A fogamzásgátlók típusai

A fogamzásgátlók típusai

Kapcsolódó tünetek:

A megfelelő módszer kiválasztásánál a jelenlegi életszituációnkat is vegyük figyelembe, továbbá a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait is mérlegeljük. A fogamzásgátlóknak eltérő a működési elvük, így ezek alapján lehet csoportosítani:
  • mechanikus fogamzásgátlók
  • hormonális fogamzásgátlók
  • kémiai fogamzásgátlók
  • sterilizáció
A Pearl-index Az úgynevezett Pearl-index azt hivatott megmutatni, hogy mennyire biztonságos egy adott védekezési forma. A névadó biológus, Raymond Pearl, a következő képletet hozta létre: ha 100 nő egy éven át ugyanazzal a módszerrel védekezik, akkor azoknak a nőknek a száma, akik ez idő alatt mégis teherbe esnek, adja meg a Pearl-indexet. Minél kisebb ez a szám, annál biztonságosabb az adott fogamzásgátló módszer.

Következzenek a különböző fogamzásgátló típusok

Mechanikus fogamzásgátlás Ennél a védekezési formánál különböző akadályoknak köszönhetően nem jut el a sperma a hüvelybe, illetve nem érik el a petesejtet. Ebbe a csoportba soroljuk az óvszert, és a spirált, de a pesszárium, a méhszájsapka, és a női óvszer is ide tartozik. Hormonális fogamzásgátlás Ezekben a típusú fogamzásgátlókban mesterségesen előállított hormonok találhatóak, melyek hatásukban majdnem ugyanolyanok, mint szervezetünk saját hormonjai, az ösztrogén és a gesztagén, melyek a havi ciklusért felelősek. A legismertebb ilyen típusú fogamzásgátló az antibébi tabletta, ami ösztrogént és gesztagént is tartalmaz. Szintén ebbe a csoportba tartozik a hüvelygyűrű, a fogamzásgátló tapasz, a bőr alá ültethető fogamzásgátló implantátum, a hormonális spirál, illetve a fogamzásgátló injekció, amit 3 havonta kell megismételni. Ezeken kívül létezik még az esemény utáni tabletta is, amit azonban csak végszükség esetén ajánlott alkalmazni. Abban az esetben javasolt beszedni, ha valami balul sült el a védekezés során, így fennáll a teherbeesés lehetősége. Annak ellenére, hogy időben alkalmazva megakadályozza a fogantatást, mégsem sorolható a hagyományos értelemben vett fogamzásgátlók közé, így nem is lehet oly módon alkalmazni.

Kémiai fogamzásgátlás Ezekben a típusú fogamzásgátlókban olyan kémiai anyagok vannak, melyek megölik a spermákat. Ezeket krém-, illetve zseléformában, de akár hüvelykúpként és habként is lehet alkalmazni. Mivel ezek nem túl biztonságosak, kiegészítésként mindig ajánlott valamilyen mechanikus fogamzásgátló módszert is használni. Sterilizáció Mivel ez végleges megoldás, csak abban az esetben döntsünk a sterilizáció mellett, ha már ténylegesen nem szeretnénk további gyerekeket vállalni. Nők esetében a sterilizáció során műtéti úton megszüntetik a petevezetékek folytonosságát, melyek ennek következtében már nem lesznek átjárhatóak. Férfiak esetében pedig lekötik az ondóvezetékeket.
2020. november 7.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek