A reflux kezelése

2017. július 10.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

Olyan módszereket mutatunk, melyekkel kezelhető a refluxbetegség.

Mi a reflux betegség?

A reflux, pontos nevén gastroesofagealis reflux,  az a jelenség, melynek során gyomortartalom kerül a nyelőcsőbe, mivel a gyomor záróizma nyitva van.

Kisebb mennyiségben minden embernél kerülhet gyomortartalom a nyelőcsőbe, de ez csak időszakos. Reflux betegségről akkor beszélünk, ha a gyomortartalom folyamatosan kerül a nyelőcsőbe. Megkülönböztetünk alacsony és magas refluxot. Az előbbinél leginkább csak a gyomorszájnál, illetve a mellkasban érezhető égés vagy fájdalom. A magas refluxnál a torokban, szájban és esetleg az orrban érezhető a maró, savas érzés, mely köhögést, extrém esetben fulladást, egyéb gégészeti panaszokat és  fogzománc  károsodást okoz.

Kezelése

A kezelések során az elsődleges cél az, hogy a gyomorszáj záróizmát munkára bírjuk, a másodlagos cél, hogy semlegesítsük a gyomorsavat, enyhítsük annak káros hatásait, kezeljük a már meglévő sérüléseket. Ezek együttesével pedig kiküszöböljük a refluxbetegséget.

Életmódbeli változások

Refluxbetegség esetén érdemes naponta többször enni keveset, hogy a gyomor ne feszüljön túl és minél kevesebbszer legyen szükség a záróizom nemkívánatos kinyílására. A túlsúly szintén előidézheti a záróizom kéretlen lazulását, így ha van egy kis felesleg, jó ezzel is foglalkozni. Étkezéskor célszerű az ételt alaposan megrágni, ezzel is segítve a gyomor működését. Lefekvés előtt 2 órával pedig már ne együnk! Éjszaka a bal oldalon aludva gyorsítható az emésztés, a felsőtestet a lapockáktól kezdve emeljük meg, hogy így enyhítsük a reflux tüneteit. Javasolt még a rendszeres mozgás és a laza, kényelmes ruhák viselése. Kerülendő továbbá a dohányzás és az alkohol fogyasztás is.

Étrend

Hagyjuk el a túl csípős, mentolos, sok koffeint tartalmazó ételeket és italokat és természetesen az erősen savasakat is. A szénsavas vizek és üdítők sem túl jók ilyenkor, mert puffadást okoznak, ezt pedig a gyomor záróizmának lazulásával kénytelen enyhíteni. Szintén kerülendők az édességek éhgyomorra, a friss pékáru és minden, amihez zsemlemorzsát használunk vagy amit bő zsiradékban sütünk.

Az aloe vera lé viszont segíthet abban, hogy a már kialakult sebek ne fájjanak, könnyebben gyógyuljanak. A kamillatea vagy bizonyos gyógyvizek ivókúra szerű használata szintén ajánlott, hiszen nyugtatja a sérült területet illetve semlegesíti a savat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • AcidWell 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta 14x

  AcidWell 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta 14x

  <p>Az AcidWell tabletta hatóanyag a pantoprazol, ami blokkolja a gyomorsavat termelő pumpát. Így csökkenti a sav mennyiségét a gyomorban. Az AcidWell tabletta a reflux betegség tüneteinek (pl. gyomorégés, sav visszafolyás) rövid távú kezelésére szolgál felnőtteknél.</p>

  1 249 Ft
 • Antagel M 850 mg tabletta 20x

  Antagel M 850 mg tabletta 20x

  <p>Az Antagel M 850 mg tabletta a gyomorsav megkötésére szolgáló gyógyszer, felnőtteknek.Olyan betegségekben alkalmazható, amelyekben a gyomor fokozott savtermelése áll a háttérben.</p>

  999 Ft
 • Nolpaza Control 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta 14x

  Nolpaza Control 20 mg gyomornedv-ellenálló table...

  <p>A Nolpaza control hatóanyaga a pantoprazol, amely gátolja a gyomorsavat termelő pumpát. Ezáltal csökkenti a sav mennyiségét a gyomorban. A Nolpaza control tablettát a reflux tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés) rövid távú kezelésére alkalmazzák felnőtteknél.</p>

  1 249 Ft
 • Pantoloc Control 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta 14x

  Pantoloc Control 20 mg gyomornedv-ellenálló tabl...

  <p>A PANTOLOC Control hatóanyaga a pantoprazol, amely gátolja a gyomorsavat termelő pumpát. Ezáltal csökkenti a sav mennyiségét a gyomorban. A PANTOLOC Controlt a reflux tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés) rövid távú kezelésére alkalmazzák felnőtteknél.</p>

  2 449 Ft
 • Quamatel Mini 10 mg filmtabletta 14x

  Quamatel Mini 10 mg filmtabletta 14x

  <p>A készítményt a gyomorsav túltermelés okozta panaszok tüneteinek rövidtávú kezelésére, az ezzel kapcsolatos gyomorégés, gyomorfájdalom enyhítésére alkalmazzák.</p>

  1 459 Ft

Gyógyszerek és műtét

A savtermelést csökkentő protonpumpa gátlók és H2 receptor blokkoló gyógyszerek sok refluxos betegen képesek hatékonyan segíteni. Léteznek a nyelőcső és a gyomor-bélrendszer mozgását segítő gyógyszerek is, melyek szintén segítik a refluxos tünetek megszüntetését. Mindenképpen beszéljük meg orvosunkkal szedésüket, illetve a szükséges vizsgálatokat! Létezik műtéti megoldás is, de ez csak speciális esetekben javasolt.

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

A gyomorégés 5 lehetséges oka

Így kezelje a gyomorégést!

Illóolajok emésztési zavarokra

Illóolajok emésztési zavarokra

Ezeket az illóolajokat használja, ha emésztési problémákkal küzd!

Káros és gyógyító ételek autoimmun betegségek esetén

Milyen ételek javíthatnak az autoimmun betegek állapotán és melyeket jobb kerülni?

Milyen a bőröd? Ezekre az emésztési problémákra utal!

Bőrünk állapota többet mondd el rólunk, mint ahogy azt mi gondolnánk. Eláruljuk, mely jelekre figyeljen!

Összes cikk Egészség A-Z témában