességi gyomorégés ellen

Tippek terhességi gyomorégés ellen

A terhesség több szakaszában is küzdhet a kismama gyomorégéssel. Ennek egyik oka, hogy a magzat nyomja a gyomorszájat, ahonnan könnyen a garatba vagy a szájba jut a gyomorsav. Kellemetlen jelenség, ezért fontos, hogy mindent bevessünk ellene.

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

A gyomorégés 5 lehetséges oka

Így kezelje a gyomorégést!

Illóolajok emésztési zavarokra

Illóolajok emésztési zavarokra

Ezeket az illóolajokat használja, ha emésztési problémákkal küzd!

Összes cikk Egészség A-Z témában